Dostupni linkovi

Japan usvojio rezoluciju o ozbiljnoj situaciji sa ljudskim pravima u Kini


Kineski predsjednik Si Đinping na bilbordu sa sloganom "Upravljajte Sinđijangom u skladu sa zakonom, ujedinite i stabilizujte teritoriju..." u okrugu Jarkent u autonomnoj regiji Sinđijang na sjeverozapadu Kine, 21. mart 2021.

Poslanici japanskog parlamenta usvojili su rezoluciju u kojoj se ukazuje na "ozbiljnu situaciju o ljudskim pravima" u Kini, te pozvali Vladu premijera Fumio Kušide da preduzme korake ka smirivanju tih prilika.

U rezoluciji koja je usvojena u Donjem domu japanskog parlamenta navodi se da međunarodna zajednica izražava zabrinutost zbog pitanja, poput pritvaranja i kršenja vjerskih sloboda u regionu Sinđijang, Tibet i Hong Kong.

"Pitanje ljudskih prava ne može biti samo unutrašnje, jer su ljudska prava univerzalna vrijednost i ispravan razlog za zabrinutost međunarodne zajednice", ističe se u rezoluciji.

Japan je već objavio da neće slati državnu delegaciju na Zimske olimpijske igre u Pekingu nakon diplomatskog bojkota predvođenog SAD-om uslijed zabrinutosti zbog ljudskih prava u Kini.

Od dolaska na vlast u oktobru, japanski premijer je u više navrata rekao da Japan neće ublažavati riječi prema Kini kada to bude neophodno.

On je u novembru je imenovao bivšeg ministra odbrane Gena Nakatanija za njegovog savjetnika za ljudska prava.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG