Dostupni linkovi

Zahtjevi da Puljić preispita odluku o misi za Bleiburg u Sarajevu


Misu će držati vrbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić
Misu će držati vrbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić

Iz Predsjedništva BiH poručeno je vrhbosanskom nadbiskupu, kardinalu Vinku Puljiću da preispita odluku da u sarajevskoj katedrali održi misu blajburškim žrtvama.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, predvodiće misu u Sarajevu, 16.maja, za žrtve blajburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz tajništva Vrhbosanske nadbiskupije.

Misa će biti održana u 12.15, u sarajevskoj katedrali ‘Srce Isusovo’.

Politika i Crkva

Bosanski franjevac, teolog, publicista i politilog Marko Oršolić za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocjenjuje kako ta odluka nije sporna, ukoliko će biti namijenjeno svim stradalima.

"Možete imati misu i za zločince, jer i oni su ljudi, ali mora biti jako jasna nakana. Dakle, za žrtve Blajburga, za one kojima su oni zlo nanijeli, ali i za one koji su tom stanju doprinijeli. Najbolje bi bilo da se misa održi za sve one poginule u Drugom svjetskom ratu", kaže Oršolić.

Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, fra Ivo Marković, za RSE kaže kako je jedan od problema i u tome što se Crkva nije dovoljno radikalno ogradila od fašističke ideologije, ali i što je politika uplela prste u sferu religije.

"Ovdje je došlo do miješanja, s jedne strane, komemoraciju su, taj bleiburški vod, trebao organizirati u nekom domu, u Sarajevu, bilo gdje i bilo kada i u povodu te komemoracije održati misu u katedrali, koja bi ostala u području svetoga, u području odnosa prema Bogu, području pijeteta prema žrtvama. Šta se ovdje napravilo? U misu je uvučena politička razina. Mislim da katolička strana ovdje nije bila dovoljno oprezna. Pustila je da te političke skupine ubace svoju ideologiju u to područje i degradiraju jedan sveti čin. Mislim da je sav problem u tome i kada se vjera uvuče u politiku, onda se uništava vjera", ističe za RSE fra Ivo Marković.

Kardinal Vinko Puljić je 29. aprila za Informativnu katoličku agenciju iz Zagreba izjavio kako su mu ‘biskupi biskupskih konferencija dali mandat da predvodi komemoraciju za žrtve bleiburškoga križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća’.

"Pa sam to rado prihvatio. Predslavio sam prije 15 godina i drago mi je da mogu opet. Sada, kada je 75. obljetnica Bleiburg, isto sam htio predslaviti. Kako ne mogu ići u Austriju, pa smo se dogovorili da to učinimo u katedrali u Sarajevu s prijenosom, da odavde molimo te da pošaljem poruku iz katedrale. Ove godine ćemo prihvatiti stvarnost kakva jest, ali nećemo zaboraviti žrtve", kazao je Puljić za Informativnu katoličku agenciju.

  • Može vas zanimati i ova tema:

Žrtve i zločini

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te Željko Košić, član Predsjedništva BiH osudili su održavanje mise za Bleiburg, navodeći da se tome protive. Od kardinala Vinka Puljića, Džaferović je zatražio da preispita odluku o održavanju mise.

"Očigledno je da se Bleiburg prvenstveno koristi za pokušaj rehabilitacije ustaške ideologije u danima kada cijela Evropa obilježava pobjedu nad fašizmom. Ne vidim nikakvu vezu Sarajeva sa Bleiburgom. Ako u kontekstu Drugog svjetskog rata za nekoga u Sarajevu treba moliti, onda su to hiljade nedužnih žrtava Maksa Luburića i ustaškog režima", rekao je Džaferović u izjavi Feni, zvaničnoj novinskoj agenciji Federacije BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao Iida se ne može miješati u crkvene poslove, niti zabranjivati održavanje mise, ali je i "Crkva dužna da vodi računa o porukama koje šalje svojim djelovanjem".

"Dajem sebi za pravo da uzoritom kardinalu Puljiću savjetujem, kada je već odlučio da u Sarajevu služi misu za ubijene u Bleiburgu, među kojima je bio veliki broj ratnih zločinaca, da se pomoli i za duše nevino ubijenih žrtava tih istih zločinaca'', poručio je i Željko Komšić, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci i predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin u otvorenom pismu navode da su s nevjericom primili vijest kako će u Sarajevu 16. maja biti održana "komemorativna misa za stradale ustaše i druge fašističke zlikovce u Bleiburgu".

