Dostupni linkovi

Ovog puta posmatrači na izborima u Srbiji posebno su bitni


Opšti izbori u Srbiji trenutno su u fokusu međunarodnih posmatrača. Bili su tema i onlajn sastanka premijerke Ane Brnabić i izvestioca Evrpskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, održanog 22. maja. 2020.

Osim posmatračke misije ODIHR-a, izbore u Srbiji, koji se održavaju 21. juna, prate i domaći posmatrači CRTA i CESID, posmatrači Agencije za borbu protiv korupcije, a po prvi put se za praćenje izbora prijavio i ENEMO (Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora).

Trenutno preko 120 dugoročnih posmatrača nevladine organizacije CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost) su raspoređeni po celoj Srbiji i prate dešavanja izbornih štabova i kandidata na izborima, kaže Raša Nedeljkov, programski direktor.

Pratimo na koji način politički kandidati komuniciraju sa biračima, ali i fenomen zloupotrebe javnih resursa, funkcionersku kampanju i dokumentujemo slučajeve pritisaka na birače i pokušaje korupcije u izbornom procesu, kupovinu glasova.
Raša Nedeljkov, CRTA

"Pratimo na koji način politički kandidati komuniciraju sa biračima, ali i fenomen zloupotrebe javnih resursa, funkcionersku kampanju i dokumentujemo slučajeve pritisaka na birače i pokušaje korupcije u izbornom procesu, kupovinu glasova", objašnjava Nedeljkov.

Takođe tim od pedesetak ljudi posmatra i set medija.

"Tu merimo u kojoj meri su različite liste zastupljene u medijima, na koji način mediji izveštavaju o njima. Pokušavamo da izmerimo da li mediji istinito i objektivno izveštavaju o svim izbornim akterima ili u korist nekih a protiv drugih. Takođe pratimo i društvene mreže gde pokušavamo da utvrdimo intenzitet kampanja različitih aktera", kaže Nedeljkov.

CESID (Centar za slobodne izbore i demokratiju) od raspisivanja izbora prati rad ključnih institucija koje su povezane sa organizacijom i sprovođenjem izbornog procesa, a kako navode u ovoj nevladinoj organizaciji, fokusirani su na to da izmere kvalitet rada svih institucija koje utiču na izbornu atmosferu.

CESID ima dugoročne posmatrače u Republičkoj izbornoj komisiji, prati i rad Agencije za borbu protiv korupcije, Ministarstva za državnu upravu, Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Praćenje dogovora iz međustranačkog dijaloga

"Pratimo i kvalitet njihovog rada, ali i ono što je obećano i dogovoreno u okviru međustranačkog dijaloga. Dakle, sve mere na koje su se ovi organi obavezali da će ih sprovoditi. Pratimo stepen ostvarenosti tih aktivnosti i da li one i na koji način utiču na kvalitet izbornog procesa", kaže Emilija Orestijević, koordinatorka projekata u CESID-u, dodajući da rade i analizu medijskih sadržaja.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je, krajem maja, tokom razgovora sa izvestiocem Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimirom Bilčikom i šeficom Delegacije EP za odnose sa Srbijom Tanjom Fajon, evroparlamentarcima koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije, rekla da je sve što je dogovoreno u tri runde međustranačkog dijaloga - ispunjeno i da se primenjuje.

"Predsednica Skupštine Srbije je podsetila da su donete izmene i dopune zakona, da je završen proces izbora članova REM-a i Nadzornog odbora, a nakon sastanka sa predstavnicima političkih stranaka koje su najavile izlazak na izbore omogućeno je da osim javnih beležnika, potpise birača overavaju i opštinske i gradske uprave", navedeno je tada u saopštenju iz parlamenta.

Izbornu kampanju u Srbiji sa ciljem nadgledanja promotivnih predizbornih aktivnosti političkih subjekata trenutno nadgleda i 120 posmatrača koje je ovlastila Agencija za borbu protiv korupcije.

"Posmatrači su ovlašćeni da u ime Agencije kao terenski posmatrači do dana izbora, ili kao koordinatori do dana proglašenja konačnih rezultata izbora, nesmetano prikupljaju informacije i podatke u vezi sa aktivnostima političkih subjekata putem audio i video zapisa, fotografija u elektronskom formatu i prikupljenih primeraka izbornog materijala", navodi se u saopštenju Agencije.

Koga su vlasti Srbije pozvale?

Vlasti Srbije su, kako je ranije najavila, predsednica parlamenta Maja Gojković, uputile poziv Evropskom parlamentu, kao i parlamentarnim skupštinama Saveta Evrope, OEBS-a i Mediterana da prate izborni proces.

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) formalno je u ponedeljak 8. juna otvorila specijalnu misiju za procenu izbora u Srbiji (SEAM).

Misija će se fokusirati na posmatranje prioritetnih oblasti izbornog procesa koje su identifikovane u izveštaju ODIHR-a iz novembra 2019. o pripremi izbora u Srbiji za koje je utvrđeno da zaslužuju pažnju, saopšteno je na sajtu OEBS-a.

U tom izveštaju o Srbiji iz 2019. godine, kako je renije saopšteno, piše da specifični aspekti koji bi mogli zasluživati pažnju posmatračke misije ODIHR-a uključuju sprovođenje kampanje, finansiranje kampanje i izveštavanje u medijima.

Misija, koju vodi ambasadorka Ursula Gaček iz Poljske, sastoji se od glavnog tima koji čini osam međunarodnih eksperata sa sedištem u Beogradu.

