Dostupni linkovi

Izborna komisija BiH kaže da neće sudjelovati u kršenju zakona


Konferencija za medije članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, 19. maja 2022.
Konferencija za medije članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, 19. maja 2022.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) neće sudjelovati u procesu kršenja zakona od strane onih za koje ništa ne znači zakonski rok iz Izbornog zakona BiH o obaveznom osiguranju sredstava za izbore petnaest dana nakon raspisivanja izbora, koji je istekao 19. maja 2022. godine, saopćeno je u srijedu, 25. maja iz CIK-a BiH.

“Nedonošenjem odluke o osiguranju sredstava za izbore, nadležne institucije čine nezapamćen presedan u vršenju svojih zakonskih obaveza, što bi za posljedicu moglo imati nemogućnost ostvarivanja biračkog prava, kako aktivnog prava glasa za oko 3,3 miliona birača, tako i onemogućavanje prava kandidature za hiljade građana ove države”, navodi se u saopćenju.

Iz CIK-a BiH su naveli kako “pojedinci iz institucija BiH neizvršavanjem svojih obaveza u zakonskim rokovima, žele izborni proces koji je započeo 4. maja 2022. prekinuti ili potpuno obesmisliti”.

“Oni svojim nezakonitim djelovanjem ili nedjelovanjem usmjerenim na zaustavljanje izbornog procesa krše odredbe Ustava BiH. Potpuno neodgovorne izjave poput onih da 'ima vremena', 'biće novca za izbore' i tome slično su poruke koje se daju, kao narkoza bolesniku, s ciljem da omame i uspavaju CIK BiH kao organ i najodgovornije operativno tijelo za provođenje izbora u državi”, navodi se u saopćenju.

CIK BiH je, između ostalog, naveo i da je “umjesto ispraznih riječi potrebno odmah osigurati sredstva za provedbu izbora”.

Ambasadori Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije te Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju u Bosni i Hercegovini (OSCE) uručili su 25. maja "hitan demarš" Vijeću ministara BiH u kojem su naglasili da se "izbori moraju adekvatno financirati".

Na sastanku je predloženo da se već sutra, 26. maja na sjednici Vijeća ministara BiH ponovo predloži odluka o odobravanju novca za provođenje izbora iz akumuliranih sredstava iz prethodnih godina.

Tu odluku su ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH - Vjekoslav Bevanda, Ankica Gudeljević (ministrica civilnih poslova) i Josip Grubeša (ministar pravde) - prošli put odbili uz obrazloženje da bi bila nezakonita.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) raspisala je 4. maja 2022. opće izbore koji bi se trebali održati u nedjelju, 2. oktobra 2022.

Na općim izborima građani BiH biraju članove Predsjedništva i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, zastupnike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH te zastupnike u deset kantona u Federaciji BiH.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine još nije usvojila budžet za prošlu, 2021. kao ni za tekuću, 2022. godinu.

Institucije BiH se financiraju na osnovu odluka o privremenom financiranju, a u njima se ne mogu naći dodatna sredstva za održavanje izbora.

Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine saopćilo je 24. maja da je dokument okvirnog budžeta za period od 2022. do 2024. godine 23. maja dostavljen generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja.

Prema proceduri, budžet, odnosno Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nakon što njegov nacrt odobri Vijeće ministara BiH, treba proći i Predsjedništvo BiH te oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Iz CIK-a BiH ranije naglasili da će biti potreban veći iznos od oko 12 miliona maraka (više od šest miliona eura) koliko je koštalo održavanje prethodnih općih izbora 2018. godine.

XS
SM
MD
LG