Dostupni linkovi

Burne reakcije na smjenu direktora FBI


James Comey

Demokrate su optužile Bijelu kuću da potkopava istragu Federalnog istražnog biroa (FBI) o miješanju Moskve u američke izbore. Optužbe su uslijedile nakon što je američki predsjednik Donald Trump otpustio Jamesa Comeya, direktora FBI-ja, agencije koja je zadužena za istragu o vezama Trumpove kampanje s Rusijom. Odluka je iznenadila mnoge u Washingtonu.

U pismu koje je uputio Comeyu, Trump je kao razloge otkaza naveo loše vođenu istragu oko e-mailova demokatske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton, ističući da su otkaz preporučili glavni državni tužilac Jeff Sessions i njegov zamjenik Rod Rosenstien.

Trump je napisao "iako cijenim to što ste me u tri prilike obavijestili da sam pod istragom, ipak vas otpuštam u skladu s preporukom Ministarstva pravosuđa da ne možete djelotvorno voditi agenciju".

"Nadam se da će novo vodstvo FBI-ja povratiti povjerenje javnosti u svoju misiju provedbe zakona", dodao je američki predsjednik.

Obrazloženje Donalda Trumpa o otkazu Jamesu Comeyju
Obrazloženje Donalda Trumpa o otkazu Jamesu Comeyju


Odluka stiže samo nekoliko dana nakon što je Comey svjedočio u Senatu i potvrdio da se vode istrage o vezama Trumpovih suradnika sa Rusijom.

James Comey je na saslušanju rekao i da vjeruje da su se Rusi umiješali u prošlogodišnje izbore, da se i dalje miješaju u politiku SAD-a i da će se vjerovatno i dalje miješati.

Američke obavještajne agencije su zaključile u januaru izvještaj u kojem su navele da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio pokušaj remećenja izbora 2016. godine, sa ciljem da pomogne Trumpu.

Rusija neprekidno negira bilo kakvo miješanje u izbore, a Trumpova administracija negira optužbe za veze sa Rusijom.

Državni tužilac Sessions, koji je preporučio Trumpu otpuštanje Comeya, morao je da isključi sebe iz istrage koja se vodi o vezama Trumpovih saradnika sa Rusima jer je i sam o kontaktima sa Rusima lagao pod zakletvom.

Istovremeno, samo dan ranije bivša vršiteljica dužnosti državne tužiteljice koju je Trump takođe otpustio, Sally Yates, rekla je tokom svjedočenja u Senatu da su Trumpa upozorili da je moguće da su njegovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Michaela Flynna Rusi ucijenili.

Senator Mark Waren, demokrata iz Komiteta za nadgledanje bezbjednosnih službi, na pitanje novinara ima li istine u onome što je Trump naveo – da se ne vodi istraga protiv njega – rekao da informaciju ne može ni potvrditi, ni demantovati. Waren je rekao da nakon ovoga što se dogodilo u zamjenika državnog tužioca Rosensteina ima "nula povjerenja".

Jamesa Comeyja je 2014. godine imenovao bivši predsjednik Barack Obama i njegov mandat je trebalo da traje deset godina. Iako ga je imenovao Obama, Comey je republikanac.

I demokrate i republikanci traže specijalnog tužioca i posebno istražno tijelo

Posljednji put kada je neki američki predsjednik otpustio nekoga ko vodi istragu o Bijeloj kući je bilo u vrijeme Nixonove administracije kada je Richard Nixon otpustio specijalnog tužioca koji je vodio istragu protiv njega zbog "afere Watergate" u oktobru 1973.

Zamjenik državnog tužioca Rod Rosenstein je u objašnjenju koje su objavili mediji, naveo da je Comey otpušten zato što je loše postupao sa istragom o e-mailovima Hillary Clinton uoči izbora.

"Ne mogu da branim način na koji je direktor tretirao istragu o e-mailovima sekretarke Clinton, i ne rezumijem njegovo odbijanje da prihvati skoro univerzalnu ocjenu da je pogriješio", naveo je Rosenstein.

Kako je prije nekoliko dana Comey o tome svjedočio pred istražnim komitetom, lider demokrata u Senatu​ Charles Schumer je rekao da ga je predsjednik Donald Trump nazvao, te ga je obavijestio o otkazu Comeyu i da ga je on upozorio

"Gospodine predsjedniče, uz svo poštovanje, Vi radite veliku grešku", istakao je Schumer.

"Znamo da se istraga o ruskom miješanju u izbore vodio u Predstavničkom domu i Senatu. FBI istražuje da li je Trumpova kampanja sklopila tajni dogovor sa Rusima, što je vrlo ozbiljan prekršaj. Da li su ove istrage stigle previše blizu predsjedničkog doma?", zapitao se Schumer.

Charles Schumer: Istrage su se približile predsjedničkom domu?
Charles Schumer: Istrage su se približile predsjedničkom domu?


U utorak je iz FBI stigla ispravka "Comeyovog netačnog svjedočenja od prošle sedmice" u kojem je naveo da je savjetnica Clintonove Huma Abedin "proslijedila stotine i hiljade e-mailova" na laptop njenog supruga Anthonyja Winera. Uz obrazloženje da nemaju tačan broj, ali da je razumno zaključiti da se radi o ručnom prosljeđivanju malog broja dokumenata elektronske pošte, stoji uz ispravci iz FBI-ja. Ovo je pismo medijima proslijeđeno zajedno sa pismom o otkazu Comeya.

Demokrate su ranije oštro kritikovale Comeya, a neki su zbog afere sa e-mailovima tada tražili i njegovu ostavku, na šta se sada pozivaju Trumpovi saradnici koji brane ovu odluku.

Trump je, pak, tadašnji kontroverzni Comeyov postupak, za koji mnogi vjeruju da bio odlučujući u Trumpovoj pobjedi na predsjedničkim izborima u to vrijeme ocijenio kao odličan i hrabar postupak.

Sam Comey je rekao na saslušanju pred Kongresom prije nekoliko dana da mu stvara "blagu mučninu" pomisao da je svojom odlukom u vezi afere e-mailovi uticao na izbore, ali da i dalje misli da je to bila jedina ispravna odluka.

Poručio je da je Rosenstein sada na potezu i da pod hitno mora imenovati specijalnog i nazavisnog tužioca koji će istražiti ovaj slučaj od kojeg, kako je naveo, zavisi demokratija SAD-a.

Senator Ben Cardin, najviše pozicionirani demokrat u Komitetu za spoljne poslove, saopštio je da je to "potpuno neprihvatljivo", te se založio za neovisnu istragu o miješanju Rusije u američke izbore, te posebnog tužioca koji bi trebao nastaviti istragu u trenutku kada je predsjednik potkopao integritet istrage FBI-ja".

Senator Richard Blumenthal iz Komiteta za pravosuđe rekao je za CNN da se ovaj postupak ima notu "nixonijaskog ponašanja" odnosno da liči na "ponoćni masakr" iz afere Watergate.

Stoga, zaključio je senator Blumenthal, pod hitno mora biti imenovan specijalni nezavisni tužilac, što je on u više navrata predlagao, da vodi istragu o vezama Trumpovih saradnika sa Rusijom, koju Kongres intenzivno mora nadgledati.

I senator Jarrold Nadler iz Komiteta za pravosuđe koji je u vrijeme afere sa e-mailovim Clinton smatrao da Comey treba da bude otpušten zbog loše procjene, izjavio je da smatra da je sadašnje otpuštanje Comeya izgovor i pokušaj zataškavanja istrage o vezama saradnika predsjednika SAD-a sa Rusijom.

U prvim rekacijama dvojica republikanskih senatora John McCain i Richard Burr koji je na čelu obavještajnog komiteta, takođe naveli da su šokirani i razočarani odlukom o otpuštanju Comeya.

McCain je naveo da ovo potvrđuje da je potreban specijalni komitet za istragu veza Trumpovih saradnika sa Rusijom.

"James Comey je častan čovjek od integriteta i vodio je FBI dobro u izuzetnim okolnostima. Dugo sam pozivao na osnivanje posebnog kongresnog komiteta da istraži rusko miješanje u izbore 2016. Predsjednikova odluka da ukloni direktora FBI-ja samo potvrđuje potrebu i hitnost za takvim komitetom", poručio je McCain.

John McCain: Potreba za specijalnim komitetom za istragu
John McCain: Potreba za specijalnim komitetom za istragu


Senator Burr je u saopštenju povodom otpuštanja Comeya naveo:​ "Uznemiren sam tajmingom i razlozima otpuštanja direktora Comeya. Smatram da je direktor Comey javni službenik najvišeg ranga i da njegovo otpuštanje unosi dalju konfuziju u već tešku istragu Komiteta. Tokom mojih kontakata sa direktorom i rukovodstvom Biroa pod njegovim vođstvom, FBI je uvijek bio otvoren sa saradnju sa Komitetom".

"Direktor Comey je bio mnogo otvoreniji sa informacijima za Komitet neko bilo koji drugi direktor FBI-ja kojeg sam susrijetao za vrijeme mog rada u kongresnom obavještajnom komitetu. Njegovo otpuštanje je po mom uvjerenju gubitak za Biro i za naciju", naveo je, između ostalog, senator Burr.

Saopštenjem se oglasio i republikanski senator Lindsey Graham.

"Imajući u vidu nedavne kontroverze koje okružuju direktora, vjerujem da će novi početak donijeti dobro FBI-ju i naciji takođe", napisao je Graham, koji je među rijetkima koji je imao razumijevanja za Trumpovu odluku.

"Od esencijane je važnosti da aktuelna istraga bude u potpunosti slobodna od političkog miješanja do njenog kompletiranja, i imperativ je da predsjednik Trump nominuje dobro poznatu, poštovanu i kvalifikovanu osobu koja će voditi biro u ovom kritičkom trenutku", napisao je republikanac Bob Corker.

"Ovo je Nixonijanski. Zamjenik državnog tužioca Rod Rosensteina mora odmah imenovati specijalno vijeće koje će nastaviti istragu Trump/Rusija", napisao je senator Bob Casey.

"Mislim da je ovo nečuveno za jednog predsjednika SAD – nakon što je direktor FBI nagovjestio da je u toku istraga koja može da razotkrije veze između njegove kampanje i ruske vlade – otpustiti čovjeka koji vodi agenciju je potpuno neprikladno", dodao je Casey.

Susan Collins, senatorica iz redova republikanaca i članica Odbora za bezbjednost koji takođe vodi istragu o vezama sa Rusijom, kaže da potez Donalda Trumpa neće uticati na njihovu istragu.

"Ovo neće imati apsolutno nikakav uticaj na istragu koju vodimo mi u Odboru za bezbjednost. To je paralelna istraga koju vodimo. Napravili smo veliki napredak u posljednjih nekoliko sedmica i nastavićemo da snažno pratimo dokaze ma gdje nas oni odveli", istakla je Collins.

Susan Collins: Trumpov potez neće uticati na istragu
Susan Collins: Trumpov potez neće uticati na istragu


Republikanski senator Charles Grassley navodi: "Više ne može biti dovođeno u pitanje to da u potpunosti nezavisno tijelo mora biti imenovano da vodi ovu istragu. Na ovoj tački nikome iz Trumpovog lanca komande ne može se vjerovati da će sprovesti nezavisnu istragu".

Još jedan republikanski senator oglasio se saopštenjem. Ben Sasse takođe navodi da je uznemiravajući momenat u kojem Comey otpušten.

"Bez obzira što mislite o tome kako je direktor Comey djelovao u kompleksnoj situaciji bez presedana u izbornom krugu 2016. godine, tajming njegovog otpuštanja je veoma uznemiravajući. Jim Comey je častan javni djelatnik, i u trenutku krize javnog povjerenja izgubiti časnog javnog službenika je gubitak za naciju. Kao predsjedavajući pravosudnog komiteta obratio sam se zamjeniku državnog tužioca sa zahtjevom da pojasni obrazloženje akcije koju je preporučio", napisao je senator Sasse.

Kongresmen Justin Amash, republikanac, naveo je da provjereva postojeću legislativu za uspostavljanje nezavisne komisije o Rusiji, nakon ove odluke.

Na Twitteru se oglasio i bivši zaposlenik Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Edward Snowden, koji je sada bjegunac sa boravištem u Rusiji. Napisao je sljedeće:

"Ovaj direktor FBI-ja, je godinama pokušavao da me zatvori zbog mojih političkih aktivnosti. Ako ja mogu da se protivim njegovom otpuštanju možete i vi", napisao je Snowden.


Iz Bijele kuće su ranije saopštili da se neće oglašavati i davati dodatna objašnjenja ove odluke.

U međuvremenu je savjetnica predsjednika Donalda Trumpa, Kellyanne Conway gostujući na CNN-u ipak izjavila da je uklanjanje Comeya isključivo radi "obnove povjerenja javnosti u FBI".

Na pitanje hoće li se uništiti povjerenje u istragu koja se vodi o vezama sa Rusijom Connway je odgovorila: "Današnje akcije nemaju ništa sa tim".

Nakon što su joj puštene brojne snimke Trumpa kako hvali Comeya zbog istrage o Clinton i tražen komentar ona je rekla: "Predsjedniku SAD-a treba povjerenje u direktora FBI a on ga nema".

"Ovo nema nikakve veze sa kampanjom od prije šest mjeseci... već da li aktuelni direktor FBI-ja ima predsjednikovo povjerenje", dodala je Conway.

Na pitanje kad je izgubio povjerenje, Conway je rekla: "Pročitajte pismo Rosensteina".

Kellyanne Conway
Kellyanne Conway


"Ovo što se dogodilo danas je greška", rekao je nekadašnji menadžer kampanjeHillary Clinton, Robby Mook, dodajući da je jednako zabrinjavajuće "da naš državni tužilac koji je lagao o njegovim sopstvenim vezama sa Rusima odobri otpuštanje direktora Comeya".

Još jedan američki tužilac kojeg je Trump otpustio Preet Bharara odmah po preuzimanju dužnosti oglasio se na Twitteru porukom da "svi kojima je stalo do nezavisnosti i vladavine prava u Americi treba da budu zabrinuti tajmingom i razlozima Comeyovog otpuštanja".


U međuvremenu je CNN pod naznakom ekskluzivno objavio da su Federalni tužioci izdali sudski poziv velikog vijeća za saradnike bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Michaela Flynna tražeći poslovnu dokumentaciju, za istragu koja je u toku o ruskom miješanju u prošlogodišnje izbore.

Kako se navodi sudski poziv je prvi konkretni korak u aktivnostima FBI u vezi navoda o vezama Trumpovih saradnika sa Rusijom.

Urednik britanskog The Guardiana Julian Borger navodi da, ukoliko se potvrdi da su se počeli izdavati sudski pozivi, to sugeriše da je istraga o Rusiji ušla u novu fazu.

Kako navodi Borger, prema američkim zakonima, veliko vijeće (koje broji više članova od standardnog sudskog vijeća – 12) ima proširene ovlasti da natjera svjedoke da se pojave, da traži objavu dokumenata i da podigne optužnicu.

Dok republikanska većina u Predstavničkom domu i Senatu može zadržati kongresnu istragu, a novi direktor FBI-ja ukinuti kontraobavještajnu istragu, veliko vijeće nije pod Trumpovom kontrolom. On možda neće biti u mogućnosti da zaustavi aferu o ruskim vezama od odlaska na sud, navodi The Guardian.

Inače, Bijela kuća je potvrdila da će se Donald Trump danas sastati u Washingtonu sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.

  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    Od 2001. je izvještač iz Podgorice Radija Slobodna Evropa, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG