Dostupni linkovi

Dokument okvirnog budžeta dostavljen Vijeću ministara BiH


Vjekoslav Bevanda, ministar finasija i trezora Bosne i Hercegovine

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine (BiH) saopštilo je u utorak, 24. maja, da je dokument okvirnog budžeta za period od 2022. do 2024. godine u ponedjeljak 23. maja dostavljen generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja.

Ministar finasija i trezora Vjekoslav Bevanda očekuje da će se ovaj dokument uskoro naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH kako bi što prije u proceduru bio upućen i budžet BiH i međunarodnih obveza BiH za ovu godinu.

Saopšteno je kako je i globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH zadao okvire za budžet institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM (oko 536.000.000 eura) od čega su izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivou BiH 865.500.000 KM (oko 432.750. 000 eura), a ostatak su vlastiti prihodi.

Prema proceduri, budžet, odnosno Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nakon što njegov nacrt odobri Vijeće ministara BiH, treba proći i Predsjedništvo BiH te oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što iziskuje vrijeme.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) zakazala je izbore za 2. oktobar, ali novac za novac za njihovo održavanje još nije osiguran budući da nije usvojen budžet BiH za 2022. godinu.

Iz CIK-a BiH su naveli da je za održavanje izbora potrebno oko 12 i po miliona maraka (više od 6,4 miliona evra).

Institucije BiH se financiraju na osnovu odluka o privremenom financiranju, a u njima se ne mogu naći dodatna sredstva za održavanje izbora.

CIK je 4. maja donio Odluku o raspisivanju izbora, a 19. maja istekao je zakonski rok za osiguranje sredstava za održavanje izbora.

Na općim izborima građani BiH biraju članove Predsjedništva i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, zastupnike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH te zastupnike u deset kantona u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG