Dostupni linkovi

Sjednica Narodne skupštine RS-a, Banja Luka, 20. oktobar 2021.
Sjednica Narodne skupštine RS-a, Banja Luka, 20. oktobar 2021.

Skupština entiteta RS glasala suprotno Ustavu BiH, oštre reakcije SAD i EU

  • Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska na sjednici u srijedu, 20. oktobra, usvojila je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje agencije za lijekove RS-a.
  • Osnivanje takve agencije nije u skladu s Ustavom BiH, koji je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995., kojim je definirano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državni nivo.
  • Od 2009. djeluje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Agencija je jedinstveno regulatorno tijelo na nivou države a u svom djelovanju je preuzela većinu poslova iz oblasti farmacije koje su do tada obavljali entiteti.
  • Osnovana je nakon što je Parlamentarna skupština BiH usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima.
  • Zakon o lijekovima koji je temeljan i za rad agencije može se mijenjati isključivo u Parlamentarnoj skupštini BiH.
  • Slične najave od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika stižu i u vezi s drugim državnim institucijama.
  • Najavljeno je da će biti proglašena neovisnost RS-a ako za pola godine ne budu vraćene nadležnosti ovom entitetu.
  • Konkretno, Dodik je kazao da će povući suglasnost za osnivanje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ali i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Obavještajno-sigurnosne agencije.
00:09 21.10.2021.

Poštovani čitatelji, zatvaramo live blog tokom kojeg smo pratili sjednicu Narodne Skupštine Republike Srpske.

NSRS je usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Zakonom je predviđeno osnivanje agencije za lijekove tog entiteta, što nije u skladu s Ustavom BiH. Naime, Ustavom BiH je definisano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državni nivo.

Reakcije ćemo pratiti i u narednim danima na našoj stranici.

21:55 20.10.2021.

SAD i EU pozivaju lidere RS da odbace destabilizirajuće i neustavne radnje

“Današnje usvajanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima u Republici Srpskoj korak je u pravcu ugrožavanja pravne sigurnosti i jedinstvenog ekonomskog prostora u Bosni i Hercegovini, sa budućim negativnim posljedicama na privredne subjekte i građane RS-a", navodi se u pisanoj izjavi delegacije Evropske unije u BiH za Radio Slobodna Evropa.

Iz Delegacije EU navode da će to "dodatno udaljiti BiH od usklađivanja sa pravnom stečevinom EU."

“Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti”, naveli su iz Ambasade SAD za RSE nakon usvajanja ovog Zakona u Skupštini RS.

  • Cijelu vijest pročitajte OVDJE
17:45 20.10.2021.

Dodik: Zakon će ići dalje u proceduru

Mi smo već imali svoju agenciju, to je nešto što smo već probali i vidjeli da je dobro, ali zbog pritisaka i obećanja za ulazak u Evropsku uniju, to se promijenilo, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na konferenciji za novinare 20. oktobra.

Dodik je komentarisao usvajanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, u Narodnoj skupštini Republike Srpske

“Taj zakon će ići dalje u proceduru, Vijeće naroda, zajednička komisija, a vjerovatno i Ustavni sud RS”, ocijenio je Dodik.

Komentarišući saopštenje visokog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita, da izglasavanje novog zakona predstavlja “ozbiljno osporavanje nadležnosti i nesmetanog funkcionisanja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH” Dodik je rekao da “visoki predstavnik ne postoji dok ga ne izabere Savjet bezbjednosti”.

“Da ovdje ima prava i pravde onda bi neko pokrenuo pitanje odgovornosti i protjerao Kristijana Šmita zato što se lažno predstavlja”, izjavio je Dodik.

Dodik je ponovio da je “zdravstvo u nadležnosti entiteta, a ne u nadležnosti BiH, ako to nije dogovoreno”. Poručio je da postoje nalazi da je kiseonik koji se koristi kao medicinski u RS potpuno ispravan.

Entitetsku opoziciju je optužio za “probosanski koncept”, i da ništa što oni ne kažu prethodno nije rekao neko od političara u Sarajevu.

17:31 20.10.2021.

Sjedinjene Države spremne da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma

“Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti”, navodi se u pisanoj izjavi iz Ambasade SAD-a za Radio Slobodna Evropa (RSE) nakon što je Skupština Republike Srpske u srijedu, 20.oktobra usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Ističe se i kako “ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija”.

“Takve radnje bile bi neustavne i antidejtonske. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko Distriktu”, ističe se u odgovoru za RSE.

Dodaje se kako “pokušaji da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava, te zanemarivanje provedbe reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika i zdravstvenih ishoda za sve predstavljaju neodgovorno liderstvo”.

“Nastavit ćemo podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve”, ističe se u saopštenju i dodaje kako prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG