Dostupni linkovi

Vučić posle Brexita: Srbija ne menja politiku ni za milimetar


Zastave EU i Srbije
Zastave EU i Srbije

U Srbiji, sa najviših mesta stižu poruke da ostaje na evropskom putu. Srbija neće menjati svoju politiku, ona ostaje na evropskom putu i garantujem stabilnost i prosperitet, uprkos političkom potresu kakav nije zabeležen od pada Berlinskog zida, rekao je premijer Aleksandar Vučić na vanrednoj pres koneferenciji posle sednice Vlade Srbije koja je bila posvećena posledicama britanskog izlaska iz EU.

„Srbija će zadržati apsolutnu stabilnost i garantujem ljudima da neće videti značajnije poremećaje, kakve vide u svim drugim zapadnim zemljama“, poručio je Vučić. „Ovo je najveći politički zemljotres od pada Berlinskog zida. Nikada ovakav politički zemljotres nije uzdrmao Evropu u poslednjih 26 godina. Nema nikakve sumnje da će da ostavi značajne posledice. I to ne samo kratkoročno, već i dugoročno. Kakva će politika proširenja da bude, ne mogu da vam kažem u ovom trenutku“, rekao je mandatar i dodao da, međutim, zna da će krenuti zaklinjanja u Uniju kao što je to bilo u Jugoslaviji posle Titove smrti: ‘Druže Tito, mi ti se kunemo’.

Ali će svi da rade za sebe, posle mesec dana rekao je Vučić i dodao:

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

“Mi nećemo ni na šta nikome da se zaklinjemo, ali ćemo da idemo jasnim i nedvosmislenim putem. Srbija neće da se otkači od tog voza koji je za nas dobar. Mi svoju politiku ni za milimetar ne pomeramo. Da budem sasvim precizan.“

Srbija neće menjati politiku evrointegracija, iako kriza proširenja postoji i to je evidentno, poručuju i u kabinetu predsednika Srbije, a prenosi agencija Beta.

Oglasio se i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa izjavom da odluka Velike Britanije neće imati uticaja na politički put Srbije.

Drugačije poruke stižu od desničarskih antievropskih opozicionih stranaka.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović je ovako komentarisao rezultat referenduma u Velikoj Britaniji:

"Ovo je veliki dan za Evropu i svi evropski narodi mogu ga slaviti kao Dan nezavisnosti.”

Za predsednicu Demokratske stranke Srbije (DSS) Sandu Rašković Ivić vreme je da se građani Srbije izjasne na refrendumu hoće li u EU ili ne.

Za lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja osvanulo je krasno letnje jutro sa divnim vestima.

“Englezi su zakucali glogov kolac u srce lešini Evropske unije", napisao je Šešelj na tviter nalogu.

Minić: Srbija opasno klizi prema Rusiji

Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji kaže za RSE da posledica britanske odluke o izlasku iz EU može usporavanje evropskog puta Srbije i jačanje političkog zaokreta prema Rusiji, prema kojoj već izvesno vreme opasno klizi.

Mislim da ishod britanskog referenduma nije dobra vest za naš region i za Srbiju, ona sigurno nije dobra vest ni za EU,a nisam sigurna da je dobra vest čak i za građane Velike Britanije”, kaže Jelica Minić.

Ona smatra da je u ovom trenutku ključno za opredeljenje Britanaca, uz ranije suprostavljanje prenošenju delova nacionalnog suvereniteta nadnacionalim institiucijama EU – problem migracija. Smatra da EU nije odgovarajuća brana za priliv imigranata u Evropu. Oni koji su propagirali Brexit, vešto su koristili strah građana da će migranti ugroziti njihovu bezbednost, ekonomsku i socijalnu poziciju.

Sudbina EU će zavisiti od reakcija drugih članova EU, kaže Jelica Minić i navodi da desnica u nekim zemljama - Francuskoj, Holandiji, Danskoj - već poziva na slične referendume.

Sa druge strane, neophodne su reforme unutar EU. “Već duže vreme se u EU razmišlja kako je treba urediti, da li svi mogu imati jednaka prava i odgovornosti unutar nje”, podseća Jelica Minić.

”Da li postoje zemlje koje su kvalifikovane za najuži krug, zemlje članice monetarne unije, zemlje koje su spremne da se više integrišu i drugi krug zemalja koje su manje spremne da ustupe delove nacionalnog suvereniteta nadnacionalnim vlastima u Briselu.”

Jelica Minić kaže da je i sama Velika Britanija, nakon referenduma, ugrožena u sadašnjim granicama, s obzirom da su Škotska i Irska glasale za ostanak u EU.

Britansko društvo je, polazalo se, duboko podeljeno.

Jelica Minić
Jelica Minić

“Mislim da će i Velika Britanija morati da plati cenu ovakve odluke. U Škotskoj se već najavljuje novi referendum o opstanku u Velikoj Britaniji. Odmah je postavljeni pitanje ujedinjenja Irske. Suočiće se Velika Britanija sa velikim problemima, pa postoje ozbiljne sumnje da li će građani koji su tako glasali biti uopšte dobitnici takve odluke", pita se Jelica Minić.

Što se regiona tiče, Jelica Minić posebno izdvaja Srbiju čiji će evropsku put biti usporen, jer će se EU pozabaviti sobom, pa se povećava opasnost da se ona još više okrene Moskvi.

”Najveći rizik je za Srbiju u odnosu na ostale zemlje regiona koji su mnogo više okrenuti ka EU. Kod građana Srbije, to pokazuju istraživanja javnog mnjenja, ima dosta skepse vezane za EU, a popularnost Rusije je u Srbiji u odnosu na ostale zemlje regiona, mnogo veća. “

I pre ovog izjašnjavanja građana Velike Britanije, upozorava Jelica Minić, Srbija je u priličnoj meri okrenuta Rusiji. To svedoče, kaže ona, praktično dve ruske vojne baze u Srbiji, pa konsultacije mandatara Vučića sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom odmah posle izborne pobede.

“To sve ukazuje da Srbija ozbiljno klizi prema Rusiji”, kaže za RSE predsednica Foruma za međunarodne odnose Jelica Minić.

I na kraju mišljenja dvojice ekonomista koji su nešto manje optimisti nego mandatar Vučić koji obećava stabilnost i prosperitet Srbije.

Ekonomista Milojko Arsić ocenio je da će izlazak Velike Britanije iz Evropske unije imati negativne posledice i na srpsku ekonomiju i da može uticati na usporavanje privrednog rasta i smanjenje stranih investicija.

Ekonomista Miroslav Prokopijević izjavio je agenciji Beta da će se posledice osetiti i u srpskoj privredi i da će "najveći udarac" pretrpeti izvoz, ali da to ne mora da znači da će privredni rast biti smanjen.

Srbija je krajem 2015, dve godine nakon formalnog pokretanja pregovora sa EU, otvorila prva poglavlja: 32 - posvećeno finansijskoj kontoli i 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom. Na redu su poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava. U Srbiji se očekuje da ona budu otvorena do kraja juna pre nego što Slovačka preuzme predsedavanje EU od Holandije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG