Dostupni linkovi

Netanjahu u izbornoj kampanji o aneksiji dijela Zapadne obale


Jordanska dolina i sjeverni dio Mrtvog mora čine trećinu Zapadne obale. Foto: Izraelska barijera u blizini Ramale
Jordanska dolina i sjeverni dio Mrtvog mora čine trećinu Zapadne obale. Foto: Izraelska barijera u blizini Ramale

Arapske zemlje osudile su najavljeni plan izraelskog premijera Benjamina Netanjahua o aneksiranju dijela okupirane Zapadne obale.

U utorak 10. septembra je, tokom televizijskog obraćanja Netanjahu rekao da, ukoliko ponovo bude izabran za predsjednika vlade na izborima koji se održavaju naredne sedmice, proširit će izraelski suverenitet na dolinu Jordana i sjeverni dio Mrtvog mora.

"Postoji jedno mjesto gdje je moguće primijeniti izraelski suverenitet odmah nakon parlamentarnih izbora, pod uslovom da dobijem jasan mandat od vas, građana Izraela. Posljednjih mjeseci sam vodio diplomatske napore u ovom pravcu i u posljednjim danima stečeni su uslovi. Danas najavljujem svoju namjeru da uspostavim, sa formiranjem sljedeće vlade, izraelski suverenitet nad Jordanskom dolinom i sjevernim dijelom Mrtvog mora", rekao je Netanjahu tokom svog televizijskog obraćanja.

Izraelski premijer tokom predstavljanja svog plana za aneksiranje Zapadne obale
Izraelski premijer tokom predstavljanja svog plana za aneksiranje Zapadne obale

Ugrožavanje izgleda trajnog mira

Izraelski premijer je također rekao da će aneksirati sva jevrejska naselja na Zapadnoj obali, no taj potez bi morao sačekati objavljivanje dugo isčekivanog mirovnog plana američkog predsjednika Donalda Trumpa između Izraelaca i Palestinaca.

Viši savjetnik Bijele kuće i zet predsjednika Trumpa, Jared Kushner rekao je ranije u maju da se nada kako će Izrael dobro pregledati nadolazeći Trumpov prijedlog o mirovnom sporazumu na Bliskom istoku prije no što "nastave sa bilo kakvim planom" za aneksiranjem naselja na Zapadnoj obali.

Iz Evropske unije su također upozorili da bi planovi izraelskog premijera za aneksiranjem mogli potkopati šansu za mir u regiji. Također su dodali da Unija neće priznati bilo kakve promjene granica koje nisu odobrene sa obje strane.

"Politika izgradnje naselja i širenje su nelegalne prema međunarodnom pravu i ukoliko se nastave, aktivnosti poduzete u tom pravcu će narušiti održivost rješenja za dvije zemlje i izglede za trajni mir", saopšteno je iz Evropske unije, prenosi Reuters.

'Ratni zločin' i 'nelegalni potezi'

Zvaničnici u Jordanu, Turskoj i Saudijskoj Arabiji također su osudili Netanjahuovu najavu.

Glavni palestinski pregovarač rekao je da bi Netanjahuov potez bio "očito nelegalan" te da ukoliko do toga dođe da će to biti "ratni zločin".

"Ono što je izraelski premijer rekao večeras o traženju mandata od svojih ljudi koji bi mu omogućio da aneksira Jordansku dolinu je prije svega ratni zločin. Aneksiranje okupiranih teritorija je ratni zločin", rekao je Saeb Erekat, palestinski pregovarač.

Arapska liga je takođe osudila Netanjahuovu izjavu, ocenivši je kao "ozbiljan razvoj događaja i izraelsku agresiju", koja se, ako bude sprovedena, graniči s izraelskom deklaracijom okončanja mirovnog procesa.

"Liga smatra da ove izjave potkopavaju šanse za bilo kakav napredak u mirovnom procesu te da će uništiti temelje tog procesa", navodi se u izjavi Arapske lige.

Ministar vanjskih poslova Jordana Ajman Safadi je u saopštenju naveo da će aneksija jevrejskih naselja na Zapadnoj obali raspiriti plamen sukoba širom regiona.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je da će se povući iz bilo kojih ranijih sporazuma potpisanih sa izraelskom vladom ako premijer nastavi sa planiranim potezom.

Turski ministar vanjskih poslova rekao je da je plan rasistički i zapaljiv. "Izborno obećanje Netanjahua, koji šalje nelegalne, nezakonite i agresivne poruke prije izbora, predstavljaju rasističku aparthejd državu", napisao je Mevlut Čavušoglu na Twitteru i dodao da će braniti prava i interese braće i sestara Palestinaca do kraja, prenosi britanski Guardian.

Predizborna kampanja?

Netanjahu koji vodi konzervativnu stranku Likud, trenutno vodi kampanju pred opće izbore koji će biti održani sljedeći utorak. Ankete pokazuju da se njegova stranka nalazi rame uz rame sa opozicionom centrističkom Plavo-bijelom koalicijom, te da će se možda morati boriti za formiranje vladajuće koalicije.

Prijevremeni parlamentarni izbori održavaju se u Izraelu jer Netanjahu nije uspio ranije ove godine da uspješno formira koaliciju.

Prema pisanju BBC-a najava o aneksiranju bi mu vrlo vjerovatno mogla donijeti nove glasove.

Jedan od lidera Plavo-bijele koalicije, Yair Lapid insistira da Netanjahu "ne želi aneksirati teritoriju već da želi aneksirati glasove".

"Ovo je izborni trik i nije posebno ni uspješan trik jer je ova laž tako providna", rekao je Lapid, prenosi BBC.

Ko živi u Jordanskoj dolini?

Jordanska dolina i sjeverni dio Mrtvog mora čine trećinu Zapadne obale.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu, zajedno sa Istočnim Jeruzalemom, Gazom i sirijskom visoravni Golan tokom bliskoistočnog rata 1967. godine.

Jordanska dolina
Jordanska dolina

Anektirali su Istočni Jeruzalem 1980. godine a visoravan Golan 1981. iako niti jedan od ovih poteza decenijama nije bio prihvaćen od strane međunarodne zajednice, navodi BBC.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa priznala je sve ove poteze i preokrenula raniju američku politiku prema njima.

Sudbina Zapadne obale nalazi se u središtu izraelsko-palestinskog sukoba. Izrael je u tom dijelu kao i u području Istočnog Jeruzalema izgradio oko 140 naselja koji se pod međunarodnim pravom smatraju nelegalnim, iako to Izrael osporava.

Oko 65.000 Palestinaca i 11.000 izraelskih doseljenika živi u dolini Jordana i sjevernom dijelu Mrtvog mora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG