Dostupni linkovi

Britanci napuštaju EU, Cameron se povlači, Brisel odlučan o budućnosti


Cameron najavio ostavku poslije glasanja o 'Brexitu'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Cameron najavio ostavku poslije glasanja o Brexitu

Evropa i svijet pokušavaju sagledati posljedice referendumske odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije zbog koje je premijer David Cameron podnio ostavku a evropski projekat pretprio najveći udarac u istoriji.

Evropski lideri su reagovali sa žaljenjem ali i odlučnošću da nastave zajedno dok desničari i nacionalisti širom Evrope, kao i u Škotskoj, pozivaju na popularno izjašnjavanja o daljnjem zajedničkom životu.

Ubjedljiva pobjeda od 52-48 posto u korist izlaska iz 28-člane Unije dovela je velikih gubitaka na londonskoj berzi i rekordnog pada vrijednosti funte i eura.

U emotivnom obraćanju ispred svoje rezidencije, Kameron je najavio povlačenje za tri mjeseca, tokom kojih bi pokušao sačuvati političku i ekonomsku stabilnost.

Nakon toga, novi britanski premijer bi trebalo da počne pregovore sa Briselom oko razdruživanja.

"Britanski narod je glasao za izlazak iz EU i njegova volja se mora poštovati," rekao je Cameron.

Pristalica izlaska iz EU sa zastavom Velike Britanije
Pristalica izlaska iz EU sa zastavom Velike Britanije

"Uradiću sve što mogu kao premijer da smirim ovaj brod u narednim mjesecima, ali ne mislim da bi bilo u redu da budem njegov kapetan", dodao je on i najavio da će učestvovati na sastanku Evropskog savjeta naredne sedmice.

U Briselu, lideri Evropske unije nisu krili da su očekivali drugačiji ishod referenduma ali su i odlučno pozvali Veliku Britaniju da što prije napusti Uniju.

"Sada od Velike Britanije očekujemo da sprovede u djelo ovu odluku britanskog naroda, koliko god taj proces bio bolan," naveli su u zajedničkoj izjavi Tusk, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik evropskog parlamenta Martin Schulz i Mark Rutte, premijer Holandije koja trenutno predsjedava Unijom.

"Bilo kakovo odlaganje nepotrebno bi produžilo neizvjesnost," kazali su oni.

U Berlinu, njemačka kancelarka Angela Merkel je upozorila članice EU da ne izvalče zaključke koji bi mogli dovesto do novih podjela u Evropi.

“Odluku britanskog naroda smi primili sa žaljenjem,” kazala je. ”Nema sumnje da je ovo udarac za Evropu i za process evropskog ujedinjena.”

Boris Johnson, bivši gradonačelnik Londona i vjerovatni Cameronov nasljednik na čelu stranke i vlade, pozdravio je rezultat referenduma i rekao da je vrijeme "otmjene evropske ideje" prošlo.

Nigel Farage, vođa Stranke za nezavisnost Velike Britanije i jedan od vođa kampanje za izalazak iz EU, 23. jun je proglasio "danom nezavisnosti" za Veliku Britaniju.

Sa druge strane, Nicola Sturgeon, prvi ministar Škotske i vođa Škotske nacionalističke stranke je izjavila da je mogućnost drugog referenduma za nezavinsot Škokske, nakon onog održanog 2015., i dalje na stolu.

Škotska je ubjedljivo glasala za ostanak u EU i Sturgeon je dodala da će nakon aktivaranja Člana 50 o izlasku Velike Britanije Škotska početi proces za održavanje novog referendum o nezavisnosti.

Vođa francuske desnice ​Marin Le Pen i holandski ultra-desničar Geert Wilders također su pozdravili su rezultate referenduma u Velikoj Britaniji i tražili slično izjašnjavanje u svojim zemljama.

Britanska funta je pala za deset posto a velike gubitke pretrpjele su i britanske firme, pokazatelj strahovanja finansijskih tržišta da će odluka britanskih birača imati negativne ekonomske i političke posljedice po njihovu zemlju, ali i šire.

Banka Engleske saopštila je da je već preduzela sve neophodne korake da pomogne da se u Britaniji održi stabilnost i da se "pripremila obimnim paketom planova za nepredviđene situacije". ​

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG