Dostupni linkovi

DPS u Podgorici sa Bošnjačkom strankom i Liberalnom partijom


Izbori u Podgorici - arhivski snimak, Foto: Savo Prelević
Izbori u Podgorici - arhivski snimak, Foto: Savo Prelević
Demokratska partija socijalista, Bošnjačka stranka i Liberalna partija su potpisale sporazum o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u Podgorici. To je druga velika koalicija koja je formirana nakon što je juče dvanaest opozicionih partija stupilo u predizborni savez. Koalicija koju predvodi vladajuća DPS je sigurna u pobjedu 23. maja.

Koalicioni sporazum o zajedničkom nastupu u Podgorici su potpisali predsjednici opštinskih odbora Demokratske partije socijalista, Liberalne partije i Bošnjačke stranke Zoran Ćulafić, Aleksandar Ljumović i Nedžad Drešević.

Uvjeren u pobjedu na predstojećim izboroma za skupštinu glavnog grada, predsjednik podgoričkih socijalista Zoran Ćulafić kaže da će građani glasati za ovu koaliciju zbog svega što je do sada urađeno u Podgorici:

"Građani Podgorice takođe odlično znaju ko su bile pokretačke snage Crne Gore na njenom putu stvaranja ostvarenja puta samostalnosti i nezavisnosti. Znaju da su to bili i DPS i LP i BS. Građani Podgorice neće glasati za one koji ne vide da se u Podgorici išta promijenilo za posljednjih deset godina, neće glasati za one kojima se ne ostvaruju vizije niti za one koji su bili protiv nezavisnosti Crne Gore i protiv njenih evropskih integracija".


Aleksandar Ljumović iz Liberalne partije kaže da su ciljevi koalicije razvoj Podgorice, jačanje ekološke svijesti u gradu i primjena evropskih principa razvoja lokalne samouprave:

"Samo ova koalicija može nastaviti kontinuitet da ovih deset godine koje vide svi građani svojim očima koliko se Podgorica razvijala, koliko se izgradilo mostova, bulevara i da moramo svi zajedno vršiti svoju dužnost odgovorno kao buduća pobjednička koalicija i kao vlast".


Nedžad Drešević iz Bošnjačke stranke je saopštio da kada su stranke partneri na državnom novou logično je da su to i u lokalu:

"Prirodno je da ako smo koalicija na republičkom novou i ako smo zajedno pravili ovu državu prirodno je da i u glavnom gradu budemo koalicija, s tim što se i naši strateški interesi poklapaju sa strateškim interesima DPS-a, Evropska unija, NATO i za nas vrlo bitna afirmacija bošnjaka u Crnoj Gori".


Ne vide smetnju u zahtjevu LP-a za smjenu predsjednika

Liberalnoj partiji i Demokratskoj partiji socijalista ne predstavlja smetnju što je Liberalna partija juče u parlamentu tražila pokretanje procedure za smjenu predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića koji je ujedno i potpredsjednik DPS-a zbog njegovog stava o državnim simbolima Crne Gore, a da danas potpisuju sporazum o koalicionom nastupu u glavnom gradu. Funkcioner Liberalne partije Aleksandar Ljumović:

"Mi ovom gradu želimo da se što brže i bolje razvija na evropskim i modernim principima. Što se tiče tog zahtjeva za ostavkom svi znate koliko smo mi izgarali za nezavisnu državu Crnu Goru i koliko smo htjeli da baš ovi simboli krase ovu državu. Tako da ne vjerujem da tu može biti nekih ozbiljnijih problema vezano za ovu koaliciju".

Ni Zoran Ćulafić iz Demokratske partije socijalista ne vidi smetnju u zahtjevu Liberalne partije za smjenu predsjednika države jer smatra da je prioritet razvoj glavnog grada:

"Mogu da kažem da je to mišljenje vezano za republički nivo. Mi smo ovdje potpisali koaliciju na nivou glavnog grada Crne Gore Podgorice i nama je ova koalicija prije svega potrebna da bi Podgoricu izgrađivali u narednom periodu i mislim da u tom smislu ova koalicija neće imati svojih problema u funkcionisanju".

Na naše pitanje da li će ukoliko osvoje većinu u parlamentu Podgorice ponovo izabrati sadašnjeg gradonačelnika Miomira Mugošu na istu funkciju Zoran Ćulafić je rekao da će se o tome tek odlučivati po okončanju mandata gradonačelnika:

"Postojećem gradonačelniku doktoru Miomiru Mugoši mandat ističe za godinu i više dana. Nakon toga kada se osvoji vlast imaćemo i dovoljno vremena da razmišljamo o novom ili starom gradonačelniku".

*****
Pročitajte i ovo:
Partije različitih programa potpisale koalicioni sporazum

Gošović: Do promjena samo političkom borbom

Sekulić: Kolegama iz SDP-a puno sreće na izborima

Crna Gora bez neutralnih posmatrača na izborima

Ima li novca za predizborne kampanje?
Konjević: SDP će samostalno donositi političke odluke
Ujedinjena opozicija ne narušava crnogorsku državnost
Jedinstvena opozicija je siguran pobjednik
XS
SM
MD
LG