Dostupni linkovi

Čolaku: Nakon Brexita EU treba snagu novih članica


Bekim Čolaku

Ministar evropskih integracija Kosova, Bekim Čolaku, u razgovoru za RSE je kazao da EU neće biti ista bez Velike Britanije, te je izrazio bojazan da će ovakva odluka uticati i na ostale članice EU da krenu sličnim putem. To bi, kako je rekao, bila velika nesreća za Evropu i sve one države koje teže ka EU.

Velika Britanija je na referendumu 23. juna odlučila da izađe iz Evropske unije.

Čolaku dodaje da je Zapadni Balkan izgubio važnog saveznika unutar Evropske unije, te da ova odluka može da utiče na dalje proširenje Unije.

"Kosovo gubi članicu EU koja nas je među prvima priznala i otvoreno govorila o proširenju EU. Sada više nemamo tog saveznika unutar EU, i ne samo Kosovo, već Zapadni Balkan više nema tog saveznika koji je bio posvećen konsolidaciji mira i saradnje sa svima na Balkanu“, kazao je on.

„Istina je da današnji događaj može da izbledi političku volju država članica, ali i Evropske unije kada je u pitanju dalje proširenje. EU je sada potrebno refokusiranje na to šta treba da uradi u bliskoj budućnosti, jer krize sa kojima se suočava, naročito sada, veoma su teške. A današnji odlazak Velike Britanije je kulminacija svih izazova sa kojima se Unija suočavala od svog samog osnivanja“, dodao je Čolaku.

Ministar evrointegracija naglašava da će Kosovo nastaviti s produbljivanjem odnosa sa Velikom Britanijom.

On je izrazio nadu da će EU uspeti dalje sačuva ulogu važnog globalnog aktera i bez Velike Britanije, a što je posebno važno za zemlje Balkana.

„Današnji poraz je poraz i same EU. Nadam se da će EU pronaći pravi put da se osnaži u budućnosti sa novim članicama, da će otvoriti vrata novim članicama i da će održati tu važnu ulogu globalnog aktera. Sve bi ostalo bilo štetno ne samo za EU, nego i sve članice. To bi oslabilo celu Evropu“, mišljenja je Čolaku.

A profesor evropskih integracija, Avni Mazreku, kaže da će posledice izlaska Velike Britanije iz EU biti fatalne po ekonomiju ove države.

“Više od 50 posto izvoza Velike Britanije tiče se unutrašnjeg tržišta Evropske unije. Za zemlju koja hoće da se odrekne takve ekonomske mogućnosti, ovakva odluka znači ekonomsko ubistvo”, kaže on.

To će takođe uticati i na strane investicije u Velikoj Britaniji, kao što su Japan koji je više od 50 milijardi investirao u ovoj zemlji i to uglavnom zbog evropskog tržišta. Oko tri miliona stanovnika u Velikoj Britaniji je zaposleno kao rezultat odnosa sa EU, dodao je.

Mazreku naglašava da ovakva odluka može uticati na osnaživanje ideja u Škotskoj i Severnoj Irskoj za otcepljenjem.

On ipak ne vidi da će ovo delovati negativno na dalje proširenje Unije, kao ni da će uticati kod drugih članica EU. On veruje da će se odmah nakon ovakve odluke razmotriti Lisabonski sporazum, nakon čega će EU postati još kompaktnija i jedinstvenija.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG