Dostupni linkovi

Palestinci: Priznanje Jerusalima kraj mirovnih napora


Jerusalim
Jerusalim

Savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Šat, upozorio je danas da će u slučaju da se desi ono što se najavljuje u Sjedinjenim Državama o priznanju Jerusalima kao prestonice Izraela, to biti kraj pokušaja američke administracije da se postigne mir.

"Više nećemo prihvatiti američko posredovanje, posredovanje gospodina (predsednika Donalda) Trampa, to će biti kraj uloge koju Amerikanci igraju u ovom procesu", rekao je Šat novinarima u Kairu.

Od Trampa se u narednim danima očekuje odluka o preseljenju ambasade SAD-a iz Tel Aviva Jerusalim i moguće priznanje tog grada kao glavnog grada Izraela.

Palestinci nameravaju da u istočnom Jerusalimu, koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

"Ne znam da li će to izazvati nasilje, ali će bez sumnje biti narodnih demonstracija svuda, a ja se nadam da neće biti nasilja", rekao je Šat, upozorivši da nasilje može da izbije u arapskom svetu što se ne može kontrolisati.

Njegova izjava je neuobičajeno oštra protiv Trampove administracije, pogotovo zato što se ona nije izjasnila protv stvaranja Palestine koja bi živela u miru i bezbednosti pored Izraela.To je rešenje decenijskog sukoba po modelu dve države za koje se zalaže međunarodna zajednica.

Šat je podsetio da Palestinci ne traže ništa više nego takvo rešenje, a da Tramp i njegova administracija krše taj princip.

"Oni ne igraju tu igru i mi ne igramo njihovu igru", rekao je Šat.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejt označio je u međuvremenu kao opasno nastojanje da se ambasada SAD preseli u Jeruslim ili da se taj grad prizna kao prestonica Izraela.

On je predstavnicima te panarapske organizacije rekao da su se danas sastali zbog "opasnosti tog poteza, ako se desi, i mogućih negativnih posledica, ne samo po situaciju u Palestini već takođe u arapskom svetu i opšte islamskom".

XS
SM
MD
LG