Dostupni linkovi

Vašington imenovao specijalnu koordinatorku za Tibet


Uzra Zeja tokom jedne od konferencija u Pekingu 2013. godine
Uzra Zeja tokom jedne od konferencija u Pekingu 2013. godine

Sjedinjene Američke Države (SAD) imenovale su u utorak, 21. decembra, podsekretarku Stejt departmenta Uzru Zeju za specijalnu koordinatorku za Tibet, zbog čega je Kina upozorila Vašington da se ne meša u njene unutrašnje poslove.

Američki državni sekretar Entoni (Anthony) Blinken izjavio je da će Zeja, koja je zadužena za demokratiju i ljudska prava, predvoditi američke napore za očuvanje verskog, kulturnog i jezičkog nasleđa Tibeta.

Peking je u više navrata odbijao saradnju sa američkim koordinatorom za Tibet i osuđuje ovaj postupak kao političku manipulaciju, piše agencija Rojters.

"Imenovanjem posebnog koordinatora za pitanje Tibeta, Amerika se meša u unutrašnja pitanja Kine. Peking snažno odbacuje taj postupak i nikad neće prihvatiti tu funkciju. Tražimo od SAD da preduzmu konkretne postupke kako bi ispunili svoju obavezu priznanja Tibeta kao dela Kine i da ne podržavaju nezavisnost te teritorije", rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

Naglasio je da SAD treba da prestanu da koristi pitanja povezana sa Tibetom kako bi se mešale u unutrašnja pitanja Kine.

Kina je poslednjih godina pojačala kontrolu nad budističkim manastirima i proširila obrazovanje na kineskom, a ne na tibetanskom jeziku.

Kritičari takve politike rutinski su pritvoreni i mogu dobiti dugotrajne zatvorske kazne, posebno ako su osuđeni zbog povezanosti sa 86-godišnjim Dalaj Lamom, koji živi u egzilu u Indiji otkako je pobegao iz Tibeta tokom ustanka protiv kineske vladavine 1959. godine.

Kina ne priznaje tibetansku vladu u egzilu sa sedištem na Dharmsali i optužuje Dalaj Lamu da pokušava da odvoji Tibet od Kine.

XS
SM
MD
LG