Dostupni linkovi

Zapadni ambasadori zatražili od vlasti u BiH da osiguraju novac za oktobarske izbore


Predstavnici Vijeća ministara BiH (lijevo) s ambasadorima SAD-a, OSCE-a, EU-a, Francuske, Njemačke, Italije i UK-a (kombinovana fotografija)

Ambasadori Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije te Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju u Bosni i Hercegovini (OSCE) uručili su 25. maja "hitan demarš" Vijeću ministara BiH u kojem su naglasili da se "izbori moraju adekvatno financirati".

"Zajedno s kolegama iz Francuske, Njemačke, Italije, SAD-a, Velike Britanije i OSCE-a uputili smo hitan demarš Vijeću ministara da izbori u listopadu 2022. moraju biti adekvatno financirani. Rješenja su potrebna sada. Vijeće ministara zaduženo je za donošenje odgovarajućih odluka", objavio je na Twitteru Johann Sattler, voditelj Delegacije Evropske unije u BiH.

Nakon sastanka, na Twitteru se oglasila i Ambasada SAD-a u BiH.

"Ambasador Murphy i naši partneri iz međunarodne zajednice sastali su se danas sa predsjedavajućim Vijeća ministara Tegeltijom kako bi pozvali Vijeće ministara da ispuni svoju ustavnu odgovornost prema bh. demokratiji i odobri finansiranje općih izbora 2. oktobra. Nema vremena, niti opravdanja za odlaganje ovog odobrenja", navodi se u saopćenju Ambasade SAD-a.

Naglašava se da "suprotno onome što se tvrdi, Vijeće ministara BiH ima puno pravo da odobri finansiranje izbora u nedostatku budžeta".

"U članu 11. Zakona o finansiranju institucija BiH nedvosmisleno je navedeno da Vijeće ministara može, za vrijeme privremenog finansiranja, donijeti posebne odluke o odobravanju izdataka.

Ured za zakonodavna pitanja Vijeća ministara zaključio je da ova odredba dozvoljava odobravanje finansiranja izbora. Kontinuirani nedostatak sredstava za osnovne demokratske funkcije BiH predstavlja namjernu političku opstrukciju i napad na osnovna prava građana BiH", naveli su iz američke ambasade u BiH.


Ispred Vijeća ministara BiH, sastanku su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i zamjenica predsjedavajućeg i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Drugi zamjenik predsjedavajućeg Vjekoslav Bevanda, koji je i ministar financija i trezora BiH, nije nazočio sastanku.

Turković je nakon sastanka kazala da je "iznijela stav da su svi koraci ka usvajanju budžeta dobri, ali da oni nisu garancija da će biti osiguran novac za izbore, imajući u vidu koje nas sve procedure čekaju do konačnog donošenja budžeta".

"Neophodno je odmah riješiti pitanje finansiranja izbora, i nastaviti punim kapacitetom usvajanje budžeta", kazala je Turković.

Na sastanku je predloženo da se već sutra, 26. maja na sjednici Vijeća ministara BiH ponovo predloži odluka o odobravanju novca za provođenje izbora iz akumuliranih sredstava iz prethodnih godina.

Tu odluku su ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH - Vjekoslav Bevanda, Ankica Gudeljević (ministrica civilnih poslova) i Josip Grubeša (ministar pravde) - prošli put odbili uz obrazloženje za bi bila nezakonita.

"Predsjedavajući Tegeltija je rekao da je on to spreman učiniti, ukoliko bude imao potvrdu zamjenika da će biti usvojena. Moju potvrdu je dobio već na ovom sastanku sa ambasadorima", kazala je Turković.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) raspisala je 4. maja 2022. opće izbore koji bi se trebali održati u nedjelju, 2. oktobra 2022.

Na općim izborima građani BiH biraju članove Predsjedništva i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, zastupnike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH te zastupnike u deset kantona u Federaciji BiH.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine još nije usvojila budžet za prošlu, 2021. kao ni za tekuću, 2022. godinu.

Institucije BiH se financiraju na osnovu odluka o privremenom financiranju, a u njima se ne mogu naći dodatna sredstva za održavanje izbora.

Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine saopćilo je 24. maja da je dokument okvirnog budžeta za period od 2022. do 2024. godine 23. maja dostavljen generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja.

Prema proceduri, budžet, odnosno Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nakon što njegov nacrt odobri Vijeće ministara BiH, treba proći i Predsjedništvo BiH te oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Iz CIK-a BiH naglasili da će biti potreban veći iznos od oko 12 miliona maraka (više od šest miliona eura) koliko je koštalo održavanje prethodnih općih izbora 2018.

Ima li komplikovanije zemlje od Bosne?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
XS
SM
MD
LG