Dostupni linkovi

Pet odgovora o smeni dvojice policajaca u Srbiji i slučaju 'Jovanjica'


Skup podrške inspektorima Odeljenja za suzbijanje narkotika beogradske policije Dušanu Mitiću i Slobodanu Milenkoviću koji su otkrili plantažu marihuane na imanju "Jovanjica" ispred zgrade Specijalnog suda u Beogradu, 11. jul 2023.
Skup podrške inspektorima Odeljenja za suzbijanje narkotika beogradske policije Dušanu Mitiću i Slobodanu Milenkoviću koji su otkrili plantažu marihuane na imanju "Jovanjica" ispred zgrade Specijalnog suda u Beogradu, 11. jul 2023.

Inspektori Slobodan Milenković i Dušan Mitić smenjeni su sa pozicija u Odeljenju za borbu protiv droga beogradske policije, skoro četiri godine nakon što su u Srbiji otkrili plantažu marihuane Jovanjica, objavila je 28. avgusta Advokatska kancelarija Tomanović (AKT).

U saopštenju AKT navodi se da su odlukom kabineta Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) načelnik odeljenja Milenković i šef operative Mitić formalno raspoređeni na druga radna mesta, izvan Odeljenja za borbu protiv droga.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) nije odgovorilo na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) u vezi sa informacijom o smeni Milenkovića i Mitića.

Do smene je došlo desetak dana uoči planiranog svedočenja Milenkovića u slučaju Jovanjica. Iskaz Milenkovića i još jednog njegovog kolege bio je predviđen za 6. i 8. septembar ove godine.

Ko su smenjeni policajci?

Slobodan Milenković, dugogodišnji šef Četvrtog odeljenja Policijske uprave Beograda, bio je javnosti nepoznat policajac do 14. novembra 2019.

Tada je, kako je onda saopštio MUP, u Staroj Pazovi nadomak Beograda policija otkrila plantažu marihuane na imanju privatne firme Jovanjica. Domaća štampa pisala je da su za to otkriće na terenu zaslužni Milenković i kolege iz njegovog policijskog odeljenja.

Navedeno je da je u saobraćaju zaustavio automobil sa policijskim svetlima u kom se nalazio vlasnik Jovanjice Predrag Koluvija koji mu je pokazao lažnu policijsku legitimaciju. Tada je klupko ovog slučaja, koji je kasnije dospeo do suda, počelo da se odmotava.

Do tada se retko o njemu pisalo, šturo u prigodnim prilikama kao što je bilo 2016. kada ga je ministar policije Nebojša Stefanović postavio za načelnika Odeljenja za borbu protiv droga.

Višestruko je odlikovan. Zlatnu medalju za zasluge primio je 2018. na Dan policije iz ruku predsednika države Aleksandra Vučića. Tada je poljubio orden. Predstavljen je kao rukovodilac najsloženijih akcija zaplena narkotika i policajac koji radom daje najbolji primer.

Iz policijske je porodice. Njegov otac Senta Milenković bio je policajac i dugogodišnji lični telohranitelj Slobodana Miloševića, predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). Otuda mu i nadimak Mali Senta.

O Dušanu Mitiću, načelniku operative Odeljenja za borbu protiv droga, zna se manje nego o njegovom načelniku Milenkoviću.

U javnosti je prvi put viđen u julu 2022. ispred beogradske Palate pravde gde je zajedno sa pripadnicima Četvrtog odeljenja obezbeđivao načelnika Milenkovića kada je u svojstvu građanina dolazio na saslušanje u tužilaštvo. Milenković je ispitivan nakon što su tabloidi pisali da je navodno povezan sa kriminalom i nezakonitim radnjama. Državni organi nisu obavestili javnost o ishodu ovog postupka.

Mitić je prilikom dolazaka u tužilaštvo fizički uvek bio najbliže Milenkoviću, čineći njegovo lično obezbeđenje sa još četvoro naoružanih policajaca u civilu iz IV odeljenja koji su ga neposredno okruživali pred Palatom pravde.

Govoreći zbog čega policajcu treba lično obezbeđenje, advokat Zdenko Tomanović rekao je: "Oni dolaze naoružani u državnu instituciju da štite svog šefa od države, zar to nije porazno?" Tomanović je dodao da je nadležnima prijavio da je Milenkoviću i Mitiću prećeno smrću, ali da reakcije nije bilo.

Gledaoci TV izveštaja u to vreme nisu znali da je čovek pored Milenkovića jedan od dva ključna policajca u slučaju Jovanjica. Na suđenju pred Specijalnim sudom on i Milenković najvažniji su svedoci tužilaštva.

Šta je ko rekao o smeni?

Zdenko Tomanović, advokat Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića, saopštio je da je u pitanju osveta policajcima koji su otkrili Jovanjicu i pritisak uoči svedočenja u septembru.

"Ta odluka političkog vrha policije predstavlja sprečavanje dalje istrage i provere operativnih saznanja koja projekat Jovanjica vode do centara moći u našoj državi", izjavio je Tomanović.

Opoziciona Demokratska stranka (DS) iznela je tvrdnju da vlast više od dve godine progoni Milenkovića i Mitića.

"Uhođenje od strane bezbednosnih službi i ugrožavanje njihove sigurnosti pokazatelj su koliko se režim trudi da oslobodi svoje saradnike iz Jovanjice i ukloni glavne svedoke optužnice", navela je DS.

Kancelarija Tomanović saopštila je u avgustu 2023. da inspektora Milenkovića prati i snima Bezbednosno-informativna agencija (BIA), te da je prvi put to ustanovljeno u novembru prošle godine. Advokat Zdenko Tomanović naveo je da je Milenković oba puta legitimisao civile koji su ga pratili, ustanovio da su pripadnici BIA, i da je slučajeve prijavio policiji.

BIA i druge nadležne institucije o tim tvrdnjama nisu se oglašavale.

Bivši direktor BIA i aktuelni ministar policije Bratislav Gašić, čiji Kabinet je doneo odluku o premeštaju dvojice inspektora, govoreći 21. juna u Skupštini Srbije o slučaju Jovanjica ustvrdio je da se radi o policajcima koji su unutrašnjoj kontroli MUP-a više puta prijavljivani zbog zloupotreba i koji u predstojećoj sistematizaciji u ministarstvu žele da zadrže svoje položaje, te da je jedan mesecima na bolovanju.

Šta se govorilo o Jovanjici?

"Jovanjica nije afera, Jovanjica je najveća fabrika skanka u ovom delu Evrope", izjavio je policajac Dušan Mitić sredinom juna pred Posebnim odeljenjem Višeg suda za organizovani kriminal u Beogradu.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić demantovao je tvrdnje o bilo kakvoj umešanosti u nezakonite radnje u vezi sa Jovanjicom i govoreći u Skupštini Srbije pre dva meseca rekao da je 1.600 kilograma zaplenjene marihuane zvanično uništeno, kako zakon propisuje.

"Slučaj Jovanjica iznela su dva inspektora koji na sve moguće načine pokušavaju da zadrže svoje pozicije", rekao je Gašić 21. juna u parlamentu.

Gašić je u Skupštini naveo da je gazdinstvo Jovanjica počelo sa uzgojem organske hrane i dodao da je tražilo da se na tom gazdinstvu uzgaja medicinska marihuana.

On je saopštio da je od početka godine MUP zaplenio 3.005 kilograma marihuane, 14,1 kilogram heroina, 40,2 kilograma amfetamina i više od 30 kilograma kokaina.

Istovremeno je na zasedanju parlamenta predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla da nijedna strana služba ne istražuje Jovanjicu i upitala da li je to moguće ako se tvrdi da se radi o najvećoj plantaži marihuane u Evropi.

"Nemački Vajs kaže da je kanabis iz Jovanjice preslab da bude droga, i gde je tu afera i otkud sada Bata Gašić? Sve su to izmišljotine kroz koje nas provlačite", rekla je Brnabić opoziciji u Skupštini Srbije odgovarajući na njena pitanja.

BIA i Škero nisu se oglašavali o izjavama koje je Mitić izneo pred sudom.

Advokat optuženog Koluvije je Vladimir Đukanović, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), predsednik Odbora Skupštine Srbije za pravosuđe, član Odbora za kontrolu službi bezbednosti i bivši član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Nakon što je Koluvija u septembru 2021. posle dvogodišnjeg zatvorskog pritvora prebačen u kućni pritvor, Đukanović je sa njim uradio intervju. Koluvija je tom prilikom negirao krivicu i rekao da je njegovo hapšenje naručeno iz kabineta tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

U reakciji na intervju, Stefanović je demantovao Koluvijinu tvrdnju i predložio da bude poligrafski ispitan kako bi se rasvetlile sve okolnosti vezane za slučaj Jovanjica.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je kritikovao to što je Koluvija toliko bio u pritvoru.

"Vrlo čudno. Jer on nije ubio nikoga, nije imao deset tona kokaina ili nešto slično. Već, kako sam razumeo, tonu marihuane, koliko pola okruženja, Nemci i ostali su legalizovali", naveo je Vučić.

U svedočenjima na sudu policajac Dušan Mitić opisao je zašto je uhapšen Predrag Koluvija i kako je na imanju Jovanjica zaplenjeno više od tonu i po marihuane. Kao pritiske nakon otkrivanja Jovanjice Mitić je okarakterisao, kako je rekao, to da je jedan pripadnik BIA od njega tražio da informacija o zapleni i hapšenjima ne izađe u javnost. BIA se nije izjašnjavala povodom te tvrdnje.

"Od 2021. ne odvajam se od pištolja, čak i kad sam sa detetom u parku. Za sve to vreme čekao sam bezbednosnu procenu za nas, ali je proglašena za službenu tajnu", rekao je Mitić.

MUP je 26. novembra 2019. izdao saopštenje da je policija je na poljoprivrednom dobru u blizini Stare Pazove pronašla ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane, te da su uhapšeni vlasnik Predrag Koluvija i svi zaposleni.

Navedeno je da je zaplenjeno 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika sirove biljke. Ukupna težina zaplenjene droge je 3.954 kilograma, saopštio je MUP.

Kako protiče suđenje?

Protiv Predraga Koluvije podnete su dve optužnice.

U predmetu nazvanom Jovanjica 1, koje je počelo 7. oktobra 2020, optuženi su i Srđan Mrđa, Vladan Živojinović, Branislav Miljević, Zdravko Milošević, Stevan Holić, Vule Bojović, Petar Živanović, Petar Hricaj i Boban Jovanović.

Vlasnik Jovanjice Predrag Koluvija sa Aleksandrom Vulinom, tadašnjim ministrom za rad u Vladi Srbije, 20. juna 2015. u plastenicima Jovanjice
Vlasnik Jovanjice Predrag Koluvija sa Aleksandrom Vulinom, tadašnjim ministrom za rad u Vladi Srbije, 20. juna 2015. u plastenicima Jovanjice

Svi optuženi su na suđenju negirali krivična dela za koja se terete i izjasnili se nevinim.

Viši sud u Beogradu saopštio je da su optuženi za krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga 1,6 tona marihuane u saizvršilaštvu.

Koluvija tvrdi da se radilo o industrijskoj konoplji, koja je u Srbiji zakonom dozvoljena, dok Tužilaštvo naovdi da je u pitanju indijska konoplja iliti marihuana.

Krajem novembra 2022. sudsko veće na čelu sa sudijom Zoranom Ganićem odlučilo je da se iz predmeta izdvoji deo kojim je obuhvaćeno više od pola tone marihuane pronađene na Jovanjici, što je jedan od ključnih elemenata optužnice.

Tu odluku obrazložili su zaključkom da je pretres prostorija tog imanja obavljen suprotno zakonu jer nikome od odgovorih u firmi nije predata naredba o pretresu, niti su o tome obavešteni. Posle žalbe Tužilaštva, Apelacioni sud vratio je odluku na ponovno odlučivanje.

I na te okolnosti Specijalni sud u svojstvu svedoka ispituje policajca Mitića i njegove kolege.

Šta je Jovanjica 2?

Nakon otkrivanja plantaže marihuane kod Pazove i daljeg razvoja situacije, tokom 2020. nastavljena su hapšenja u tom slučaju i formiran predmet "Jovanjica 2".

Osim Koluvije, u tom postupku još je osmoro optuženih. Uglavnom su u pitanju pripadnici bezbednosnih agencija.

Više javno tužilaštvo saopštilo je da su optuženi službenici BIA Aleksandar Tošić i Branislav Radosavljević, pripadnici policije Radovan Bojović, Milan Kendija i Zoran Baštovanović, oficir Vojno-obaveštajne agencije (VOA) Saša Vujisić koji je u bekstvu, kao i civili Miloš Tofilović i Slaviša Milinković.

Prema optužnici, oni se terete da su pružali zaštitu i logističku podršku Koluviji i dobavljali poverljive informacije. Oni se pred sudom još nisu izjasnili o delima koja im se stavljaju na teret s obzirom da suđenje za sada nije počelo.

Suđenje "Jovanjica 2" ne počinje već dve godine jer je do sada propalo 20 pokušaja održavanja pripremnog ročišta. Novi, 21. pokušaj, određen je za 29. septembar.

Razlozi za otkazivanja bili su od izostanka okrivljenih ili njihovih branilaca, preko zahteva za izuzeća postupajućeg tužioca, do angažovanja novih advokata odbrane kojima je bilo potrebno dodatno vreme da se upoznaju sa predmetom.

U optužnici se navodi da su optuženi imali čet-grupu u tajnoj aplikaciji preko koje su se dogovarali ko će i kada dežurati na imanju, pravili planove kako da utiču na svedočenje čoveka koji je uhapšen sa marihuanom sa Jovanjice, kao i kako da utiču na medije da se vest o Koluvijinom hapšenju ne proširi.

Poljoprivredno gazdinstvo Jovanjica bilo je registrovano za prirodni biljni uzgoj, pa su se pre izbijanja afere i hapšenja vlasnika njeni organski proizvodi, poput paradajza, prodavali u trgovinskim lancima širom Srbije.

Aleksandar Vulin, tadašnji ministar za rad u Vladi Srbije i današnji direktor BIA, pre osam godina obišao je plastenike Jovanjice zajedno sa vlasnikom Koluvijom gde je govorio o šansama za razvoj poljoprivrednog sektora.

Godinu dana kasnije tadašnji poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Zoran Babić, kasnije direktor Javnog preduzeća Koridori Srbije, takođe je obišao Jovanjicu u društvu Koluvije u znak podrške privatnom preduzetništvu. Obe posete zabeležile su televizijske ekipe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG