Dostupni linkovi

Gojković sa Bilčikom i Fajon o izbornim uslovima


Predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković
Predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković razgovarala je putem video linka sa izvestiocem Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimirom Bilčikom i šeficom Delegacije EP za odnose sa Srbijom Tanjom Fajon o aktivnostima koje su preduzete u cilju poboljšanja uslova za održavanje predstojećih parlamentarnih izbora. U razgovoru je učestvovao i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine, Gojković je evroparlamentarcima koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije rekla da je sve što je dogovoreno u tri runde međustranačkog dijaloga - ispunjeno i da se primenjuje.

"Predsednica Skupštine Srbije je podsetila da su donete izmene i dopune zakona, da je završen proces izbora članova REM-a (Regulatorno telo za elektronske medije) i Nadzornog odbora, a nakon sastanka sa predstavnicima političkih stranaka koje su najavile izlazak na izbore omogućeno je da osim javnih beležnika, potpise birača overavaju i opštinske i gradske uprave", saopšteno je iz parlamenta.

Gojković je, stoji u saopštenju, rekla da je već ranije upućen poziv Evropskom parlamentu, kao i parlamentarnim skupštinama Saveta Evrope, OEBS-a i Mediterana da prate izborni proces i dodala da će biti preduzete "sve mere tokom izbornog procesa i izbornog dana kako bi se očuvalo zdravlje građana".

U saopštenju Skupštine navodi se da je šefica Delegacije za odnose sa Srbijom Evropskog parlamenta Tanja Fajon, između ostalog rekla da je važno da se obezbedi i osigura integritet izbornog procesa koji je podjednako važan za same učesnike ali i građane kako bi imali poverenja u izborni proces, kao i da je značajno kredibilno izveštavanje o izbornom procesu.

Pre Gojković, Bilčik i Fajon su o predstojećim izborima, raspisanim za 21. jun, razgovarali i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Bilčik i Fajon su 8. maja izdali zajedničko saopštenje u kojem su izrazili zabrinutost zbog "polarizacije u medijskom okruženju, upotrebe medija za političke, ali i lične napade i eskalaciju tenzija".

"Odgovornost svih političara je da izbegavaju zapaljiv jezik, suprotstavljaju govoru mržnje, izbegavaju produbljivanje društvenih podela tako što će poštovati političke protivnike i da ne dovode javnost u zabludu dezinformacijama u medijima pre, za vreme i posle izborne kampanje", istakli su u zajedničkom saopštenju Fajon i Bilčik.

Oni su pozvali na smanjenje napetosti, uklanjanje tenzija između stranaka i u medijskom okruženju, ali i povratak zemlje na proveropske politike.

Bilčik za RSE: O pomoći Srbiji govore činjenice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:25:04 0:00

XS
SM
MD
LG