Dostupni linkovi

Ima li novca za predizborne kampanje?


Sa prošlogodišnjih prijevremenih izbora, Foto: Savo Prelević
Sa prošlogodišnjih prijevremenih izbora, Foto: Savo Prelević
Ekonomska kriza će svakako uticati na određivanje glavnih tema prestojeće kampanje za lokalne izbore u Crnoj Gori, ali neće imati značajnijeg uticaja na njeno vođenje jer je, tvrdi lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, opozicija navikla da u izbornu trku ulazi sa skromnim resursima:

"Naša kampanja će počivati na direktnom kontaktu između partije i pojedinaca. Naša kampanja će u mjeri finansijskih sredstava sa kojima budemo raspolagali biti predstavljena i ne elektronskim sredstvima i u štampanim medijima, ali vjerujem da će sve to biti u nekom skromnom finansijskom iznosu onoliko koliko ćemo moći da platimo. Finansijska kriza na nas ne utiče što se tiče kampanje jer mi nikada nijesmo raspolagali sa nekim značajnijim sredstvima, tako da smo navikli da svaku izbornu kampanju radimo sa skromnim novčanim iznosima."


I Branko Radulović, potpredsjednik Pokreta za promjene, vjeruje da finansijska kriza neće imati bitnijeg uticaja na opozicionu kampanju i na predizborne aktivnosti te stranke koja je, kaže on, već navikla da u tu priču ulazi praznog džepa:

"Neće imati nikakvog uticaja zašto što smo se mi već upriličili i u situaciji praznog džepa 2009. godine kada smo kampanju vodili sa izuzetno skromnim sredstvima, valorizujući sve moguće resurse, prije svega ljudske, pa i tehničke kojima raspolaže naša partija. Tako će se odraziti i ovaj put."


Bez pompe i masovnih okupljanja


Andrija Mandić, međutim, sugeriše da bi finansijska kriza, ali i neke tekuće istrage, mogle uticati na kvalitet kampanje vladajuće Demokratske partije socijalista:

"Ono što se desilo u operaciji "Balkanski ratnik" kada je zaplijenjeno gotovo tri tone kokaina i kada su ljudi bliski vlasti ostali bez ogromne količine novca i to će se odraziti na izbornu kampanju tako što će vlast očigledno imati manje novca na raspolaganju. Nema crnih fondova od kojih je do sada finansirala izbornu kampanju biće znatno umanjeni."


Portparol DPS-a Rajko Kovačević kaže da kampanja te stranke neće toliko zavisiti od novca, osim u marketinškom smislu:

"To znači da će njeno težište biti na ostvarivanju direktnih kontakata sa biračima, bez velike pompe, masovnih okupljanja i tome slično. Ovakve kampanje smo procijenili optimalnim i vodili smo ih i u nekoliko prethodnih navrata kada je ekonomska situacija bila daleko bolja vodili smo ih veoma uspješno. Kriza u svakom slučaju ne može omesti težište ove kampanje koju sprovodimo, koristeći našu dobro organizovanu mrežu partijskih volontera i koja nam omogućava da neposredno razgovaramo sa velikim brojem građana Crne Gore. Kriza eventualno može praviti probleme u dijelu plaćanja medijskog marketinga ukoliko zakonom predviđeni iznosi ne budu ažurno uplaćivani, ali se nadamo razumijevanju od strane medije za eventualna kašnjenja u plaćanju."


U Socijalističkoj narodnoj partiji, poput njihovih kolega iz opozicije, tvrde da ekonomska kriza, osim u smislu određivanja glavnih tema kampanje, neće bitnije uticati na taj proces:

"Mogu samo reći da će kampanja biti uobičajena i ticaće se onih problema koji tište Crnu Goru. Ići će se od vrata do vrata, sa manjim skupovima, sa brojnim susretima sa građanima, bez glamura kako su navikli da rade kolege iz aktuelne vladajuće koalicije. Moguće teme o kojima ćemo govoriti su apsolutno sve teme koje se tiču ekonomsko socijalnih pitanja u Crnoj Gori, razvoja infrastrukture u tim gradovima gdje se izbori održavaju. Pretpostavljam da ćemo se dotaći i famozne teme koja tišti sve građane Crne Gore prisutnog organizovanog kriminala i korupcije, ali što se nas tiče dominiraće aktuelne ekonomsko socijalne teme, infrastrukturne teme u gradovima u kojima se izbori odvijaju."


Lokalni izbori u 14 crnogorskih opština zakazani su za 23. maj.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG