Dostupni linkovi

EU dogovara zajednički protokol za turizam


Na ministarskoj razini odlučeno je da se mora napraviti zajednički europski plan za oporavak eurospkog turizma
Na ministarskoj razini odlučeno je da se mora napraviti zajednički europski plan za oporavak eurospkog turizma

Izraditi zajednički protokol za turistička putovanja preko granice i dogovoriti uspostavu koridora, zaključci su video-konferencije ministara turizma država članica Europske unije koju je u ime Hrvatske, koja aktualno predsjeda Europskom unijom (EU), inicirao hrvatski ministar turizma Gari Capelli.

Pandemija iz minuta u minut

"Zaključili smo da moramo napraviti zajednički protokol tako da ista pravila vrijede i kod dolaska i odlaska. Nadam se da će svi to sad krenuti raditi, to je najosnovniji dokument. Paralelno s time se rade i koridori. Naravno da smo razgovarali i o slotovima i o vaučerima. Razgovori idu u smjeru da se dokument dogovori do kraja svibnja", kazao je hrvatski ministar.

U svemu će posljednju riječ imati epidemiolozi.

Također, na ministarskoj razini odlučeno je da se mora napraviti zajednički europski plan za oporavak eurospkog turizma i da će to zahtijevati veće izdvajanje iz proračuna EU.

Otvaranje kapaciteta u svibnju

Capelli očekuje da će se u Hrvatskoj u roku od 15- 20 dana otvoriti svi smještajni kapaciteti, a da će se otvoriti i neke granice. Naglasak je na domaćim turistima koji su prošle godine činili 13 posto ukupne turističke potrošnje u Hrvatskoj, ali i na onim hrvatskim građanima koji su ranije ljetovali vani.

"Na tome je naglasak, ali moramo gledati i – ako je moguće – da dovedemo i turiste iz najbližih susjednih zemalja. Sedmi mjesec – teže, ali sigurno osmi i deveti mjesec", optimističan je Capelli.

Radi se na cestovnim, zračnim, pomorskim i željezničkim korodorima, i radi se na bilateralnim opcijama, ako ne uspije ona na razini cijele EU.

"Ako ne dođe do zajedničkog dogovora, neke su se zemlje već počele bilateralno dogovarati, jer su željne otvaranja granica, a znamo da je hrvatski premijer Andrej Plenković pokrenuo razgovore s nekim premijerima koji itekako žele da se otvore granice, odnosno da se naprave zračni ili cestovni koridori prema Hrvatskoj," podsjetio je Capelli.

Može vas zanimati i ovo:

'Korona putovnica'

Prepostavka za ozbiljniju liberalizaciju prekograničnih putovanja bio bi neki dokument koji bi jamčio da osoba koja ga posjeduje nije zaražena niti nosi infekciju, već prozvan "korona-putovnica".

Epidemiolozi su u najmanju ruku skeptični oko "korona-putovnica". Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ponovio je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite u 27. travnja u Zagrebu da nema sto posto sigurne metode utvrđivanja da netko ne može prenijeti infekciju.

"Mi smo čuli za tu inicijativu i prodiskutirali smo to. Pozitivan nalaz antitijela u krvi značui da je osoba bila u kontaktu s virusom, ali garancija ne može biti putovnica da ta osoba ne može prenijeti infekciju. Oni koji su preboljeli mogu sa puno manjim rizikom hodati okolo, ali prema našim saznanjima nije stopostotna garancija", pojasnio je Capak.

"Ne postoji", dodao je, "znanstveni dokaz da osoba koja ima antitijela nije širitelj".

"Imamo osobe koje su više od 30, 40 dana pozitivni na PCR testu, mi ne znamo jesu li oni zarazni i dalje. Ne znamo ni zašto su tako dugo pozitivni, pa bismo vas molili za još malo vremena", kazao je Capak.

Na konferenciji je uz predstavnike svih država članica EU sudjelovao i europski povjerenik za unutrašnje tržište Thierry Breton, resorno odgovoran i za turizam, a glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurab Pollokashvilli je na poziv hrvatskog predsjedanja na konferenciji predstavio inicijative UNWTO-a za oporavak turizma.

Turizam sudjeluje sa 19 posto u BDP-u Hrvatske, ali Italija ima 12 posto udjela turizma u BDP-u, a iznad 10 posto imaju i Španjolska, Portugal i Grčka.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG