Dostupni linkovi

Nove američke sankcije Kini zbog represije nad Ujgurima


Kineska policija u Sinđijangu.
Kineska policija u Sinđijangu.

Američke vlasti su uvele u četvrtak sankcije nekolicini kineskih biotehnoloških i nadzornih firmi, dok je Senat odobrio zakon kojim se zabranjuje uvoz iz zapadnog kineskog regiona Sinđijang u najnovijem koraku protiv Pekinga zbog kršenja ljudskih prava Ujgura, najveće autohtone etničke grupe u toj oblasti, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

Ukazujući na ulogu ovih kompanija u akcijama kineskog režima protiv Ujgura, američka Ministarstva trgovine i finansija su 16. decembra objavili sinhronizovane mere protiv njih.

Ministarstvo trgovine SAD sankcionisalo je kinesku Akademiju vojnomedicinskih nauka i njenih 11 istraživačkih instituta koji se fokusiraju na korišćenje biotehnologije za podršku vojsci. Njima je ograničena mogućnost izvoza.

Ministarstvo finansija je u međuvremenu dodalo osam kineskih tehnoloških firmi, uključujući proizvođača dronova DJI Technologi Co Ltd, na crnu listu.

Kina je izložena sve većim međunarodnim kritikama i sankcijama zbog zatvaranja više od milion Ujgura i predstavnika drugih autohtonih, uglavnom muslimanskih, etničkih grupa koje govore turski jezik, u cilju njihovog političkog prevaspitanja u Sinđangu.

Kina insistira da su takvi kampovi "centri za stručno obrazovanje" koji imaju za cilj da pomognu ljudima da se drže dalje od terorizma.

Visoki zvaničnik američke administracije koji je govorio pod uslovom anonimnosti rekao je da su američke obaveštajne službe utvrdile da je Kina uspostavila visokotehnološki sistem nadzora širom Sinđijanga koji koristi biometrijsko prepoznavanje lica i prikuplja uzorke DNK od svih stanovnika regiona starosti od 12 do 65 godina kao deo sistematskog napora za potčinjavanje Ujgura.

U međuvremenu, Senat je 16. decembra odobrio zakon o zabrani uvoza iz kineskog regiona Sinđijang osim ako preduzeća mogu da dokažu da je njihova roba proizvedena bez prinudnog rada.

Jednoglasno usvajanje ovog zakona u Senatu usledilo je dva dana nakon što ga je odobrio i Predstavnički dom.

Predlog zakona sada ide predsedniku Džou Bajdenu, od koga se očekuje da ga potpiše.

Bela kuća je prošle nedelje objavila da će organizovati diplomatski bojkot predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, navodeći kao razlog „neverovatna kineska kršenja ljudskih prava i svirepost u Sinđijangu“.

XS
SM
MD
LG