Dostupni linkovi

Zaštitnik građana Srbije pokrenuo kontrolu pravilnosti rada REM-a


Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kako je saopšteno, nakon saznanja da postoji sumnja da su jednim od emitovanih predizbornih video spotova povređena prava deteta.

U predizbornom spotu Srpske napredne stranke (SNS) uz predsednika ove stranke i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, pojavljuje se dete.

Kako se navodi u saopštenju Zaštitnika građana, zamenica zaštitnika za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović je po sopstvenoj inicijativi, a u cilju preduzimanja mera iz svojih nadležnosti i zaštite najboljeg interesa deteta, zakazala i neposrednu kontrolu zakonitosti i pravilnosti rada REM-a za utorak, 2. jun 2020. godine.

Stojanović je u okviru pokrenutog postupka zatražila od Regulatorne agencije da dostavi podatke o tome koje kontrolne mere i radnje je preduzeo REM povodom sumnji da je došlo do povrede prava deteta emitovanjem medijskog sadržaja.

Zatraženi su i podaci da li su, kada i koji pružaoci medijskih usluga obavestili REM o tome da je podneta pritužba zbog nepoštovanja pravila o zaštiti maloletnika, kao i da li je, kada i koji pružalac medijskih usluga podneo zahtev REM-u za davanje mišljenja o usklađenosti programskog sadržaja sa Pravilnikom o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga.

U saopštenju se ističe da je zamenica zaštitinika građana tražila od REM i odgovore da li je to regulatorno telo ispitalo da li je emitovani medijski sadržaj u skladu sa Konvencijom o pravima deteta, kao i sa Zakonom o elektronskim medijima i Pravilnikom o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga, o čijem sprovođenju se stara REM.

Institucija Zaštitnika građana nadležna je da kontroliše rad organizacija kojima su poverena javna ovlašćenja, među kojima je i REM. U nadležnost Zaštitnika građana ne spada sprovođenje nadzora nad radom pružalaca medijskih usluga, niti zabranjivanje ili odobravanje emitovanja bilo koje vrste medijskog sadržaja, kako se to ponekad može pogrešno zaključiti, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lider Srpske napredne stranke ranije je izjavio da će stranka povući predizborni spot sa maloletnim detetom ukoliko državni organi tako odluče.

Opšti izbori u Srbiji zakazani su za 21. jun 2020.

XS
SM
MD
LG