Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Arapska liga odbacila Trampovu politiku prema Izraelu


Putokazi i izraelska zastava na Golanu

Arapska liga odbacila je američko priznanje kontrole Izraela nad Golanskom visoravni i druge politike administracije predsednika SAD Donalda Trampa koje se smatraju pristrasnim prema Izraelu.

Na godišnjem samitu u Tunisu Arapska liga je time pokazala jedinstvo u odnosu na jedno od retkih pitanja koje ujedinjuje taj regionalni blok zemalja.

U završnom saopštenju posle jednodnevnog samita, lideri su potvrdili da Golan, strateška visoravan odakle je Sirija nekada napadala Izrael, jeste "sirijska okupirana teritorija".

Arapski lideri su takođe ponovili posvećenost rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba na osnovu Arapske mirovne inicijative iz 2002. godine kojom se predviđa priznanje i normalizacija odnosa s Izraelom u zamenu za potpuno povlačenje te zemlje s Golanske visoravni, te istočnog Jerusalima i Zapadne obale, teritorija okupiranih u Šestodnevom ratu 1967. godine.

Samit je ove godine održan u vreme nastavka ratova u Siriji i Jemenu, sukoba u Libiji i bojkota Katara od četiri zemlje članice Arapske lige, navodi AP.

Predsednik Alžira Abdelaziz Buteflika i sudanski predsednik Omar al–Šarif nisu došli na samit zbog masovnih demonstracija protiv njihove dugotrajne vlasti, a katarski emir šeik Tamim bin Hamam Al- Tani iznenada je napustio samit pre kraja, preneo je Frans pres.

Sirija, jedna od zemalja osnivača Arapske lige, izbačena je iz te organizacije na samom početku pobune protiv sirijskog predsednika Bašara Asada 2011. godine.

Saudijski kralj Salman rekao je na otvaranju samita da Saudijska Arabija "apsolutno odbacuje svaku meru kojom se podriva suverenitet Sirije nad Golanskom visoravni" i da podržava stvaranje države Palestine s istočnom Jerusalimom kao glavnim gradom.

XS
SM
MD
LG