Dostupni linkovi

Novo doba korejskog mira


Istorijski susret lidera Severne i Južne Koreje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Istorijski susret lidera Severne i Južne Koreje

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un i južnokorejski predsjednik Mun Džae-in potpisali su u petak deklaraciju i dogovorili se da će raditi na "potpunoj dunklearizaciji Korejskog poluostrva", u okviru istorijskog samita u Demilitarizovanoj zoni (DMZ) na granici između dvije zemlje.

Dvije Koreje su objavile da će ove godine sarađivati sa Sjedinjenim Državama i Kinom kako bi se zvanično okončao rat iz pedesetih godina prošlog vijeka, te da će raditi na sporazumu za uspostavljanje "trajnog" i "čvrstog" mira.

Deklaracija je uključila obećanja da će nastaviti fazno smanjenje vojnog oružja, prekinuti neprijateljske radnje, pretvoriti utvrđenu granicu u zonu mira i tražiti multilateralne razgovore sa drugim zemljama, uključujući i Sjedinjene Države.

"Dvojica lidera izjavljuju pred 80 miliona naših ljudi i pred čitavim svijetom da neće biti više ratova na Korejskom poluostrvu i da počinje novo doba mira", navodi se u saopštenju.

Američki predsjednik Donald Tramp pozdravio je postizanje sporazuma objavom na Tviteru.

"Korejski rat je gotov. SAD i veliki američki narod treba da budu ponosni na dešavanja u Koreji", napisao je Tramp.

Predsjednici Sjeverne i Južne Koreje razgovarali su prethodno o denuklearizaciji poluotoka, uspostavi trajnog mirovnog ugovora i poboljšanju veza dvije države.

Lideri dvije zemlje su se najprije srdačno rukovali u istorijskom susretu u Demilitarizovanoj zoni (DMZ) na granici između dvije zemlje.

Nakon što je Kim u karakterističnom Mao-stil odjelu prešao demarkacionu liniju na DMZ-u, i stao na tlo Južne Koreje, pozvao je predsjednika Mun Džae-ina da na trenutak sa njim pređe na teritoriju Sjeverne Koreje, što je Mun i učinio, iako to nije bio dio prethodno utvrđene koreografije.

Nakon tog neočekivanog momenta dvojica lidera su se vratili na teritoriju Južne Koreje, gdje je priređena svečana ceremonija dočeka i predstavljanje članova dvije delegacije.

Kim Džong Un i Mun Džae-in
Kim Džong Un i Mun Džae-in

Ovo je prvi put da lider Sjeverne Koreje pređe na jug od kraja Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine. Rat formalno nikada nije okončan. Posljednji put, lideri dvije zemlje susreli su se 2007. godine.

Kim je na ovaj istorijski susret u delegaciji sa sobom poveo i sestru Kim Jo Džong. Nakon zajedničkog slikanja predstavnika obje zemlje na početku istorijskog summita, Kim se upisao u kuću mira Panmundžom, a potom su ušli u konferencijsku salu gdje su vođeni razgovori.

U pauzi između razgovora lideri Sjeverne i Južne Koreje zasadili su, kao simbol mira, jedan stari bor u mešavinu zemlje s obe strane granice, zalivši ga vodom donetom sa obe strane međudržavne medje.

Kim i Mun su zajedno otkrili kamenu ploču pored drveta na kojoj piše: "Mir i prosperitet su posadjeni".

Bor je iz 1953. godine, kada je Korejski rat završen primirjem koje ni do danas nije zvanično pretvoreno u trajni mir. Zemlja i voda kojom je drvo zaliveno su iz planina i rijeka dviju Koreja.

O značaju ovog summita, govori to što su sve globalne svjetske mreže uživo prenosile događaj, od momenta od kada je predsjednik Južne Koreje, Mun Džae-in izašao iz svoje kancelarije u Seulu, gdje su ga dočekali brojni građani sa zastavama, sve do pokrivanja kamerama iz vazduha njegove povorke automobila do dolaska u DMZ i naravno istorijskog rukovanja sa Kimom.

Reuters je prenio da je Kim u kući mira u knjizi posjetilaca napisao:"Nova istorija počinje sada; godine mira, na istorijskoj su tački početka".

Cijelo vrijeme svečane ceremonije, predsjednik Mun Džae-in imao je srdačan osmjeh na licu, dok je Kim, iako se nije sve vrijeme osmjehivao, imao zadovoljan izraz lica.

Predsjednici dvije Koreje za konferencijskim stolom pred sastanak
Predsjednici dvije Koreje za konferencijskim stolom pred sastanak

Nakon početka susreta bez kamera, uslijedilo je slikanje za konferencijskim stolom, a potom i kratke izjave za javnost.

Kim je rekao da želi da održi "iskrene" razgovore o aktuelnim pitanjima i da se nada da bi summit mogao voditi do "dobrog ishoda".

"Nadam se pisanju novog poglavlja između nas, i ovo je početak. Mi ćemo donijeti novi početak", rekao je Kim i dodao: "Trebalo nam je 11 godina da se ovo dogodi. Idući ka ovamo, pitao sam se zašto nam je trebalo tako dugo".

"Nadam se da ćemo ispuniti očekivanja koja drugi imaju od nas. Nadam se da može doći do sporazuma koji će ispuniti tako velika očekivanja", zaključio je Kim.

Predsjednik Mun je, prije nego što su novinari zamoljeni da izađu iz sale, rekao sljedeće:

"Nadam se da cijeli svijet obraća pažnju na proljeće koje se širi Korejskim poluostrvom. Na našim je ramenima veliki teret. Vaša posjeta je vojnu liniju demarkacije učinila simbolom mira, ne podjela."

U međuvremenu je Bijela kuća izdala saopštenje u kojem se navodi:

"Korejskom narodu želimo sve najbolje.Nadamo se da će se u pregovorima postići napredak ka budućem miru i prosperitetu za cijelo Korejsko poluostrvo. SAD cijene blisku saradnju sa našim saveznicima, Republikom Korejom i očekujemo nastavak robusnih razgovora u pripremi planiranog susreta između predsjednika Donalda J. Trumpa i Kim Džong Una u narednim sedmicama".

Prethodno je, kao još jedan znak dobre volje, a uoči oba važna summita, Kim Džong Un prošle subote objavio da prekidaju sa nuklearnim i balističkim testovima, te probama interkontinentalnih balističkih raketa dugog dometa (ICBM).

Objava je stigla samo par dana nakon što je otkriveno da je direktor CIA-e i u četvrtak potvrđeni državni sekretar SAD, Mike Pompeo tajno posjetio Sjevernu Koreju početkom aprila i razgovarao sa Kim Džong Unom i par sedmica uoči najavljenog summita Donalda Trumpa i Kima, koji bi trebalo da se održi krajem maja ili početkom juna.

Sve rakete Severne Koreje
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Prethodno je iz Pjongjanga iskazana želja za "potpunom denuklearizacijom" Korejskog poluostrva, bez postavljanja redovnog preduslova decenijama unazad, a to je zahtjev Sjeverne Koreje za povlačenje američkih trupa iz tog područja.

SAD imaju oko 27. 000 trupa u Južnoj Koreji.

Svemu su prethodili, do početka ove godine nezamislivi koraci od strane Pjongjanga. Prvo je krajem januara iznenada objavljeno da će Sjeverna Koreja učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u februaru, kojima su osim sportista prisustvali i visoki sjevernokorejski zvaničnici uključujući i Kimovu sestru.

Potom je uslijedilo nekoliko susreta na domaćem i neutralnom terenu, te najava da će Kim i Trump održati summit.

Prošlog mjeseca Kim Džong Un je, prvi put od kada je preuzeo vlast od smrti svoga oca, da je poznato, napustio zemlju i vozom posjetio Kinu gdje se susreo sa predsjednikom Si Đinpingom.

Kim Džon Un je do sada izveo 19 raketnih i četirinuklearna testa, naročito intenzivirano od kraja 2016. i tokom 2017.

Retorika između Donalda Trumpa i Kim Džong Una posebno je bila zapaljiva avgusta prošle godine, kada su dvojica lidera razmijenili niz uvreda, da bi prije dva dana prilikom susreta sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Bijeloj kući, Trump Kima nazavo "časnim čovjekom".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG