Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iran nudi pomoć palestinskim militantima oko Jerusalima


Pripadnice palestinskog "Islamskog džihada" na protestu protiv Trampove odluke o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela, 11. decembar 2017.

Komandant elitne Iranske revolucionarne garde (IRGC) ponudio je "potpunu podršku" palestinskim militantima u njihovom otporu odluci američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

General Kasem Sulejmani, zadužen za operacije Garde u inostranstvu, predočio je juče takvu mogućnost komandantima palestinskih organizacija Islamski džihad i Iz Al-Deen Kasam brigade, oružanih krila militantne grupacije Hamas koja kontroliše pojas Gaze, objavljeno je na veb sajtu iranske Revolucionarne garde.

Sulejmanijeva ponuda u telefonskom razgovoru sa palestinskim komandantima došla je u trenutku kada su iz Gaze ispaljivane rakete na Izrael. Jednu od njih je oborio izraelski antiraketni sistem. Kao odgovor na ove napade, izraelska armija je saopštila da je gađala tenkovima i iz vazduha vojne pozicije Hamasa.

U prekograničnoj razmeni vatre između Izraela i Hamasa poginulo je najmanje četiri Palestinca otkako je Tramp 6. decembra doneo pomenutu odluku o Jerusalimu.

Načelnik štaba iranske armije Mohamad Bakeri kazao je da se Trampov "budalasti potez" može posmatrati kao početak nove intifade, odnosno palestinskog ustanka.

Iranski ministar odbrane Amir Hatami je kazao da će odluka američkog predsednika samo "ubrzati uništenje cionističkog režima i udvostručiti jedinstvo muslimana".

Sulejmani, koji je komandovao iranskim jedinicama u borbama u Siriji i Iraku, kazao je da su "grupe za otpor" u regionu spremne da brane džamiju Al Aksa u Jerusalimu, trećem svetilištu muslimana, kao i lokaciju na kojoj su se nalazili prvi i drugi hram, najsvetije mesto za Jevreje, navodi se na sajtu iranske Revolucionarne garde.

Sulejmani je komandant snaga Kuds koje su se borile protiv ekstremističke "Islamske države" u severnom Iraku i Siriji. Njegove trupe i dalje pružaju ključnu podršku sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu u ratu protiv sunitskih pobunjeničkih grupa.

Iranske vlasti su žestoko kritikovale Trampovu odluku da prizna Jerusalim kao izraelsku prestonicu preteći posledicama. Predsednik Hasan Rohani je kazao da ovaj sveti grad predstavlja "više od politike".

Posljedice odluke o Jerusalemu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Američki potez izazvao je proteste muslimana širom sveta u podršci Palestincima koji žele da istočni Jerusalim bude prestonica njihove buduće države.

Tramp potencira da je tim postupkom samo priznao "realnost" da je Izrael pre mnogo godina (1967) anektirao istočni Jerusalim i proglasio ceo grad za svoju prestonicu - što pre toga nije priznala nijedna američka administracija, kao ni mnoge druge zemlje.

U ponedeljak je proiranski Hezbolah - koji je ratovao sa Izraelom 2006. godine - organizovao demonstracije u Bejrutu na kojima je nekoliko desetina hiljada ljudi uzvikivalo "Smrt Americi" i "Smrt Izraelu"!

U Teheranu su demonstranti takođe uzvikivali parole u duhu tvrdnje iranskog ministra odbrane da će Trampova odluka "ubrzati nestanak Izraela".

Na neonskom panou iznad trga gde su se okupili demonstranti napisano je da je Izraelu preostalo 8.240 dana - imajući u vidu predviđanje iranskog vrhovnog verskog vođe Alija Hamneija da će jevrejska država nestati do 2030. godine.

U Ramali, na okupiranoj Zapadnoj obali, Palestinci su bacali kamenice na izraelske vojnike, koji su odgovorili suzavcem i gumenim mecima. Bilo je i sukoba niskog intenziteta u Hebronu i Pojasu Gaze.

U ponedeljak je ranjeno 27 Palestinaca, saopštio je Crveni krst.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG