Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Reakcije u Hrvatskoj: Brexit će usporiti proširenje


Zastave EU i Hrvatske, ilustrativna fotografija

Tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač najavio je da će Hrvatska nastojati da britanski izlazak iz EU što manje uspori pristupni proces zemalja u susjedstvu.

„Hrvatska državna politika je tu vrlo jasna. Mi se zalažemo za nastavak procesa proširenja, želimo proširiti stabilnost na području jugoistočna Europe i mi ćemo se zalagati da taj postupak izlaska Velike Britanije nema previše efekta na proces proširenja. Međutim, moramo biti realni – bojim se da će biti efekta, možda će se malo usporiti, ali mi ćemo se zalagati da EU opstane, da širimo EU na jugoistočno susjedstvo, ali zato je vrlo važno da se poštuju kriteriji.“

U posebnom priopćenju on je kazao kako ne očekuje veće ekonomske posljedice po Hrvatsku, jer je robna razmjena s Velikom Britanijom tek desetinu hrvatske robne razmjene s Slovenijom, Njemačkom ili Italijom.

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Dejan Jović negativno ocjenjuje britansku odluku da iziđu iz EU, ocjenjujući da će to imati niz negativnih učinaka.

Dejan Jović
Dejan Jović

„Za zemlje zapadnog Balkana mislim da je ovo također loša vijest, jer u sadašnjoj situaciji mislim da će sve snage EU biti okrenute reguliranju odnosa sa EU, i sve drugo će stati. Sada mi se čini, daljnjih godinu ili dvije, koliko će trajati ovi inicijalni pregovori, ne dolaze u obzir nikakvi dalji koraci prema daljem proširenju.“

On je upozorio da su liberalne vrijednosti EU u krizi, da su uskoro američki izbori, da su alternativne opcije koje dolaze iz Turske i Rusije također antiliberalne, i da se suočavamo sa potencijalno opasnom situacijom, naročito za periferne zemlje Europe.

„Periferne - mislim na zemlje koje su izvan EU, ali su na njenoj granici, ali i za zemlje EU koje su na njenoj granici, uključujući ovdje i Hrvatsku. Meni se čini da se suočavamo s novom situacijom i predložio bih – ako je ikako moguće – akademskoj i političkoj zajednici da ozbiljno sjedne i razmotri razne scenarije, jer ćemo inače biti samo objekti tih događanja, a nećemo ni na koji način moći na njih ozbiljno utjecati. Mi smo kao zemlja dio EU, ovo se sve nas izravno tiče, gotovo u svim aspektima.“

Bivša hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kaže kako Hrvatska neće neposredno osjetiti posljedice Brexita. Međutim, najavljuje negativne ekonomske posljedice ako se takve ideje počnu javljati i u drugim ekonomski snažnim državama članicama EU, kao što se upravo počelo govoriti u Nizozemskoj.

„Jer ako druge članice krenu sličnim putem, to će svakako imati posljedice za Hrvatsku. Nije slučajno da su nam industrija i izvoz počeli rasti od našeg ulaska u EU.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG