Dostupni linkovi

Palestinci ponovo osudili Trampovu odluku o Jerusalimu


Mahmud Abas, predsednik Palestinske samouprave
Mahmud Abas, predsednik Palestinske samouprave

Palestinsko predsedništvo je danas ponovilo da odbija i osuđuje odluku SAD o Jerusalimu, naglasivši da naredna faza zahteva smele palestinske i arapske odluke.

Predsednički portparol Nabil Abu Rudejna izjavio je za novinsku agenciju VAFA (WAFA) da je sledeća faza izuzetno opasna, naglasivši da je Jerusalim palestinski grad i da je odluka SAD o premeštanju ambasade te zemlje odbačena i osuđena.

On je najavio da će palestinski predsednik Mahmud Abas održati seriju sastanaka s arapskim liderima pre nego što ode na hitan samit Organizacije islamske saradnje u sredu koji je sazvala Turska.

Abas će održati važan govor o Jerusalimu, kako je navedeno, uz isticanje potrebe koordinacije i konsultacija s Arapima u vreme kada postoji puno zajedničkh pozicija.

Trampovo saopštenje o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela izazvalo je proteste širom Bliskog istoka, ali i van tog regiona.

U međuvremenu, komesarka EU za spoljnu politiku Federika Mogerini osudila je "sve napade na Jevreje bilo gde na svetu" tokom susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Briselu.

"Osuđujem najstrože sve napade na Jevreje bilo gde u svetu, uključujući i Evropu, kao i na Izrael i izraelske građane", rekla je Mogerini danas, nakon što je Netanjahu kritikovao Evropu zbog "dvoličnosti" i osuđivanja priznanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela, ali ne i raketnih napada na Izrael iz Gaze.

"Najgore što se sada može dogoditi je eskalacija tenzija i nasilja", rekla je Mogerini i ponovila stav EU da je rešenje koje podrazumeva dve države sa Jerusalimom kao glavnim gradom jedino održivo i za Izrael i Palestince, u cilju prekida sukoba.

Palestinci planiraju da u istočnom delu Jerusalima proglase glavni svoje buduće države.

Izrael je okupirao istočni Jerusalim u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Trampovo saopštenje i instrukcije o preseljenju ambasade je odstupanje od decenijske politike SAD.

XS
SM
MD
LG