Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kriza u KAP-u: Rusi vraćaju dio državi


Foto: Savo Prelević

Uprkos stalnim vladinim tvrdnjama da država ne treba da se bavi biznisom, i da je privatno vlasništvo superiorno u odnosu na državno, crnogorska Vlada ponovo postaje dio vlasničke strukture podgoričkog Kombinata aluminijuma. Nakon višemjesečnih pregovora sa kompanijom ruskog tajkuna Olega Deripaske, prema još uvijek nezvaničnim informacijama, Rusi će državi ustupiti polovinu svojih akcija KAP-a i Rudnika boksita, pa će Vlada biti u mogućnosti da obezbijedi normalno funkcionisanje Kombinata uz smanjeni broj radnika. Dugovi ipak ostaju obaveza ruskog investitora.

Centralno-evropska aluminijumska kompanija ruskog tajkuna Olega Deripaske ustupiće državi Crnoj Gori polovinu svojih akcija podgoričkog Kombinata aluminijuma i Rudnika boksita, što znači da će Vlada i Rusi imati po tridesetak posto akcija ova dva preduzeća. Prema, za sada nezvaničnim informacijama, Vlada će dobiti predstavnika u bordu direktora i pravo veta na ključne odluke. Obezbijediće garanciju za kredite, ali neće preuzeti nijedan dug KAP-a.

Rusi će i dalje biti u obavezi da otplaćuju dugove, ali i da odustanu od tužbe kojom su od Vlade potraživali 330 miliona eura. Naknadno će se znati u kojoj će formi Vlada obezbijediti subvencije za struju KAP-u, za privremeni period, ali bi one navodno mogle biti 10 do 15 miliona na godišnjem nivou. Pretpostavlja se da bi se to realizovalo prebijanjem dugova sa Elektroprivredom koja Vladi duguje 30 miliona.

Na radnike KAP-a koji su protestovali, 28. maja vlasti su poslale policiju, Foto: Savo Prelević
Analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović za naš Radio kaže da je postignut idealan dogovor koji zadovoljava sve: Vladu, ruskog investitora i radnike:

"Samim tim što sadašnji menadžment ostaje da upravlja s KAP-om, očito uz nadzor predstavnika Vlade, ne mijenja suštinski situaciju kada je samo upravljanje kompanijom u pitanju. Najavljeno drastično smanjenje broja radnika može imati vidljiv efekat samo ukoliko se poveća efikasnost rada onih radnika koji budu ostali, jer kada se svede broj radnika na 1500 ili 1000, a bude nedostajalo 200-300 eksperata, efekat smanjenja broja radnika biće minimalan. Upravo tu vidim najveći izazov za budućnost i opstanak KAP-a."


Prema pisanju podgoričkog dnevnika "Vijesti", detalji razgovora se još uvijek razrađuju, a sporazum je navodno uslijedio pošto je procijenjeno da gašnje KAP-a nije u interesu Crne Gore, ta da bi uvođenje stečaja izazvalo velike probleme što bi prouzrokovalo mnogo veće troškove za državu koji bi ekonomiju gurali u recesiju. Država bi u tom slučaju samostalno morala da finansira troškove poslovanja, otpremnine i subvencije za struju što bi značajno pogoršalo budžetski deficit. Radnici kombinata koji javno protestuju već nekoliko nedjelja zahtijevajući rješavanje konačne sudbine njihovog preduzeća o mogućem dogovoru Vlade i Rusa su saznali iz medija. Kažu da nijesu zadovoljni činjenicom da ovu informaciju saznaju iz novina, ali da je za njih ovo dobra vijest.

Na radnike KAP-a koji su protestovali, 28. maja vlasti su poslale policiju, Foto: Savo Prelević
Predsjednik sindikata KAP-a Zoran Milošević je rekao da će protesti biti nastavljeni do ozvaničenja dogovora:

"Daj Bože da se sve to dogovori. Daj Bože da se mi maknemo sa ulice i porazgovaramo. Mi tražimo poštovanje našeg kolektivnog ugovora i poštovanje zakona države Crne Gore. Gospoda neka pogledaju taj kupoprodajni ugovor i neka se dogovore. Nama je u interesu da KAP radi, a mi da se vratimo radnim obavezam i normalnom življenju."


Predsjednik Skupštine sindikata KAP-a Zoran Kostić izražava veliko nezadovoljstvo odnosom dosadašnjeg većinskog vlasnika i Vlade, ali i Sindikatom. Kostić kaže da ne vjeruje nikome:

"Ne vjerujem ništa dok ne vidim crno na bijelo. Dosta su nas, kako se to kod nas lijepo kaže, lagali. Mogu oni da objavljuju što god hoće. Što se mene lično tiče, ja im ne vjerujem ništa. Ni jednima, ni drugima, ni trećima. Kada potpišu - svaka čast."

Podsjetimo. Podgorički Kombinat Aluminijuma se zbog pada cijene aluminijuma na svjetskom tržištu i drastičnog poskupljenja električne energije našao u nevoljama i prije početka svjetske ekonomske krize koja je situaciju samo pogoršala. Predstavnici KAP-a i Vlade su mjesecima pregovarali o državnoj pomoći kroz garancije pri zaduživanju i odloženo plaćanje poreza, doprinosa i energenata, ali je od početka više bilo spornih tačaka, među kojima je glavna bila zahtjev Vlade da Rusi odustanu od tužbe i odštetnog zahtjeva.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG