Dostupni linkovi

Finci i Kožemjakin: Sarajevo nije zaslužilo komemoriranje fašizma


Sjedište Jevrejske zajednice BiH i Jevrejske opštine u Sarajevu, fotoarhiv

Predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci i predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin u otvorenom pismu navode da su s nevjericom primili vijest kako će u Sarajevu 16. maja biti održana "komemorativna misa za stradale ustaše i druge fašističke zlikovce u Bleiburgu".

"Jevreji Bosne i Hercegovine i Jevreji grada Sarajeva posebno, kao potomci stradalih više od 10.000 Jevreja, od kojih je više od 7.000 iz Sarajeva, ne možemo prihvatiti činjenicu da Grad Sarajevo, čiju slobodu smo obilježili prije mjesec dana i slavimo je kao Dan Grada Sarajeva, osuđujemo najavljenu komemoraciju i misu davno pobijeđenom ustaštvu", navodi se u pismu.

"Ovom misom za zločince nad građanima Sarajeva", dodaje se, "među kojima su Maks Luburić, Jure Francetić i da ne nabrajamo dalje, komemoriraju se krvnici naših majki, očeva, djedova, naših sunarodnjaka i svih drugih nevino stradalih od ruke fašista paradržavne tvorevine NDH (Nezavisna Država Hrvatska)".

Finci i Kožemjakin naglašavaju da Sarajevo kao multireligijski i multinacionalni grad ne zaslužuje da kao slobodarski grad bude mjesto pokušaja prekrajanja istorije.

"Ne želeći da komentarišemo i osporavamo pravo Katoličke crkve, koja je slobodna u odlučivanju i svom djelovanju, bili bismo zadovoljniji da nije prihvaćena odluka organa iste o održavanju mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu. Kao Jevrejska zajednica BiH i Jevrejska opština u Sarajevu možemo samo uputiti svoj najoštriji protest i osudu ovog čina, čiju pozadinu u BiH ničim ne možemo opravdati", ističe se u pismu.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, predvodiće misu u Sarajevu 16. maja za žrtve bleiburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz tajništva Vrhbosanske nadbiskupije.

Misa će biti održana u 12.15 sati, u sarajevskoj katedrali Srce Isusovo.

Kardinal Vinko Puljić je 29. aprila za Informativnu katoličku agenciju iz Zagreba izjavio kako su mu "biskupi biskupskih konferencija dali mandat da predvodi komemoraciju za žrtve bleiburškoga križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća".

XS
SM
MD
LG