Dostupni linkovi

SAD priznale Jeruzalem glavnim gradom Izraela


Pogled na Jeruzalem

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump objavio je da SAD priznaju Jeruzalem kao glavni grad Izraela, te da je to u najboljem interesu SAD i postizanja mira.

“U Jeruzalemu je sjedište izraelske vlade, predsjednika i drugih institucija države Izrael”, rekao je Trump.

“Ovo je novi pristup konfliktu između Izraela i Palestinaca” dodao je Trump u obraćanju iz Bijele kuće.

U američkoj administraciji kažu da je to u biti potvrda faktičnog stanja, dok međunarodna zajednica smatra da će to potaknuti nove tenzije na Bliskom istoku.

Palestinci su najavili “tri dana gnjeva”. U Izraelu pozdravljaju odluku i smatraju je povijesnom.

“Dao sam nalog State Departmentu da se započne proces premještanja ambasade iz Tel Aviva ” rekao je predsjednik Trump. No, kada se to i dogodi, SAD će biti jedina zemlja sa ambasadom u Jeruzalemu, jer 86 država svijeta svoje ambasade imaju u Tal Avivu.

“Sjedinjene Države podržavaju ideju o dvije države, jedne pored druge, o čemu pregovorima trebaju odlučiti dvije strane” istaknuo je američki predsjednik pozivajući na mir i glasove razuma koji će nadjačati mržnju.

Rusija, Kina, Njemačka, Iran, Saudijska Arabija i EU su izrazile zabinutost da će priznanje Jeruzelama kao glavnog grada Izraela dovesti do eskalacija sukoba u regiji.

I papa Franjo je tokom današnje audijencija u Vatikanu zatražio da se poštuje status quo u Jeruzalemu i pozvao na razboritost i mudrost.

Arapska liga u subotu će održati izvanredni sastanak.

Posebni izaslanik UN-a za Bliski istok Nikolaj Mladenov kazao je da budućnost Jeruzalema moraju dogovoriti Izraelci i Palestinci, izravnim pregovorima, za istim stolom.

Američki predsjednici dosad su se suzdržavali proglasiti Jeruzalem izraelskim glavnim gradom, unatoč izraelskim pritiscima, u želji da ostanu neutralni u mirovnom procesu.

Predsjednik Trump posjetio je Izrael i Jeruzalem u maju ove godine, a obećanje da će Jeruzalem biti glavni grad Izraela dao je tokom predsjedničke kampanje.

U obraćanju javnosti rekao je da će potpredsjednik Mike Pence idućih dana posjetiti države regije kako bi ih uvjerio u američku podršku miru na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG