Dostupni linkovi

Savez za Srbiju: Bojkot sednice Skupštine i protest


Zgrada Parlamenta Srbije, ilustracija
Zgrada Parlamenta Srbije, ilustracija

Opozicioni poslanici stranaka i pokreta koji čine Savez za Srbiju neće prisustvovati sednici Skupštine Srbije 28. aprila.

Kako su rekli predstavnici Saveza za Srbiju (SzS) i još nekih opoziocionih pokreta, na konferenciji za medije ispred parlamenta, takva odluka je doneta "jer ne žele svojim prisustvom da konvalidiraju gaženje Ustava".

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović najavio je da će tražiti i ocenu ustavnosti vanrednog stanja.

Poslanici će ispred Skupštine 30. aprila u 18 sati održati protest protiv neustavnog uvođenja vanrednog stanja i mera zatvaranja građana Srbije, a Veselinović je istakao da na taj protest ne pozivaju građane.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je da će opozicija biti prisutna u holu Skupštine Srbije tokom sednice, dok je poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao da oni ne žele da učestvuju u sednici Skupštine Srbije jer je ona „farsa i predstava“.

Aleksić je rekao da je način na koji je sazvana sednica Skupštine Srbije dokaz da je Skupština u službi Vlade Srbije i da je sve obrnuto, te da "umesto da parlament kontroliše Vladu, on servisira Vladu i predsednika".

Lutovac je rekao da će parlament služiti tome da se potvrde odluke jednog čoveka i da se pokazuje da je odluka SZS da bojkotuje parlament ispravna.

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je da su predsednik i premijerka prekršili Ustav i da će SZS u četvrtak u 18 časova protestovati ispred Skupštine Srbije protiv ponovnog zatvaranja građana "četiri dana u četiri zida".

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je prvu sednicu Skupštine Srbije u vreme vanrednog stanja za utorak, 28. april. Na dnevnom redu su potvrđivanje uvođenja vanrednog stanja i odredaba Vlade Srbije donetih tokom vanrednog stanja.

XS
SM
MD
LG