Navedeno je da misija neće sprovoditi sistematsko i sveobuhvatno posmatranje glasanja i prebrojavanja glasova na dan izbora u skladu sa metodologijom ODIHR-a, ali da će posetiti ograničen broj glasačkih mesta na dan izbora.

Misija će, kako je saopšteno, pratiti osnovne aspekte izbora, kao što su registracija birača i kandidata, aktivnosti kampanje i medijsko izveštavanje o kampanji, rad izborne administracije i nadležnih državnih organa, primena zakonskog okvira i rešavanje izbornih sporova.

Finalni izveštaj u kojem će biti sumiran ceo izborni proces, uključujući preporuke, biće objavljen u roku od otprilike dva meseca nakon završetka izbora, najavio je OEBS.

Iz ostalih institucija RSE nije dobio odgovor da li će prihvatiti poziv za praćenje izbora i uputiti svoje posmatrače u Srbiju.

Praćenje izbornog dana

CRTA će sam izborni dan posmatrati na uzorku od 500 biračkih mesta koji je, kažu, reprezentativan za celu Srbiju i na osnovu čega će izveštavati o nivou poštovanja procedura na biračkim mestima.

Raša Nedeljkov kaže da će CTRA na sam izborni dan imati preko 1.500 posmatrača koji će po prvi put u Srbiji posmatrati glasanje na tri načina.

"Imaćemo posmatrače na biračkim mestima koji će posmatrati kako se u okviru biračkog mesta sprovode procedure. Imaćemo timove koji će biti raspoređeni van biračkih mesta i posmatrati šta se događa ispred biračkih mesta, da li će se kampanja obavljati u krugu od 50 metara, da li će biti nekih sumnjivih radnji", objašnjava Nedeljkov.

On kaže da će CRTA ove godine pratiti i glasanje van biračkih mesta, najčešće od kuća ili iz zdravstvenih ustanova, birača koji nisu u mogućnosti da dođu na biračko mesto jer je ove godine RIK dozvolio da se građani koji su bolesni, osobe sa invaliditetom ili onemoćala lica prijavljuju dva dana pred izbore za glasanje van biračkog mesta.

"Procenjujemo da će biti veoma važno da pratimo da li će se i u kojoj meri poštovati prilično striktna i dobra procedura koja bi trebalo da garantuje tajnost glasanja i tim licima. Dakle, u kojoj meri će birački odbor biti obučen da sprovede tu malo kompleksniju proceduru glasanja", kaže Nedeljkov.

I CESID-ovi posmatrači će biti raspoređeni na reprezentativnom uzorku biračkih mesta.

"Minimum 400 posmatrača koje ćemo rasporediti po celoj Srbiji i oni će tokom celog izbornog dana pratiti sve nepravilnosti na biračkim mestima, kao i procenu izlaznosti i utvrđivanje rezultata. Pratićemo znači i kvalitet izbornog dana u smislu događaja koji mogu da utiču na tok glasanja, ali i statistiku kada je reč o izlaznosti i proceni konačnih rezultata izbora", navodi Emilija Orestijević.

Prvi put na izborima u Srbiji

Promatrači ENEMO-a (Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora) stigli su u Srbiju 1. juna gde će provesti dva meseca kako bi pratili čitav predizborni proces, izborni dan i događaje koji će uslediti nakon izbora.

ENEMO je međunarodna mreža 23 vodeće neprofitne, nestranačke i nevladine organizacije iz 18 zemalja centralne i istočne Evrope i centralne Azije, osnovana 2001. godine i njeni predstavnici prvi put prate izbore u Srbiji.

"S obzirom na situaciju s korona virusom, misija će se sastojati samo od centralnog tima (Core Team) tj. tima od šest međunarodnih stručnjaka koji će se baviti različitim aspektima izbornog procesa. Core Team će biti smešten u Beogradu, a po potrebi će putovati u različite delove države kako bi iz prve ruke posmatrali relevantne događaje", navedeno je iz ove mreže u odgovoru za RSE.

"Premda na izborni dan neće biti dugoročnih i kratkoročnih posmatrača, članovi Core Teama će svakako posetiti određeni broj biračkih mesta kako bi dobili bolji uvid u izborni proces na dan glasanja", dodaje se.

ENEMO navodi da se poseban naglasak stavlja na praćenje izborne kampanje i poštovanje nacionalnog zakonodavstva u svim fazama izbornog procesa.

"Nakon izbornog dana, pratiće se razvoj situacije, potencijalne žalbe i sudski slučajevi, reakcija svih učesnika i način na koji će politički akteri prihvatiti rezultate izbora", kaže se u odgovoru ENEMO-a.

Ko se sve prijavio za praćenje izbora?

Republička izborna komisija je, do petka 5. juna, izdala 15 ovlašćenja domaćim posmatračima za praćenje rada RIK-a, 186 za praćenje rada biračkih odbora i jedno za praćenje rada radnih tela, navedeno je u odgovoru RIK-a za RSE.

Ovlašćenja su dobili CESID, CRTA, Građani na straži, CPI (Centar za praćenje izbora i izbornih procedura), OFID (Organizacija za fer izbore i demokratiju), JUKOM (Komitet pravnika za ljudska prava).​

Kako se navodi, u dopisu RIK-a, od stranih posmatrača podneta je jedna prijava koja je u proceduri za izdavanje ovlašćenja. Prijavu je podnela, navodi RIK, Evropska mreža organizacija za monitoring izbora iz Crne Gore za 6 stranih posmatrača i jednog prevodioca.

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji prvobitno su bili zakazani za 26. april, ali su zbog epidemije korona virusa pomereni za 21 jun. Deo stranaka opozicije proglasio je bojkot izbora navodeći da nema uslova za fer i poštene izbore.

XS
SM
MD
LG