Dostupni linkovi

Nadbiskupija potvrdila za RSE: Misa za žrtve Bleiburga u Sarajevu


Misu će predvoditi kardinal Vinko Puljić
Misu će predvoditi kardinal Vinko Puljić

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, predvodiće misu u Sarajevu, 16.maja, za žrtve blajburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz tajništva Vrhbosanske nadbiskupije.

Misa će biti održana u 12.15, u sarajevskoj katedrali ‘Srce Isusovo’.

Kardinal Vinko Puljić je 29. aprila za Informativnu katoličku agenciju iz Zagreba izjavio kako su mu ‘biskupi biskupskih konferencija dali mandat da predvodi komemoraciju za žrtve bleiburškoga križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća’.

"Pa sam to rado prihvatio. Predslavio sam prije 15 godina i drago mi je da mogu opet. Sada, kada je 75. obljetnica Bleiburg, isto sam htio predslaviti. Kako ne mogu ići u Austriju, pa smo se dogovorili da to učinimo u katedrali u Sarajevu s prijenosom, da odavde molimo te da pošaljem poruku iz katedrale. Ove godine ćemo prihvatiti stvarnost kakva jest, ali nećemo zaboraviti žrtve", kazao je Puljić za Informativnu katoličku agenciju.

Osude Komšića i SABNOR-a

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u saopštenju za javnost je osudio najavu održavanja mise za ubijene u Bleiburgu.

"Dajem sebi za pravo da uzoritom kardinalu Puljiću savjetujem, kada je već odlučio da u Sarajevu služi misu za ubijene u Bleiburgu, među kojima je bio veliki broj ratnih zločinaca, da se pomoli i za duše nevino ubijenih žrtava tih istih zločinaca'', navodi se u saopštenju za javnost iz Komšićevog kabineta.

Iz SABNOR-a Kantona Sarajevo kažu kako su iznenađeni Puljićevom odlukom da predvodi misu za ubijene u Bleiburgu.

"Sarajevo je antifašistički grad. I u tom Sarajevu se sada treba odavati počast zločincima koji su ubili 11.000 Sarajlija tokom Drugog svjetskog rata?!’", kaže Ibrahim Čomić, predsjednik SABNOR-a u Kantonu Sarajevo za Radio Slobodna Evropa.

Iz tajništva Vrhbosanske nadbiskupije kazali su za RSE da kardinal Vinko Puljić neće davati izjave za medije i najavljuju da će se očitovati o ovome u okviru mise koju će predvoditi 16 maja.

U Austriji na Loibaškom polju pored Bleiburga, u maju 2019. je održana komemoracija za zarobljene ustaše, domobrane i hrvatske civile, likvidirane nakon predaje jugoslavenskim partizanima.

Biskupija u Klangenfurtu je u martu 2019. odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise, obrazlažući da se politički instrumentalizira i da je postala dio ‘političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti’.

Nakon što su najviši predstavnici hrvatske vlasti razgovarali sa kolegama u Austriji, odobreno je da se "Bleiburg" vodi kao javno okupljanje.

Udruženje Počasni blajburški vod, uz pokroviteljstvo Sabora Hrvatske, tradicionalno u maju organizuje komemoraciju za vojnike Nezavisne Države Hrvatske i civile koji su 1945. htjeli da se predaju savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslovenskoj.

XS
SM
MD
LG