Dostupni linkovi

Visoki zvaničnici RS odbacili sve nadležnosti BiH 'nametnute neustavno'


Zgrade institucija BiH u Sarajevu
Zgrade institucija BiH u Sarajevu

Visoki zvaničnici iz Republike Srpske (RS) izjavom potpisanom u petak odbacili su sve do sada, kako navode, "neustavno" nametnute zakone i odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) o prenosu nadležnosti sa entiteta na državu BiH.

Na koje se tačno nadležnosti "donesene neustavno", misli u izjavi nije navedeno.

Izjava je poslana na nekoliko adresa predstavnika međunarodne zajednice, dan nakon što su u Narodnoj Skupštini RS uzimane izjave o posebnoj sjednici tog parlamenta od 10. decembra. Tada je pokrenut neustavan prijenos nadležnosti s državnog na nivo entiteta RS.

Izjavu su potpisali trenutni i bivši predsjednici Narodne skupštine RS, te sadašnji i bivši članovi Kolegija oba doma Parlamenta BiH iz RS - Nebojša Radmanović, Nikola Špirić, Borislav Paravac, Željko Mirjanić, Slobodan Bijelić, Ognjen Tadić, Staša Košarac, Dušanka Majkić, Momir Tošić, Nedeljko Čubrilović, Dušan Stojičić, Dragan Kalinić i Petar Đokić.

Među potpisnicima su aktivni političari stranaka vladajuće koalicije u RS, kao i opozicionari.

U izjavi o „nepristajanju na kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (1995.) i odbrani demokratskih vrijednosti i načela parlamentarizma u Bosni i Hercegovini“ navodi se kako je „vrijeme da se Bosni i Hercegovini omogući samostalan život i funkcionisanje tako što će prestati međunarodni intervencionizam i nametanje“.

„Neprihvatljivi su dosadašnji oblici intervencije civilnih i vojnih predstavnika međunarodnih institucija i organizacija, a koji su učinjeni suprotno odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, pa se njihove posljedice odbacuju kao izraz protivpravnog i nedemokratskog djelovanja“, navodi se u izjavi.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH su prethodno 23. decembra u prostorijama Narodne skupštine uzimali tehničke izjave o posebnoj sjednici posvećenoj prenosu nadležnosti s države na entitet.

„Riječ je o dokumentaciji u vezi sa 2003, 2004, i 2005. godinom, odnosno nekim odlukama koje je Narodna skupština usvajala u tom periodu, a u vezi su s posebnom sjednicom Narodne skupštine od 10. decembra“, kazao je potpredsjednik Skupštine bh. entiteta Republika Srpska Denis Šulić novinarima u Banjaluci.

Najave otcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Inzko u julu nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida.

Političari iz RS su tada počeli sa blokadom rada državnih institucija te najavili „vraćanje nadležnosti“ u oblasti odbrane, pravosuđa i policije s nivoa države BiH na entitetski nivo.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet „Napad na ustavni poredak BiH“ i počelo saslušavati lidere političkih stranaka.

SIPA je tražila dokumentaciju o posebnoj sjednici od šest vladajućih stranaka u RS, a to su Savez nezavisnih socijaldemokrata, Socijalistička partija, Demokratski savez, Ujedinjena Srpska, Narodna partija Srpske i Narodni demokratski pokret.

Ove partije stoje iza Deklaracije o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti sa državnog nivoa na nivo RS, zajedno sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednicom RS Željkom Cvijanović i premijerom entitetske Vlade, Radovanom Viškovićem.

XS
SM
MD
LG