Dostupni linkovi

Izetbegović poručio da je pronalazak rješenja za BiH stvar državnih, a ne entitetskih institucija


Bakir Izetbegović u Banjoj Luci, 15. oktobar 2021.
Bakir Izetbegović u Banjoj Luci, 15. oktobar 2021.

Iznalaženje najprihvatljivijih rješenja za državu Bosnu i Hercegovinu (BiH) stvar je državnih institucija, a ne entitetskih, i može biti razmatrano samo u Parlamentarnoj skupštini BiH i ostalim nadležnim državnim institucijama, poručio je Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) u pismu namijenjenom predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), Nedeljku Čubriloviću.

Čubrilović je 24. januara, uputio pismo Izetbegoviću i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Draganu Čoviću, u kojem ih poziva da prisustvuju i obrate se na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta, planiranoj za 1. februar, na kojoj bi se raspravljalo o političko-ekonomskoj situaciji u BiH.

Izetbegović se Čubriloviću zahvalio na pozivu.

„Kao što znate, ja sam član Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i na tom tijelu smo već diskutovali o navedenoj temi i uvjeren sam da ćemo i nastaviti jer blokada koja je bespotrebno nametnuta nikome ne donosi dobro“, naglasio je Izetbegović.

Dodao je da SDA u NSRS-u predstavlja „niz veoma iskusnih i sposobnih poslanika koji mogu dati konstruktivan doprinos rješavanju situacije u kojoj se kao društvo i država nalazimo, ali samo u dijelu koji se odnosi na entitet RS“.

Poručio je da njegova stranka želi što skoriji izlazak iz krize, koji vide u jednostavnoj formuli.

„Sve što je potrebno jeste da niko ne dovodi u pitanje neupitne vrijednosti i kategorije – Ustav BiH, presude Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, Dejtonski mirovni sporazum, uključujući i nezaobilaznu poziciju Visokog predstavnika, Evropsku konvenciju o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, te da ne diskriminišemo jedni druge na etničkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi“, ističe se u pismu.

Lider SDA je predložio prvom čovjeku parlamenta RS da već na narednoj sjednici, kao prvi korak u ovom smjeru, poslanici stave van snage „neustavni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a, te zaključke kojima se krši Dejtonski mirovni sporazum i podriva ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine“.

„Upravo su odustajanje od blokada i povlačenje neustavnih zakona i zaključaka osnovni preduslovi za poboljšanje aktuelne političko-ekonomske situacije u BiH“, zaključuje Izetbegović u pismu Čubriloviću.

Dragan Čović je na upit novinara da prokomentariše ovaj poziv, 25. januara kazao da će „vidjeti šta je cilj obraćanja i prema tome zauzeti stajalište“.

„O tome ćemo pravodobno zauzeti stav. Osobno, nemam ništa protiv da razgovaramo“, rekao je on.

Sjednica Kolegijuma NSRS u vezi sa zakazivanjem posebne i redovne sjednice parlamenta biće održana u petak, 28. januara.

Posebna sjednica trebalo bi da bude zakazana za 1. februar, a redovna za 8. februar.

Dnevni red skupštinskog zasjedanja će biti utvrđen na sjednici skupštinskog Kolegijuma.

Poziv za prisustvovanje sjednici NSRS za političke predstavnike Bošnjaka i Hrvata u BiH dolazi u trenutku političke krize koja se ogleda u blokadi državnih institucija BiH zbog bojkota srpskih predstavnika.

Stranke iz Republike Srpske, predvođene vladajućim SNSD-om, bojkotuju rad državnih institucija (Predsjedništvo BiH, Savjet inistara i Parlamentarna skupština BiH), nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko sredinom 2021. godine dopunio Krivični zakon BiH i zabranio negiranje genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Skupština Republike Srpske u decembru 2021. je izglasala zaključke o "prenosu nadležnosti sa BiH na nivo RS".

Prema zaključcima Narodna skupština je zadužila Vladu RS da u roku od šest mjeseci uputi parlamentu na razmatranje zakon o porezu na dodatnu vrijednost, zakon o akcizama, zakon o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS, kao i zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Nešto ranije, u oktobru Narodna skupština RS-a je donijela zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

XS
SM
MD
LG