"Jevreji Bosne i Hercegovine i Jevreji grada Sarajeva posebno, kao potomci stradalih više od 10.000 Jevreja, od kojih je više od 7.000 iz Sarajeva, ne možemo prihvatiti činjenicu da Grad Sarajevo, čiju slobodu smo obilježili prije mjesec dana i slavimo je kao Dan Grada Sarajeva, osuđujemo najavljenu komemoraciju i misu davno pobijeđenom ustaštvu", navodi se u pismu.

"Ovom misom za zločince nad građanima Sarajeva", dodaje se, "među kojima su Maks Luburić, Jure Francetić i da ne nabrajamo dalje, komemoriraju se krvnici naših majki, očeva, djedova, naših sunarodnjaka i svih drugih nevino stradalih od ruke fašista paradržavne tvorevine NDH (Nezavisna Država Hrvatska)".

SABNOR i gradonačelnik: Sarajevo je antifašistički grad

Iz SABNOR-a Kantona Sarajevo kažu kako su iznenađeni Puljićevom odlukom da predvodi misu za ubijene u Bleiburgu.

"Sarajevo je antifašistički grad. I u tom Sarajevu se sada treba odavati počast zločincima koji su ubili 11.000 Sarajlija tokom Drugog svjetskog rata?!’", kaže Ibrahim Čomić, predsjednik SABNOR-a u Kantonu Sarajevo za Radio Slobodna Evropa.

I gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u reagovanju putem saopštenja naveo je kako je "Sarajevo svjetski simbol otpora svakoj vrsti nasilja, totalitarizma, represije i agresije".

"To nije mjesto za bilo kakvu revitalizaciju fašističkih parola, već grad u kojem se žrtvama odaje počast dostojanstveno i ljudski. Očekujem da svi, pa i Katolička crkva, to poštuju i da ne daju sebi za pravo da narušavaju te vrijednosti", poručio je, navodeći i kako je "naša obaveza da javno osudimo najavljeni čin i ukažemo organizatoru da na ovaj način vrijeđaju hiljade žrtava fašističke NDH u Sarajevu".

Iz tajništva Vrhbosanske nadbiskupije kazali su za RSE da kardinal Vinko Puljić neće davati izjave za medije i najavljuju da će se očitovati o ovome u okviru mise koju će predvoditi 16 maja.

Iz Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS), osudili su, međutim, kako su naveli, "neprimjerene, zlonamjerne i gnjusne napade na kardinala Vinka Puljića, povodom organizovanja mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu".

"Napad na uzoritog kardinala Puljića još je jedan u nizu sustavnih napada na Katoličku Crkvu i Hrvate u Bosni i Hercegovini. HNS upozorava da sveta misna slavlja nisu mjesto niti oruđe za osobne političke bodove i podsjeća političke dužnosnike i opcije, koji uporno narušavaju temeljne ljudske, političke i demokratske principe, da nisu niti se mogu pretvarati da jesu moralna vertikala istog društva kojega ugrožavaju vlastitim neodgovornim ponašanjem i kontinuiranim poticanjem političke netrpeljivosti i nestabilnosti”, navodi se u saopštenju HNS-a.

U Austriji na Loibaškom polju pored Bleiburga, u maju 2019. je održana komemoracija za zarobljene ustaše, domobrane i hrvatske civile, likvidirane nakon predaje jugoslavenskim partizanima.

Biskupija u Klangenfurtu je u martu 2019. odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise, obrazlažući da se politički instrumentalizira i da je postala dio ‘političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti’.

Nakon što su najviši predstavnici hrvatske vlasti razgovarali sa kolegama u Austriji, odobreno je da se "Bleiburg" vodi kao javno okupljanje.

Udruženje Počasni blajburški vod, uz pokroviteljstvo Sabora Hrvatske, tradicionalno u maju organizuje komemoraciju za vojnike Nezavisne Države Hrvatske i civile koji su 1945. htjeli da se predaju savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslovenskoj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG