Dostupni linkovi

Zatvoren još jedan nezavisni medij u Hong Kongu


Chris Yeung, osnivač i urednik Citizen News i bivši predsjednik unduženja novinara Hong Konga i glavna urednica Daisy Li najavljuju zatvaranje svog informativnog medija, 3. januar 2022. Hongkong, Kina.
Chris Yeung, osnivač i urednik Citizen News i bivši predsjednik unduženja novinara Hong Konga i glavna urednica Daisy Li najavljuju zatvaranje svog informativnog medija, 3. januar 2022. Hongkong, Kina.

U Hong Kongu su u Pravni savjet došli novi zakonodavci odani Pekingu u ponedeljak, 3. januara, izabrani na izborima bez kandidata opozicije dok su urednici jednog od preostalih prodemoktartskih informativnih medija najavili zatvaranje.

Ovo je posljednji u nizu događaja iz protekle godine u kojima je lokalna vlast preoblikovala Hong Kong uz podršku Pekinga. Ovim naporima pokušava se ugušiti nezadovoljstvo u gradu koji je ranije bio poznat po slobodi izražavanja.

Osnivači informativnog medija Citizen News u ponedeljak, 3. januara, rekli su da iako ih nije kontaktirala hongkonška policija, pogoršanje medijskih sloboda čini da je nejasno da li oni svojim izvještavanjem krše zakon.

Rekli su da će informativna stranica prestati da objavljuje u utorak. "Svi veoma volimo ovo mjesto. Nažalost, pred nama nisu samo kiše ili vjetrovi, već i uragani i cunamiji", rekao je Citizen News u saopštenju od nedelje, kada je prvobitno najavio zatvaranje.

Citizen News je treća informativna kuća koja je zatvorena posljednjih mjeseci, nakon prodemokratskih novina Apple Daily i internet stranice Stand News.

Grupa novinara veterana je osnovala ovu informativnu stranicu 2017. Iako je spadala u manje medije fokusirala se na političke vijesti i analize, ali i istraživačko novinarstvo. Prostor za takav novinarski rad se smanjio od kada je u Kini nametnut zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu nakon masovni antivladinih protesta 2019. Dok su vlasti hapsile političke aktiviste, grupe za građanska prava i sindikati su raspadali a neki aktivisti su bježali iz zemlje. Nezavisni mediji su među onima koji su najviše pretrpjeli od represivnih mjera.

"Kako shvatamo, mnogo toga se promijenilo u vezi medijskih sloboda", rekao je Chris Yeung, osnivač i urednik Citizen Newsa.

"Koja je granica između, recimo, slobode i onoga što je vlada uvijek naglašavala odgovornosti ili obveza kao što je očuvanje nacionalne sigurnosti, javnog reda, itd."

Yeung je na konferenciji za novinare u ponedeljak rekao da je okidač za njihovu odluku o zatvaranju bilo ono što se dogodilo Stand Newsu. Prošle sedmice vlasti su izvršile raciju u Stand Newsu i uhapsile sedam osoba, uključujući urednike i bivše članove odbora, zbog navodne zavjere u vezi objavljivanja pobunjeničkog materijala. Stand News je isti dan objavio da prestaje s radom.

Dvojica bivših urednika Stand Newsa koji su uhapšeni kasnije su službeno optuženi za pobunu. U ljeto su vlasti prisilile da se zatvori Apple Daily, novine u vlasništvu medijskog tajkuna i demokratskog aktiviste Jimmyja Laija. Lai je trenutno u zatvoru i nedavno optužen je za pobunu.

Društvo izdavača u Aziji, grupa sa sjedištem u Hong Kongu koja je domaćin godišnje novinarske nagrade, izjavila je u ponedeljak da je zabrinuta zbog pritisaka na nezavisne medije u gradu. "Pozivamo vlasti Hongkonga da poštuju slobodu izražavanja i medija koji su vitalni za uspjeh naše industrije", stoji u saopštenju.

Sjedinjene Američke Države i druge zapadne vlade osudile su ograničenja medijskih i građanskih sloboda koja je Peking obećao da će poštovati 50 godina nakon primopredaje Hong Konga od Velike Britanije 1997. godine.

Šefica izvršne vlasti u Hong Kongu Carrie Lam prošle sedmice je branila napad na Stand News, rekavši novinarima da se "huškanje... ne može tolerisati pod krinkom izvještavanja o vijestima".

Jedini preostali prodemokratski mediji u gradu su Hong Kong Free Press, informativna kuća na engleskom jeziku, i Initium, informativna kuća na kineskom jeziku koja je u avgustu prebacila svoje sjedište u Singapur, ali još uvijek ima osoblje u gradu.

Citizen News je sebe uporedio s malim gumenim čamcem u nemirnim vodama. "U središtu oluje koja se spremala, našli smo se u kritičnoj situaciji. Suočeni s krizom, moramo osigurati sigurnost i dobrobit svih koji se nalaze na brodu", navodi se.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG