Dostupni linkovi

Kanada i Britanija se pridružile bojkotu Zimskih igara u Pekingu


Diplomatski bojkot Olimpijskih igara dolazi usred širih poziva na vladine i komercijalne bojkote Igara zbog kršenja ljudskih prava od strane kineske vlade
Diplomatski bojkot Olimpijskih igara dolazi usred širih poziva na vladine i komercijalne bojkote Igara zbog kršenja ljudskih prava od strane kineske vlade

Kanada je poslednja zemlja koja je najavila diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koje bi trebalo da se održe u februaru 2022. godine.

Premijer Justin Trudeau rekao je novinarima 8. decembra da bojkot njegove zemlje neće biti iznenađenje za Kinu.

"Bili smo veoma jasni tokom proteklih godina u našoj dubokoj zabrinutosti oko kršenja ljudskih prava", rekao je Trideau.

Ranije tokom dana, britanski premijer Boris Johnson rekao je da nijedan ministar iz te zemlje neće prisustvovati Igrama u Pekingu, takođe navodeći zabrinutost za ljudska prava.

Ove najave dolaze nakon sličnih odluka Sjedinjenih Američkih Država i Australije, što je izazvalo oštre rekacije Pekinga.

Poslednjih godina su porasle tenzije između Kine i zapadnih zemalja, zbog brojnih pitanja, uključujući kršenje ljudskih prava u regionu Xinjiang i gušenje političkih sloboda u Hong Kongu.

Kina je saopštila da su sve optužbe protiv nje izmišljene.

Diplomatski bojkot Olimpijskih igara dolazi usred širih poziva na vladine i komercijalne bojkote Igara zbog kršenja ljudskih prava od strane kineske vlade, dok je Ženska teniska asocijacija poduzela korak bez presedana otkazivanja svih turnira u Kini 2022. zbog zabrinutosti za dobrobit teniserke Peng Shuai.

Peng nije viđena više od dve sedmice nakon što je optužila visokog kineskog zvaničnika da ju je seksualno napastvovao.

Međunarodni olimpijski komitet, koji je bio pod nadzorom zbog svoje naglašene sklonosti za "tihu diplomatiju" kao odgovor na slučaj Peng, saopštio je u 7. decembra da poštuje odluku SAD o bojkotu.

XS
SM
MD
LG