Dostupni linkovi

Netanyahu se obavezao na aneksiju okupirane Jordanske doline


Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će anektirati dio okupirane Zapadne obale na granici s Jordanom ako iduće sedmice ponovo bude izabran na dužnost predsjednika Vlade, prenosi BBC.

Netanyahu je rekao da će primijeniti "izraelski suverenitet nad Jordanskom dolinom i sjevernim Mrtvim morem".

Takav bi potez bio popularan kod desničarskih stranaka o kojima bi morao zavisiti kako bi formirao koaliciju, čemu se Palestinci žestoko protive, prenosi BBC.

Izrael je od 1967. godine okupirao Zapadnu obalu, ali se zaustavio kratko nakon aneksije.

Netanyahu koji vodi konzervativnu stranku Likud, trenutno vodi kampanju pred opće izbore koji će biti održani sljedeći utorak. Ankete pokazuju da se njegova stranka nalazi rame uz rame sa opozicionom centističkomPlavo-bijelom strankom, te da će se možda morati boriti za formiranje vladajuće koalicije.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu, zajedno sa Istočnim Jeruzalemom, Gazom i sirijskom visoravni Golan tokom bliskoistočnog rata 1967. godine.

Anektirali su Istočni Jeruzalem 1980. godine a visoravan Golan 1981. iako niti jedan od ovih poteza decenijama nije bio prihvaćen od strane međunarodne zajednice, navodi BBC.

Administacija američkog predsjednika Donalda Trumpa priznala je sve ove poteze i preokrenula raniju američku politiku prema njima.

XS
SM
MD
LG