Dostupni linkovi

Deset mjeseci nakon izbora SDA, HDZ i SNSD formiraju vlasti BiH


Milorad Dodik, Lars G. Wigemark, Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Milorad Dodik, Lars G. Wigemark, Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Lideri stranke demokratske akcije ( SDA) Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH postigli su dogovor o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović su potpisali Principe za formiranje vlasti na državnom nivou. Sastanak je održan u Sarajevu u organizaciji Delegacije Evropske unije u BiH i uz prisustvo šefa delegacije Larsa G. Wigemarka.​

Portparolka EU Maja Kocijančič poručila je da je sporazum lidera političkih stranaka u Bosni i Hercegovini o formiraju novog Saveta ministara BiH važan korak naprijed, prije svega za zemlju i njene građane.

U izjavi Kocijančič, proslijeđenom medijima iz Delegacije EU u BiH, navodi se da je formiranje vlade od ključne važnosti za napredak zemlje u procesu integracije u EU. „Političke stranke su se čvrsto opredijelile da uspostave funkcionalne vlasti i nastave sa provođenjem neophodnih zakonodavnih i socioekonomskih reformi, te sa konkretnim koracima u ključnoj oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala“, istakla je portparolka EU.

Kako bi se zadržao neophodan zamah, dodala je Kocijančič, EU očekuje od političkog vođstva u BiH da nastavi sa formiranjem vlasti i bez daljeg odlaganja omogući redovno funkcionisanje svih institucija, kako bi se obezbijedila provedba reformi u skladu sa evropskim standardima i vrijednostima.

Konsenzus o najspornijem - NATO članstvu

Na konferenciji za novinare, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je izjavio da je proteklih skoro deset mjeseci, nakon izbora održanih u oktobru 2018, bilo vrijeme nepotrebnih zastoja, neefikasnog Vijeća ministara i brojnih polemika koje nisu donosile napredak u formiranju vlasti.

"Taj period nije bio lak nikome, ali smo dobili priliku da se formira Savjet ministara i da se radi na evropskim integracijama i daljnjoj regionalnoj saradnji. Očekujem podršku javnosti, i u Republici Srpskoj i, naravno, na nivou Bosne i Hercegovine, da se što prije dođe do implementacije ovog sporazuma. Ja vjerujem da je to moguće u roku od 30 dana, kako je naznačeno. Postavlja se pitanje: šta ako ne bude implementacije u narednih 30 dana?", rekao je Dodik.

"Mislim", konstatovao je dalje, "da to znači da je Bosna i Hercegovina u dubokoj ustavnoj i političkoj krizi, da će doći u pitanje njen suverenitet i da se u tom pogledu mogu očekivati različite političke akcije na različitim nivoima u jednoj destabilizirajućoj poziciji".

"Treba reći da SNSD nikada nije bježao i kalkulisao s tim. U ovom vremenu mi čitamo da je SDA sa svojim koalicionim partnerima pokušao da blokira izbor Savjeta ministara, isporučujući jedan uslov koji nikakve veze nema sa izborima i nema nikakve veze sa formiranjem Savjeta ministara", rekao je Dodik.

Potpisi na sporazum
Potpisi na sporazum

Postignut je konsensuz, kako je rekao predsjednik SNSD-a, i o onom što je bilo do sada najspornije, a to je odnos prema NATO-u, navodeći da se u trećoj tački sporazuma navodi da će BiH nastaviti NATO put, bez prejudiciranja budućih odluka u vezi sa članstvom.

Podjela ministarskih fotelja

Milorad Dodik je iznio i raspodjelu ministarstava koja je takođe dogovorena. SNSD daje predsjedavajućeg Vijeća ministara, a to ostaje, kao kandidat, Zoran Tegeltija. Ovoj stranci pripadaju još Ministarstvo komunikacija i saobraćaja, Ministarstvo spoljnih i ekonomskih odnosa, te Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, čiji će ministar biti iz reda ostalih.

HDZ će i dalje zadržati ministarstva finansija i trezora, te pravde, a dobiće i Ministarstvo civilnih poslova i komunikacija.

SDA će imati ministre u Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu odbrane.

To znači da će Vijeće ministara činiti tri Bošnjaka, tri Srbina, tri Hrvata, te jedan član iz reda ostalih.

Prije Dodikove konferencije za novinare stigla je informacija iz sjedišta HDZ-a BiH čiji je predsjednik Dragan Čović izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom, naglašavajući ulogu njegove stranke u naporima da se konačno formira vlast na nivou države BiH.

''Za nas je od ključnog značaja što je u zajedničkoj izjavi, a zapravo programu rada budućeg Vijeća ministara i parlamentarne većine na državnom nivou, kao prioritet jasno naznačeno provođenje presuda domaćih i evropskih sudova koji se odnose na Izborni zakon Bosne i Hercegovine, a kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost naroda i građana, kao i njihovo legitimno predstavljanje u skladu s izbornom voljom'', poručio je predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović.

"Danas je napravljen dobar politički okvir koji je trasirao šta ćemo raditi naredne tri, četiri godine i u njemu je faktični sve sadržano što je potrebno ovoj zemlji", kazao je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

"Imamo rok od mjesec dana, Dodik ga je tražio. Pokušat ćemo deblokirati rad Parlamentarne skupštine, startovati s formiranjem Vijeća ministara i Federalne vlade i riješiti u hodu ostale detalje koji nisu precizirani današnjim sporazumom", rekao je.

Izetbegović smatra da je rok kratak, ali naglasio je da ga je realno riješiti u periodu od dva mjeseca.

"Očekujem da će se nastaviti saradnja s NATO-om u definiranom okviru, nema nazad, to kretanje može biti intenzivnije ili sporije. Mislim da će biti jako usporeno naredne tri godine, ali bitno je zadržati trend i okvir, i raditi u okvirima koji su definirani ranijim dogovorima", naveo je Izetbegović.

Repriza prethodnih godina

Politički analitičari u prvim reakcijama već su ocijenili kako građane BiH čeka "repriza prethodnih godina" u kojim je prethodna vladajuća garnitura na nivou BiH, koju su takođe činile SDA, HDZ i SNSD, prema ocjenama nevladinih organizacija poput Transparency Internationala, učinile malo na reformama u državi. Ovako je prokomentarisala politička analitičarka Ivana Marić:

Ograničen rad vlada u tehničkom mandatu, reforme na čekanju, prolongiranje mišljenja Evropske komisije o osnovanosti prijave BiH za članstvo u EU, bile su dio brojnih posljedica neuspostavljanja izvršne vlasti u BiH.

​Tekst potpisanog dogovora:

1. Poštivati i provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegovih 11 aneksa uključujući i Europsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.
2. Poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao elemenata njenog međunarodnog subjektiviteta, što je najbolji garant održivosti mira i stabilnosti uz poštivanje daytonske ustavne strukture.
3. Nastaviti integracijske procese sukladno Ustavu i zakonima, usklađujući stavove i interese svih razina vlasti u BiH. Potvrditi opredjeljenje za unaprijeđenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom Bosne i Hercegovine. Sve aktivnosti u ovom smislu provode se u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsjedništva za provođenje vanjske politike. Povjerenstvo za NATO integracije BiH će surađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO-om, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.
4. Implementirati sve presude domaćih i europskih sudova koji se odnose na Izborni zakon BiH kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana, te njihovo legitimno predstavljanje na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine, a u skladu s Ustavom BiH.
5. U institucijama na svim razinama sigurnosti osigurati zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih sukladno ustavima, a izbor i imenovanje vršiti prema kriteriju dokazane kompetentnosti kandidata.
Usvojiti zakone i provesti mjere potrebne za sprečavanje i eliminaciju diskriminacije na temelju etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti i za osiguranje ravnopravnosti u ostvarivanju prava na zapošljavanje, školovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.
6. Kroz Mehanizam koordinacije procesa europskih integracija u BiH intenzivno raditi na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnom regulativom EU (acquis) u cilju ispunjavanja potrebnih uvjeta za pristupanje Bili EU, kroz izradu akcijskog plana za ispunjavanje prioriteta iz preporuka Mišljenja Europske komisije.
U procesu napretka Bosne i Hercegovine ka članstvu u Europskoj uniji postepeno stvoriti uvjete da institucije BiH i preuzmu puni suverenitet i da se završi mandat OHR-a u BiH.
7. Dogovoriti i provesti novi set socio-ekonomskih reformi kao nastavak prethodne Reformske agende, koji će biti u skladu s Programom ekonomskih reformi (ERP) BiH. Ubrzati izgradnju prometne, energetske i digitalne infrastrukture od strateškog interesa za BiH i regiju.
8. Intenzivno provoditi mjere koje će osigurati održivi povratak prognanih i raseljenih osoba.
9. Unaprijediti institucionalni i zakonodavni okvir, te provedbene kapacitete kako bi se ojačala prevencija i borba protiv korupcije, organiziranoga kriminala, uključujući pranje novca i terorizam.
10. Nastaviti izgradnju dobrosusjedskih odnosa sa Republikom Hrvatskom, Republikom Srbijom i Republikom Crnom Gorom, uz rješavanje otvorenih pitanja na principima reciprociteta, međusobnog uvažavanja i poštivanja međunarodnog prava.
11. Pozivamo Parlamentarnu skupštinu Bili na formiranje Povjerenstva za imenovanje Vijeća ministara BiH, te ostalih radnih tijela u skladu s Ustavom i poslovnikom, kao i Predsjedništvo BiH i Zastupnički dom PS BiH da u što kraćem roku zakažu sjednice kako bi imenovali kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara BiH i Vijeće ministara BiH u skladu sa Ustavom, zakonom i poslovnicima.
12. U slučaju neimenovanja Vijeća ministara BiH u roku od 30 dana od potpisivanja, ovaj Sporazum ne vrijedi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG