Dostupni linkovi

Srbija: Pripremno ročište za suđenje u slučaju 'Jovanjica 2'


Pripremno ročište u Specijalnom sudu (na fotografiji) zatvoreno je za javnost
Pripremno ročište u Specijalnom sudu (na fotografiji) zatvoreno je za javnost

U Specijalnom sudu u Beogradu u četvrtak i petak, 6. i 7. maja, održaće se pripremno ročište za suđenje okrivljenima u predmetu poznatom u javnosti kao "Jovanjica 2“.

Među optuženima je i pet pripadnika policije, Bezbednosno-informativne (BIA) i Vojno-obaveštajne agencije (VOA), koji se terete za pomaganje Predragu Koluviji, vlasniku poljoprivrednog imanja “Jovanjica”, koji je na njemu uzgajao marihuanu.

Pripremno ročište biće zatvoreno za javnost.

Na njemu će se utvrđivati koji će se dokazi izvoditi tokom suđenja, a okrivljeni će se kratko izjasniti o krivici. Sud će potom zakazati početak suđenja, koje će biti otvoreno za javnost i na kojem će okrivljeni moći detaljno da iznesu svoju odbranu.

Prvooptuženi u ovom slučaju, kao i u "Jovanjici 1", za koje je suđenje već u toku, jeste Predrag Koluvija, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica", kod Stare Pazove.

Odluka o spajanju ova dva postupka trebalo bi da bude doneta nakon što se održi pripremno ročište.

Za šta se terete optuženi?

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu za “Jovanjicu 2” protiv Koluvije i još osam okrivljenih, koji su bili uhapšeni u julu 2020. godine u nastavku istrage u vezi sa proizvodnjom marihuane na imanju "Jovanjica".

Predrag Koluvija se tereti se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i falsifikovanje isprave, dok mu se za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga već sudi u drugom postupku koji je pokrenut u novembru 2019. godine.

Pored prvooptuženog Koluvuje, koji se tereti kao organizator ove grupe, među optuženima koji će se u četvrtak, 6. maja, pojaviti pred sudom u okviru postupka “Jovanjica 2” su policajac Milan Kendija, bivši načelnik Odeljenja za obezbeđenje određenih funkcionera i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Zoran Baštovanović, bivši šef odseka za Beograd Odeljenja za korupciju, Radovan Bojović, Alekandar Tošić i Branislav Radovanović, radnici BIA.

Aleksandar Tošić optužen je za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja i stavljane u promet opojnih droga, kao i zbog kršenja Zakona o tajnosti podata u produženom trajanju.

Branislav Radosavljević tereti se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kao i za neovlašćeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Radovan Bojović i Milan Kendija optuženi su za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delo nedozvoljena proizvodnja i stavljane u promet opojnih droga, a Saša Vujisić za ista ova dela plus falsifikovanje službene isprave.

Zoran Baštovanović i Slaviša Milinković terete se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delo nedozvoljena proizvodnja i stavljane u promet opojnih droga, a Miloš Teofilović za ista dela, kao i za posebne slučajeve falsifikovanja isprave.

Koluvija je i dalje u pritvoru, Vujisić je u bekstvu, a ostali optuženi se brane sa slobode.

Policajci i agenti Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije optuženi su da su vlasniku "Jovanjice" Koluviji, dok je uzgajao više od tone marihuane, pružali bezbednosnu i logističku podršku.

Dostavljali su mu poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, falsifikovanu dokumentaciju da je pripadnik Vojnoobaveštajne agencije i specijalne policijske registarske tablice.

Koluviji i još osam okrivljenih, koji su bili uhapšeni u novembru 2019. godine, suđenje za nelegalnu proizvodnju 1,6 tona marihuane na "Jovanjici" počelo je u oktobru 2020. godine.

Odbrana Koluvije temelji se na tome da su biljke koje je gajio bile isključivo industrijska konoplja, ona koja je u Srbiji zakonom dozvoljena, a ne kanabis ili marihuana, kako to tvrdi tužilaštvo.


Prema optužbama Tužilaštva za organizovani kriminal, međutim, u staklenicima poljoprivrednog gazdinstva „Jovanjica” nije se gajila ta biljka već kanabis ili marihuana, koji izgleda slično kao industrijska konoplja, ali sadrži mnogo veću dozu opojne supstance.

Proizvodnja, promet i trgovina marihuanom u Srbiji je nelegalna i smatra se krivičnim delom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u novogodišnjem intervjuu krajem prošle godine za list Blic javnosti je prvi saopštio da su pripadnici bezbednosnih agencija umešani u slučaj “Jovanjica”.

XS
SM
MD
LG