Dostupni linkovi

Jedinstvena opozicija je siguran pobjednik


Goran Batrićević
Goran Batrićević
Sa predsjednikom Demokratskog centra, Goranom Batrićevićem, razgovaramo o dešavanjima na opozicionoj političkoj sceni u susret lokalnim izborima.
U intervjuu za RSE, Batrićević najavljuje kako je njegova partija spremna da uđe u jedinstven opozicioni front koji, prema njegovom mišljenju, prvi put ima realne šanse da ugrozi vlast.

RSE: Gospodine Batrićeviću, prije nego što pređemo na aktuelna dešavanja na političkoj sceni, osvrnuo bih se na trenutnu poziciju Demokratskog centra, partije čiji ste vi predsjednik, a koja na izborima prošle godine nije prešla cenzus za ulazak u parlament. Da li je očekivana posljedica toga i gubitak dijela glasačkog tijela i koji su to birači koji su uprkos svemu ostali vjerni vašoj stranci?

Batrićević: Demokratski centar je mlada partija. Mi smo, naime, samo desetak dana prije prethodnih izbora djelovali samostalno. Poslije toga smo ušli u koaliciju sa Liberalnom partijom, doživjeli neuspjeh na izborima. Da li je logičan, ili ne ja ne znam. Poslije toga smo počeli samostalno da djelujemo. Djelujemo u skladu sa tim principima kako djeluju opozicione partije koje su vanparlamentarne, nijesmo nervozna opozicija koja na sve što se dešava u Crnoj Gori ima svoj prigovor, nego partija koja strpljivo gradi svoj imidž, strpljivo gradi svoju politiku i koja se nada da će u budućnosti biti jedan od relevantnih faktora u Crnoj Gori. Mi smo prošli fazu finansijske i infrastrukturne konsolidacije i sada jednostavno nastojimo da se koliko-toliko pozicioniramo na opozicionoj političkoj sceni u Crnoj Gori.

RSE: Kada govorimo o trenutnoj situaciji na opozicionoj sceni Vi ste izjavili kako u potpunosti podržavate najavu o zajedničkom nastupu opozicije na predstojećim lokalnim izborima u četrnaest opština i kako nema nikakvog razloga da se Demokratski centar ne pridruži tom bloku. Je li na tom planu već bilo nekakvih razgovora ili kontakata i kako očekujete reakciju prije svega u vašoj bivšoj partiji Pokretu za promjene?

Batrićević: Ja sam imao prilično ozbiljne razgovore, prije svega sa predsjednikom Socijalističke narodna partije Srđanom Milićem, a i sa ostalim opozicionim liderima, osim Pokreta za promjene i po prvi put sam koliko toliko optimista da se može desiti da jedna ozbiljna alternativa ovoj vlasti bude njihov takmac na narednim opštinskim izborima. Koliko to nije bilo logično za vrijeme parlamentarnih izbora kada i dalje mislim da je trebalo da se ide u dvije kolone i da bi to sigurno bilo mnogo značajnije i za opoziciju u Crnoj Gori, a i za broj glasova koje bi ta opozicija dobila, tako sada smatram, s obzirom da su opštinski izbori, da nema nikakvog razloga da svi zajedno ne pokušamo da pobijedimo u najvećem dijelu Crne Gore što se tiče opštinskih izbora, a posebno u Podgorici što bi otvorilo put ka jednoj potpunoj demontaži ovog dvadeset godina ničim ograničenog režima koji vlada Crnom Gorom. Tako da sam po prvi put zaista optimista da se može desiti da bude jedinstvena opoziciona lista što bi izazvalo velike glavobolje vladajućoj strukturi i mislim da bi ta opoziciona lista u Podgorici bila siguran pobjednik, ali i u većini velikih gradova u Crnoj Gori, što bi bio početak kraja ovog režima.

RSE: Uzimajući u obzir sveukupnu situaciju, koja bi po vama politička platforma, politički program i modalitet djelovanja združene opozicije, dao najviše šansi za uspjeh, tim prije što je dobar dio opozicije donedavno bio za bojkot izbora, uz tvrdnju kako je nemoguće pobijediti vlast koja zloupotrebljava državne resurse i koristi oprobane mehanizme da bi opstala?

Batrićević: Ja i dalje mislim da je bojkot institucija najbolji način borbe protiv ovog režima zato što oni, kao što znate, u posljednih dvadeset godina na svim izborima koriste nelegalna sredstva, koriste institucije sistema, koriste nelegalne strukture, koriste novac stečen organizovanim kriminalom i koriste sve ona nedozvoljena sredstva koja opoziciju znatno hendikepiraju. Međutim, kako mi nemamo konsenzus oko bojkota izbora, kako određene političke stranke žele da idu na izbore, onda smatram da kada već neke stranke idu na te izbore treba svi da idemo na izbore i da svi zajedno pokušamo da

Optimista sam da se može desiti da bude jedinstvene opozicione liste što bi izazvalo velike glavobolje vladajućoj strukturi i mislim da bi ta opoziciona lista u Podgorici bila siguran pobjednik...
zakinemo ovu apsolutnu vlast koju ima DPS i jednostavno, mi moramo naći način da postanemo ozbiljan alteranativa ovoj vlasti i mislim da smo na dobrom putu. Što se tiče Pokreta za promjene smatram da nema nijedan jedini razlog da i sa njim, kao i sa svim drugim opozicionim strankama, sarađujemo u cilju rušenja ovog režima. Nije to niti ponovna ideološka bliskost naše dvije stranke, nije to ništa više od rada na zajedničkom projektu, a taj projekat je pobjeda na opštinskim izborima i otvaranje puta za prijevremene parlamentarne izbore i eventualno stvaranje atmosfere da se na parlamentarnim izborima pobijedi Demokratska partija socijalista. Tako da ne vidim nikakav razlog zbog čega, kada sarađujemo sa svim opozicionim strankama, ne sarađujemo i sa Pokretom za promjene.

RSE: Dio opozicije je, kada govorimo o nesvrsishodnosti izlaska na izbore pod uslovima pod kojima su do sada održavani, apostrofirao navodnu podršku DPS-u od kriminalnih struktura i u tom kontekstu je pominjan i klan Šarića. Šta mislite o tome postoji li i ako postoji kolika je sprega državnih bezbjednosnih struktura sa pripadnicima kriminalnog miljea i koliko to može da ugrozi regularnost predstojećih izbora?

Batrićević: Sprega organizovanog kriminala, krupne politike i krupnog kapitala je evidentna već dvadeset godina i to nije nikakva tajna. Prije nekog vremena to je bio neko drugi, sada je Šarić i, nažalost, u budućnosti ukoliko ne dođe do smjene vlasti biće neko treći i to nije ništa iznenađujuće i nije ništa što mi sve vrijeme nijesmo pričali. Ova vlast je zaista u posljednjih dvadeset godina isprobala sve moguće vrste prevara koje su poznate i u svijetu, a koje smo mi veoma uspješno primijenili i doveli, nažalost, do savršenstva u Crnoj Gori, tako da smo švercovali sve moguće što se moglo švercovati i radili sve ono što su pojedinci u pojedinim zemljama radili sve ovo vrijeme i mi smo na taj način bili svjedoci da krupna politika, odnosno najveći vrh ove vlasti, zajedno sa organizovanim kriminalom i sa krupnim kapitalom koji je stvoren na taj način, drži Crnu Goru zarobljenu već dvadeset godina i ja se nadam da ćemo mi naći snage da se organizujemo na pravi način, da ćemo ponuditi program koji će biti ozbiljna alternativa ove vlasti, da će taj program prepoznati i građani Crne Gore i međunarodna zajednica i da će Crna Gora po prvi put dobiti jednu prije svega demokratsku, ozbiljnu, utemeljenu alternative, koja će se s pravom kandidovati da u dogledno vrijema na prijevremenim parlametnarnim izborima osvoji vlast u Crnoj Gori.

RSE: Osim problema organizovanog kriminala u fokusu na političkoj sceni očito u posljednje vrijeme ponovo su takozvana identitetska pitanja koja očigledno forsira sama vlast. Na koji način mislite da objedinjena, a raznorodna opozicija, dakle sa oprečnim stavovima prema državnim simbolima, jeziku i crkvi, treba da se postavi prema tim pitanjima? Kako uopšte to ostaviti po strani zarad drugih ciljeva kada je kreirana atmosfera u kojoj je patriotizam ili kvazipatriotizam na visokoj cijeni?

Batrićević: Ja nijesam siguran da su identitetska pitanja ponovo u žiži javnosti. To vlast na sebi svojstven način pokušava da ponovo stvori predreferendumske podjele, da opet stvori atmosferu u kojoj je Crna Gora kao država ugrožena i u kojoj su identitetska pitanja taj kamen razdora koji može opoziciju da obeshrabri da izađe samostalno na izbore. Crna Gora je 2006. godine postala međunarodno priznata država. Crna Gora ima svoje simbole. Crna Gora ima svoj apsolutni identitet kao država i mislim da ponovna priča i ponovno vađenje iz arhive svih tih stvari koje su jedanput raščišćene su veoma nevješt pokušaj vlasti da uradi nešto kako bi razbila kompletnu opoziciju. Smatram da je opozicija ovaj put dovoljno pametna, da ona neće nasjesti na tu priču i da su građani potpuno prepoznali tu vrstu igre i da neće nasjesti na oprobane metode na kojima DPS vlada već dvadeset godina.

RSE: Da se vratimo predstojećim izborima i značaju zbližavanja svih društvenih snaga, ne samo političkih, u svrhu brže demokratizacije i jačanja vladavine prava i primjene zakona. Kako vidite ulogu i značaj Nevladine organizacije Foruma 2010, koja okuplja određeni broj respektabilnih pojedinaca i koliko je uopšte saradnja i koordinacija sa njima i civilnom sektorom preduslov da bi se stvorio kritički potencijal koji jeste sposoban da ugrozi vlast?

Batrićević: Forum 2010 je nova organizacija na političkoj mapi Crne Gore. Oni su sada nevladina organizacija. Još ne znam kojim će putem ta organizacija krenuti i na koji će način oni participirati u političkom životu Crne Gore. S obzirom da ja lično poznajem najveći broj ljudi koji čine taj forum,
Smatram da je sada Evropska unija puno otvorenija prema ozbiljnim altenativnim pokretime u Crnoj Gori, a ne samo prema vlasti...
smatram da je to jedna respektabilna ekipa koja je itekako značajna i koja može jako pomoći da se Crna Gora što prije demokratizuje. Što se tiče Demokratskog centra mi ćemo imati punu saradnju sa Forumom 2010 i misilm da sva druga opozicija treba da im pruži ruku i da im pomogne da svoje ogromno znanje i iskustvo iskoriste u dobro Crne Gore i kao alternativu ovoj vlasti. Što se tiče svega ja smatram da osim Foruma 2010 je veoma značajno da i sindikati i nevladine organizacije i svi pojedinci, nezavisni intelektualci i sve ostale neformalne grupe, suštinski stanu na stranu demokratije, slobode, građana Crne Gore i sigurnog evropskog puta Crne Gore i da samo na taj način možemo svi zajedno uspjeti da od Crne Gore napravimo ono što ona trenutno nije, a što bi vlast voljela da bude, a to je uspješna evropska priča.

RSE: Do sada smo govorili o unutrašnjim faktorima i resursima na političkoj sceni. Koliko će uloga takozvanog međunarodnog faktora biti presudna da usmjeri politički kurs u Crnoj Gori? Već imao aluzije kako atmosfera miriše na otporašku u Srbiji prije pada Miloševića, u čemu je međunarodna zajednica, prije svega Amerika, odigrala ključnu logističku podršku. Međutim, ono koji odbacuju sličnosti kažu da Đukanović nije Milošević i da Vašington i Brisel u njemu još vide igrača koji im je potreban. Šta vi tu očekujete?

Batrićević: Trenutna međunarodna situacija je mnogo drugačija nego što je bila za vrijeme Miloševića 2000. godina, a iskreno govoreći Đukanović nije Milošević iz 2000. godine i mislim da on neće na isti način otići s vlasti kako što je otišao i Milošević 2000. godine. Međutim, izvjesni signali iz Evropske unije definitivno postoje. Smatram da je sada Evropska unija puno otvorenija prema ozbiljnim altenativnim pokretime u Crnoj Gori, a ne samo prema vlasti. Što se tiče Amerike, smatram da oni i dalje pored situacije koju prate u opoziciji, daju izvjesnu podršku Đukanoviću i njegovom režimu tako da će nam trebati još puno rada dokle Evropa i Amerika, onako bjelodavno ne stanu na stranu alternative ove vlasti kao što je stala 2000. godine iza opozicionih snaga u Srbiji. Situacija je sada neuporedivo bolja nego što je do sada bila, ali još nije takva kakvu bismo mi u opoziciji željeli i mi samo svojim ozbiljnim radom, ozbiljnim, utemeljenim analizama, programom i jednim zajedništvo koje je pozitivno možemo da natjeramo i Evropsku uniju i Ameriku da potpuno ravnopravno posmatra i vlast i opoziciju u Crnoj Gori.

RSE: Rekli ste da ste optimistični i da očekujete promjene, međutim, one podrazumijevaju i energiju koja treba da ih iznese. Gdje vidite energiju promjena, koliko je ona potrošena u dosadašnjim propalim projektima opozicije i potrošenoj vjeri da se može konstituisati ubjedljiva alterantiva vlastima? Šta može tu energiju ovoga puta da centralizuje i mobiliše dosadašnje apstinente da izađu iz apatije i pokažu jasnu politčku volju?

Batrićević: Opozicija mora da bude jedinstvena. Ona mora da ima jedan ozbiljan i utemeljan program. Traba da pruži ruku svim drugim strukturama u društvu koje su željne promjena i koja su željne drugačije Crne Gore nego što je ova do sada. Kada kažem drugačije mislim na pošteniju, bolju, evropskiju i demokratskiju Crnu Goru nego što je ona bila do sada. Smatram da ta nova energija može da dođe iz nevladinog sektora, od slobodnih mladih ljudi, intelektualaca, sindikata i svih ostalih struktura koje političkim partijama treba da daju ono čvrsto tkivo i onu novu energiju koja će im pomoći da svi zajedno uradimo ono što su evropske zemlje, posebno zemlje bivšeg komunističkog bloka uradile davno, što je Srbija uradila 2000. godine, a što mi treba, možemo i moramo da uradimo u narednih godinu dana.
XS
SM
MD
LG