Dostupni linkovi

Crna Gora bez neutralnih posmatrača na izborima


Parlamentarni izbori u Podgorici u martu prošle godine, foto: Savo Prelević
Parlamentarni izbori u Podgorici u martu prošle godine, foto: Savo Prelević
Predstojeći lokalni izbori po svoj prilici proteći će bez međunarodnih posmatrača. Interes za njih zbog nedostatka novca ne pokazuju ni domaće nevladine organizacije. Kako će to da utiče na izborni proces i da li se time relativizuje pitanje slanja specijalne posmatračke misije Evropske unije koju je zahtijevala opozicija.

Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju ODIHR neće pratiti lokalne izbore koji se 23. maja održavaju u 14 opština. Kako je za list Vijesti obrazložio portparol ODIHR-a Jens Hagen Ešenbaher, ta organizacija je do sada samo povremeno posmatrala lokalne izbore.

Da najvjerovatnije neće nadgledati glasanje zbog nezainteresovanosti donatora najavile su i crnogorske nevladine organizacije, Centar za Monitoring (CEMI) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT). Kako na to reaguju u objedinjenoj opoziciji koja je s obzirom na specificnost predstojecih izbora trazila veću kontrolu izbornog procesa.

U Socijalističkoj Narodnoj Partiji ukazuju na to kako OEBS-ove preporuke, vlasti ionako nijesu primjenjivale.
Koča Pavlović


"Naime, 33 preporuke koje je upravo ODIHR dao crnogorskoj vlasti da se primjene u novo izborno zakonodavstvo ,nijesu primjenjene. S druge strane, kancelarija ODIHR-a trebalo je da potencira da se njene preporuke uvrste u izborno zakonodavstvo. Što se tiče nas naša infrastruktura se podigla i mi ćemo biti spremni, a ne bih u ovom trenutku želio da komentarišem eventualne posljedice toga što ODIHR ili neko od domaćih organizacija neće pratiti izbore", kaže Vasilije Lalošević.

I u Pokretu za promjene konstatuju kako do sada nije bilo efekata monitoring misije OEBS-a koja, kako kaže Koča Pavlović, nije imala mandat da se ozbiljnije pozabavi glavnim mehanizmima režimskih pritisaka na birače.

"Oni su imali jedan mandat koji je završavao time što su davali preporuke koje DPS-u ne pada na pamet da ugrade u izborne zakone. Na kraju se dolazi do zaključka da je jedino DPS imao koristi od tih monitoring misija, a nije imao koristi sam izborni proces, odnosno nije došlo do njegove demokratizacije."


Sličan stav iznose i u Novoj Srpskoj Demokratiji.

"Razne međunarodne i domaće organizacije koje se bave praćenjem izbora po pravilu su ostajale nijeme na dokaze koje smo nudili što je vlastima uvijek služilo kao dodatni podstrek da sa takvom praksom nastavi dalje. Ne sumnjamo da će najave iz OEBS-a, CEMI-ja i CDT-a da neće pratiti lokalne izbore ohrabriti onu strukturu unutar režima zaduženu za izborne malverzacije, ali osnovni posao opozicije je da stane na put takvim navikama vlasti", objašnjava Jovan Vučurović.

Apel Briselu

Podsjetimo Pokret za Promjene uz podršku ostalih opozicionih stranaka nedavno je od Evropske Komisije tražio specijalni monitoring predstojećih lokalnih izbora kako bi se spriječile eventualne zloupotrebe i, kako su naveli, uticaj organizovanog kriminala na ambijent u kome se izbori održavaju. U SNP-u i Pokretu se ipak nadaju pozitivnom odgovoru Brisela.

"Organizovani kriminal u Crnoj Gori jeste politički faktor u Crnoj Gori, on jeste zainteresovan za ishod izbora u Crnoj Gori i po logici stvari on će se i angažovati u tim izborima, naravno na strani postojećeg režima koji im obezbjeđuje uslove za rad i garantuje mu bezbjednost. Upravo zbog toga se nadamo da će međunarodna zajednica i Evropska unije pozitivno odgovoriti na naš zahtjev da se pošalje jedna posebna specijalna monitoring misija", kaže Koča Pavlović.

Bilo kako bilo, odsustvo posmatračkih misija međunarodnih organizacija, prema riječima Jovana Vučurovića, neće obeshrabriti opoziciju i njene glasače.

"Ubijeđen sam da je opozicija spremna da se odupre sprezi vlasti, tajnih službi i raznih tajkunskih interesnih grupa koje su svih ovih godina djelovale kao jedno. Opozicija je prvi put objedinjena i ta činjenica je djelovala šokantno ne samo za vrh režima nego i za njegove glavne aktiviste. Tako da je to u potpunosti poremetilo odavno zacrtanu šemu kojom se vlast i njene službe koriste u osvajanju iste", tvrdi Vučurović.

*****
Pročitajte i ovo:
Crnogorski opštinski izbori nadilaze lokalni značaj
Jedinstvena opozicija je siguran pobjednik
Opozicija sve bliža stvaranju alternative postojećoj vlasti
Ujedinjena opozicija ne narušava crnogorsku državnost
XS
SM
MD
LG