Dostupni linkovi

Predsjednik Skupštine RS pozvao Izetbegovića i Čovića na sjednicu entitetskog parlamenta


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljko Čubrilović predjsedava sjednicom parlamenta u oktobru 2021.
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljko Čubrilović predjsedava sjednicom parlamenta u oktobru 2021.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljko Čubrilović uputio je u ponedjeljak 24. januara pozivno pismo predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Draganu Čoviću da prisustvuju i obrate se na posebnoj sjednici NSRS, na kojoj bi se trebalo razmatrati o aktuelnoj političko-ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini (BiH).

„Imam izuzetnu čast da Vas pozovem da prisustvujete i obratite se na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, koju ću zakazati za 1. februar 2022. godine, a koja će biti posvećena razmatranju aktuelne političko-ekonomske situacije u BiH“, navodi se u pozivnom pismu Čubrilovića predsjednicima SDA i HDZ-a BiH.

U pismu predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića ističe se i da bi učešće Čovića i Izetbegovića "dalo značajan doprinos razvijanju dijaloga i iznalaženju najprihvatljivijih rješenja za Bosnu i Hercegovinu."

Sjednica koju je predsjednik entitetskog parlamenta najavio za 1. februar, još uvijek se ne nalazi u zvaničnom kalendaru sjednica ovog zakonodavnog tijela.

Poziv za prisustvovanje sjednici NSRS za političke predstavnike Bošnjaka i Hrvata u BiH dolazi u trenutku političke krize koja se ogleda u blokadi državnih institucija BiH zbog bojkota srpskih predstavnika.

Blokada traje od kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Inzko u julu nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida, u julu 2021. godine.

U mjesecima kasnije, iz entiteta RS stizale su najave otcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS u oblasti odbrane, pravosuđa, finansija, nabavke lijekova i sigurnosti.

Održavanje sjednice sa ovim temama bilo je ranije najavljeno za kraj januara, međutim, još uvijek nema zvaničnog datuma kada će ova sjednica biti održana.

XS
SM
MD
LG