Dostupni linkovi

Konjević: SDP će samostalno donositi političke odluke


Raško Konjević
Raško Konjević
Funkcioner Socijaldemokratske partije Raško Konjević u intervjuu za RSE, govori između ostalog o tome, da li će njegova partija nastupiti samostalno na lokalnim izborima u Podgorici 23. maja, ili će, kao i do sada, u koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista.
RSE: Gospodine Konjeviću, ono što političku javnost u Crnoj Gori najviše zanima posljednjih dana kada je vaša partija u pitanju je da li ćete na izborima u Podgorici 23. maja nastupiti samostalno, ili, kako su sinoć objavile pojedine agencije, ipak u koaliciji sa DPS-om, Bošnjačkom strankom i Liberalnom partijom?

Konjević:
Socijaldemokratska partija u prethodnih mjesec i više dana obavila je sve neophodne pripreme za lokalne izbore u Podgorici i u drugim opštinama koji se održavaju 23. maja. Naš opštinski odbor, onako kako je to statut predviđa, odnosno Odbor glavnog grada, će se tokom naredne nedjelje izjasniti o načinu nastupa na podgoričkim izborma, što je dio vašeg pitanja. Po našem statutu, ukoliko odluka bude da se nastupi samostalno, jer postoji dosta raspoloženja unutar biračkog tijela i javnosti Crne Gore, ne treba nikakva saglasnost Glavnog odbora partije kao najvećeg stranačkog organa. Ukoliko pak njihova odluka bude da se nastupi sa određenim partijama u koaliciji, onda je potrebno da se dobije saglasnost Glavnog odbora - takve su naše statutarne norme.

I svakako mislim da će Glavni odbor, ako bi prethodna odluka Opštinskog odbora bila o nekom zajedničkom nastupu sa drugim političkim subjektima, cijeniti činjenicu da imamo već dogovor opozicije o njihovom zajedničkom nastupu u svih 14 opština i činjenicu da Socijaldemokratska partija, kao jedina partija proteklih 20 godina koja je na onim vrijednostima koje baštine zemlje razvijene Evrope, znati da procijeni da svoju odlučujuću ulogu koju danas ima na političkoj sceni Crne Gore znati na valjan način da izmjeri i donese adekvatnu odluku. Ali ne bih prejudicirao. To je na ljudima u Odboru glavnog grada, mojim uvaženim kolegama, i ja bih svakako prepustio njima da tu odluku donesu na bazi onoga što bude njihova procjena.

RSE: Da li je tačno da će u danas (subota, 10. april 2010.) biti održana sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije i da će glavna tema biti upravo koalicija sa DPS-om. Da li ste vi, zapravo, dobili ponudu DPS-a za koaliciju u Podgorici?

Konjević: Danas neće biti održana nikakva sjednica bilo kojeg organa Socijaldemokratske partije. Socijaldemokratska partija je imala razgovore na vrhu dvije partije sa Demokratskom partijom socijalista. Razgovarano je više o onome što jeste aktuelni politički trenutak, posebno imajući u vodu činjenicu, kao što sam rekao, da je opozicija donijela odluku o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u svih 14 opština. Oko Podgorice jeste razgovarano u dijelu koje su to stvari koje bi u budućem periodu s aspekta kvaliteta života građana mogle da se promijene, analizirane su i greške koje su pravljene - i mogu bi slobodno reći, i šta bi to moglo da se učini boljim i drugačijim u narednom periodu u Podgorici. Ali nema nikakvih zvaničnih rezultata tih razgovora i u tom kontekstu danas i sjutra ni u ponedjeljak neće biti nikakvih stranačkih organa jer ne postoji dovoljno osnova u smislu zvaničnog završetka razgovora da bi organi mogli da se o tome izjašnjavaju.

RSE: U DPS-u navodno tvrde da je u Podgorici došlo do promjene snaga i da bi SDP u narednom opštinskom sazivu trebalo da ima manje odbornika nego u prethodnom. Da li su takve tvrdnje tačne i da li ćete eventualno prihvatiti da dobijete manje mjesta ako uđete u koaliciju sa DPS-om?

Konjević:
Ukoliko su tvrdnje Demokratske partije socijalista takve onda pretpostavljam da će ona izaći samostalno na ove izbore. Ja očekujem da ćemo onda u samostalnom nastupu, kao što je to bio slučaj i u Tivtu, Herceg-Novom, Kotoru i posebno naš zadnji samostalni nastup na Cetinju, uvidjeti nešto što jeste trend u političkom životu Crne Gore, a to je da na svakim lokalnim izborima koji su održani u zadnjih godinu i po dana i na kojima je Socijaldemokratska partija nastupila samostalno, mi imamo snažan rast podrške građana. Ne zaboravite da smo na Cetinju jedini politički subjekt koji je dobio 300 odsto glasova više.

U zadnje vrijeme vidim određena pomjeranja u načinu djelovanja opozicije. Ta pomjeranja jesu svakako i rezultat da su oni, prema onome što javno mogu da ispratim, donijeli odluku o zajedničkom nastupu.
Prema tome, ako je takva procjena kolega iz DPS-a, ja očekujem da će oni donijeti odluku koja će ići ka samostalnom nastupu. Socijaldemokratska partija će svakako, bez obzira na odluke drugih političkih subjekata, samostalno donositi svoje političke odluke. I ja kažem, tokom naredne nedjelje ćemo znati kakav će nastup Socijaldemokratske partije biti u Podgorici i u drugim gradovima. Ne zaboravite, već smo donijeli odluke kada se to tiče Kolašina. U Kolašinu ćemo sigurno nastupiti samostalno. Najvjerovatnije ćemo samostalno nastupiti u Andrijevici, samostalno ćemo sigurno nastupiti u Rožajama i velika vjerovatnoća da će samostalan nastup biti i u Plavu.

Opozicija politički ozbiljnija, ali ne ugrožava

RSE: Čini se da je opozicija ovoga puta uspjela da se ujedini uoči lokalnih izbora. Koliko su oni, po vama, sada ozbiljan protivnik vladajućoj garnituri?

Konjević:
Opozicija je do sada u politčkom životu pokušala na različite načine da uvjeri građane da mogu da budu valjana alternativa aktuelnoj vlasti - koaliciji Socijaldemokratske partije i Demokratske partije socijalista. Svejdoci smo zajedno da onaj vid koji su birali u proteklom periodu, prevashodno mislim zbog njihovog odnosa prema državnosti, nijesu uspjeli da se nametnu kao adekvatna alternativa. U zadnje vrijeme vidim određena pomjeranja u načinu djelovanja opozicije. Ta pomjeranja jesu svakako i rezultat da su oni, prema onome što javno mogu da ispratim, donijeli odluku o zajedničkom nastupu - i svakako da sa tog aspekta to jeste pokazivanje jedne veće političke ozbiljnosti nego što je to bilo u djelovanju opozicionih političkih subjekata u prethodnom periodu.

Da li će kroz ovu formu zajedničkog političkog djelovanja uspjeti da se nametnu kao bolji takmac, sa svojim programom koji će ponuditi u odnosu na ono što budu programi Socijaldemokratske partije i drugih političkih subjekata, vidjećemo. Ja lično mislim da, bez obzira na njihovo ujedinjenje, kada se tiče Podgorice zbog svega onoga što jeste bilo njihovo političko djelovanje u prethodnom periodu i nedovoljna transformacija političkih subjekata ka onome što su ključni i vitalni nacionalni i državni interesi, interesi Podgorice i njenih građana svakako, mislim da neće uspjeti ni da se približe šansi da budu ključan politički činilac u Podgorici.

RSE: U Crnoj Gori dio javnosti doživljava Socijaldemokratsku partiju kao definitivno demokratskiji dio vladajuće koalicije. Međutim, postoji i onaj drugi dio koji kaže da su povremena protivljenja SDP-a odlukama i stavovima DPS-a ništa do politička kozmetika i da je SDP suštinski samo privjesak DPS-a.

Kad vam neko sa takvom političkom biografijom uputi kritiku, a vi iza sebe imate jedno časno političko djelovanje i antiratne partije i evropske partije i partije koja je dala ključni doprinos obnovi crnogorske nezavisnosti, onda mislim da je vrlo jednostavno vidjeti šta je iz ova dva poređenja istina, a šta nije istina.
Konjević:
Pa, taj drugi dio javnosti je upravo onaj dio javnosti koji je svih ovih 20 godina bio destruktivni dio crnogorske političke scene. Dakle, upravo su to oni politički subjekti koji su od 90-ih bili protiv države Crne Gore. Vjerujem da ste i vi u vašem pitanju mislili upravo na te političke subjekte. I vjerujte mi, ako posmatramo politički život Crne Gore u prethodnih 20 godina, lako ćemo vidjeti da je Socijaldemokratska partija jedini politički subjekt koji je 90-ih imao viziju nezavisne i evropske Crne Gore. Tu svoju viziju smo 2006. godine ostvarili i zaista mislimo da smo sa tog aspekta ubjedljivo najbolji politički subjekt.

Da li u političkom djelovanju bilo kog političkog subjekta postoje određene greške koje se mogu praviti? Da. Vjerovatno u tih 20 godina i Socijaldemokratska partija, kao i drugi politički subjekti, je pravila određene političke greške, ali ako sumiramo dejlovanja svih političkih subjekata, posebno ako sumiramo rezultate onih političkih subjekata koji smatraju da mi nijesmo zdravi dio vlasti, onda ja nemam ništa drugo bez da vam kažem da u poređenju sa njima, sa njihovim političkim djelovanjem, od podrške ratnoj politici koja je bila tokom sredine 90-ih, do protivljenja cijelom svijetu i ratova sa NATO-om, suđenja svim evropskim zvaničnicima tokom kraja 90-ih, do njihove istrajne borbe protiv crnogorske nezavisnosti do 2006. godine - kad vam neko sa takvom političkom biografijom uputi kritiku, a vi iza sebe imate jedno časno političko djelovanje i antiratne partije i evropske partije i partije koja je dala ključni doprinos obnovi crnogorske nezavisnosti, onda mislim da je vrlo jednostavno vidjeti šta je iz ova dva poređenja istina, a šta nije istina.

RSE: Koji su to konkretni potezi novijeg datuma pokazali i dokazali puni demokratski kapacitet vaše partije, a kada je DPS mislila i željela dugačije od vas?

Konjević: Ja vam mogu navesti ono što je najsvježije. Ne zaboravite da smo u prethodnih desetak dana imali vrlo intenzivno raspravu u javnosti kada se to tiče izmjena i dopuna novog krivičnog zakonika. Ne zaboravite da u izvornom tekstu, koji je predložen od Ministarstva pravde, se uspostavlja vremenska odrednica vezano za oduzimanje imovine koja je stečena kriminalom samo u intervalu pet godina unazad od dana stupanja na snagu krivičnog zakonika. Upravo Socijaldemokratska partija, moj kolega Spahić, kolega Banović i ja bili smo ključni tvorci amandmana koji su obezbijedili da ta vremenska odrednica bude ukinuta.

Ne zaboravite da u početku nijesmo imali podršku svih političkih subjekata, pa ni naših kolega iz DPS-a, ali siguran sam iz onoga što je bila rasprava u prethodna dva dana u crnogorskom parlamentu kada se tiče tog zakonskog teksta da, ono što je bio ključni zahtjev Socijaldemokratske partije, ne može postojati nikakav vremenska odrednica da neko ko je stekao imovinu kriminalnim djelom, a da mu ona ne bude oduzeta. To je, recimo, najsvježije što vam mogu navesti. Naravno, u 24. sazivu bih vam mogao navesti niz primjera što jeste principijelno djelovanje Socijaldemokratske partije, ali mislim da je ovaj primjer vrlo znakovit, vrlo slikovit i vrlo važan da bih upravo argumentovao to što jeste principijelan argument Socijaldemokratske partije o vrlo važnim stvarima u političkom i društvenom djelovanju u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG