Dostupni linkovi

Incident na komemoraciji u Bleiburgu


Komemoracija u Bleiburgu, fotoarhiv
Komemoracija u Bleiburgu, fotoarhiv

U Austriji na Loibaškom polju pored Bleiburga održana je komemoracija za zarobljene ustaše, domobrane i hrvatske civile, likvidirane nakon predaje jugoslavenskim partizanima, prenosi Fena.

Policija je potvrdila da je tijekom komemoracije zabilježen jedan incident - nakon što je jedna osoba uzdigla ruku i pozdravila Hitlerovim pozdravom, odvedena je u zatvor u Klagenfurt.

Komemoracija je počela molitvom kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu nakon čega je krenula procesije prema Bleiburškom polju, gdje se održala misa i potom molitva za islamske vjernike, a završilo se polaganjem vijenaca kod Spomen-obilježja.

Manifestacija se odvijala po neizmjenjenom programu u odnosu na prethodne godine, ali prvi put nije uključivala političke govore, pa čak ni nazočnost najviših predstavnika vlasti.

Komemoracija je okupila velik broj sudionika, ali i policije, a prostor je bio označen upozorenjima da je pod video-nadzorom. Nije zabilježeno da su sudionici imali nedopuštene simbole, nosili su samo hrvatske zastave.

Početkom ožujka Biskupija u Klangenfurtu odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise obrazlažući da se politički instrumentalizira i da je postala dio "političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti".

Mediji su nagađali da je komemoracija dovedena u pitanje, pa su najviši predstavnici hrvatske vlasti razgovarali s kolegama u Austriji, nakon čega je odobreno da se "Bleiburg" vodi kao javno okupljanje.

XS
SM
MD
LG