Dostupni linkovi

Pogoršava se sloboda medija u Kini


Muškarac sa zaštitnom maskom čita novine, 23. februar 2020. (Ilustrativna fotografija)

Grupa koja predstavlja stane novinare u Kini ukazala je na pogoršanje slobode medija u toj zemlji sa sve češćim zastrašivanjem stranih i lokalnih novinara, otežavajući nezavisno izvještavanje. Upozorenje stiže uoči Zimskih olimpijskih igara u Pekingu gdje se očekuje dolazak velikog broja stranih novinara, pišu svjetski mediji.

Čitamo vam: Pogoršava se sloboda medija u Kini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:17 0:00
Direktan link

Prijetnje pravnim tužbama

Godišnji izvještaj Kineskog kluba stranih dopisnika (FCCC) ukazuje da se strani novinari suočavaju sa "neviđenim pritiskom" Pekinga koji nastoji da diskredituje nezavisno izvještavanje u toj zemlji, prenosi agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Čini se da Peking "ohrabruje niz tužbi" ili prijetnje pravnim tužbama protiv stranih novinara, koje se često podnose dugo nakon što su izvori pristali na intervjue, navodi se u izvještaju FCCC-a, objavljenom u ponedjeljak, 31. januara.

"Konkretno, novinske organizacije se suočavaju s upozorenjima da bi njihovo izvještavanje moglo da ih izloži pravnim sankcijama ili građanskim tužbama, ili – što najviše plaši – istragama o nacionalnoj bezbjednosti", rekao je u izvještaju Dejvid Reni (David Rennie), šef pekinškog biroa magazina Ekonomist (Economist) dodajući da to označava "zabrinjavajuće" pomjeranje s ranijih alata korištenih za kontrolu medija.

Povećane prijetnje pravnim postupkom dolaze nakon pritvaranja australijskog TV voditelja Čeng Leija, koji je radio za kineski CGTN, i Haze Fana iz Blumberga (Bloomberg) 2020. godine. Kineske vlasti su saopštile da ih drže pod sumnjom da ugrožavaju nacionalnu bezbjednost.

U međuvremenu, kako navodi AFP, strani novinari i njihove organizacije razvili su planove za hitne odlaske zbog povećanih rizika, a "napadi koje podržava država" otežali su rad onima koji su ostali, navodi se u izvještaju FCCC-a čiji su nalazi zasnovani na anketi 127 od 192 novinara iz 30 zemalja i regiona.

Kina je 2020. najavila da će protjerati američke novinare iz tri glavna američka lista – Njujork tajmsa (The New York Times), Vašington posta (The Washington Post) i Volstrit džurnala (The Wall Street Journal) dok FCCC ističe kako je od tada iz Kine protjerano 18 novinara koji rade za američke medije.

Novi načini za zastrašivanje novinara

Kineska vlada pronalazi nove načine da zastraši strane novinare, njihove kineske kolege i njihove izvore, a uznemiravanje je dostiglo toliko visok nivo da je najmanje šestoro napustilo zemlju, napisao je Gardijan (The Guardian) pozivajući se na izvještaj FCCC-a.

Kineski klub stranih dopisnika je otkrio da je 62 odsto ispitanika izjavilo da su ih barem jednom ometali policija ili drugi zvaničnici, a 47 odsto da su ih ometali neidentifikovane osobe. U izvještaju se navodi da je 12 odsto novinara bilo izloženo nekom obliku fizičke sile.

Tokom poplava u provinciji Henan prošlog ljeta, ističe Gardijan pozivajući se na izvještaj, nekoliko zapadnih novinara fizički se suočilo s ljudima gnjevnim zbog njihovih pokušaja da izvještavaju o katastrofi i istraže službena zataškavanja koja je kasnije potvrdila kineska centralna vlada.

Gotovo četvrtina ispitanika rekla je da su bili meta zbog izvještavanja u internetskim kampanjama klevetanja, pri čemu je trolovanje nesrazmjerno usmjereno na novinarke istočnoazijskog porijekla i kineske zaposlenike stranih medija, te da je uključivalo seksualne aluzije i "alarmantne prijetnje fizičkim nasiljem".

Istraživanje je također pokazalo da kineske vlasti i zvaničnici i dalje koriste mjere uvedene zbog pandemije COVID-19 kako bi odgodili odobrenja vize, uskratili prijavljivanje putovanja i pristup nekim lokacijama te odbili zahtjeve za intervjue. Više od polovine ispitanika kazalo je da im je rečeno da napuste mjesto ili im je uskraćen pristup iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga iako nisu predstavljali nikakav rizik.

Izvještaj uoči Olimpijade

Izvještaj Kluba stranih dopisnika Kine dolazi u trenutku kada svjetski mediji skreću pažnju na Zimske olimpijske igre u Pekingu, koji je već pod lupom zbog navodnih kršenja ljudskih prava u Sinđijangu i represije u Hong Kongu, ističe BBC.

FCCC, kojeg je Kina označila kao "nezakonitu organizaciju", piše da su osim stranih dopisnika na meti i lokalni novinari u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu odnosno da su se suočavali sa zastrašivanjem vlasti koje maltretiraju njihove porodice.

Za novinare koji pokušavaju izvještavati o Sinđijangu - regiji u kojoj žive mnogi kineski Ujguri – 88 odsto ispitanika reklo je da su ih pratili. Godine 2021., BBC-jev dopisnik za Kinu Džon Sudvort (John Sudworth), koji je intenzivno izvještavao o Sinđijangu, napustio je zemlju i otišao u Tajvan dok su njega i njegovu porodicu do aerodroma pratili policajci u civilu.

Kineska vlada optužena je da je počinila genocid nad Ujgurima, što ona poriče, ističe BBC dodajući da je Peking reagovao na prethodne tvrdnje FCCC-a da su novinari maltretirani, kazavši da grupa nema osjećaj za dobro i loše te da nema principa.

"Strani novinari u Kini trebali bi se osjećati sretnima", rekla je prošle godine glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Čunjin.

'Vježba daljinskog izvještavanja'

Skoro svi strani novinari koje je anketirao Kineski klub stranih dopisnika u godišnjoj procjeni uslova rada rekli su da uslovi izvještavanja u zemlji ne ispunjavaju međunarodne standarde, dok se u izvještaju napominje kako smanjenje broja stranih novinara u zemlji znači da "pokrivanje Kine sve više postaje vježba daljinskog izvještavanja", ističe Volstrit džurnal.

Veliki mediji su sve više primorani da pokrivaju zemlju iz dalekih biroa na Tajvanu, Hong Kongu ili Australiji, umanjujući kvalitet izvještavanja, napisali su autori izvještaja naglasivši kako "ništa ne zamjenjuje izvještavanje na terenu, bez opstrukcije i nadzora države".

Izvještaj, kako ističe američki list, dolazi dok Kina obavlja posljednje pripreme za Zimske olimpijske igre u Pekingu, koje će privući veliki broj stranih novinara. Uprokos prilivu, stroga ograničenja u zemlji zbog COVID-19 znače da će njihovo kretanje biti ograničeno na striktno određene lokacije oko olimpijskih događaja. Međutim, dodaje list, devet od 10 dopisnika iz Kine koji su odgovorili na anketu FCCC rekli su da neće ući u olimpijsku zonu kako bi mogli da se kreću i nastave s izvještavanjem.

Odnos Kine prema stranim novinarima se pogoršao posljednjih godina, pošto su, naglašava Volstrit džurnal, pojačane tenzije između SAD i Kine tokom Trampove administracije (Donald Trump) podstakle obje strane da uvode ograničenja novinarima ili, u nekim slučajevima, potpuno protjerivanje.

Nakon serije protjerivanja kineskih novinara sa sjedištem u SAD i američkih novinara iz Kine 2020., obje strane su se u novembru složile da ublaže vizna ograničenja za novinare druge zemlje, te se očekuje da će Kina uskoro odobriti američkim novinarima vize koje su im obećane tim sporazumom.

UPITNIK: Kako da poboljšamo Dnevno@RSE?

Više od dve godine šaljemo Dnevno@RSE za medije i novinare širom Zapadnog Balkana kako bi sa vama podelili sadržaje koje možete besplatno da objavite na svojim platformama.

Ako ste novinar ili medijski radnik koji koristi ovu uslugu, želimo da čujemo od vas kako je možemo unaprediti.

Molimo vas da popunite kratki upitnik koji možete naći na ovom linku: UPITNIK

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG