Dostupni linkovi

EU traži pregovore za status Jerusalima


Šefica diplomatije EU Federika Mogerini ocenila je danas da se status Jerusalima mora rešiti "kroz pregovore", dok je Arapska liga upozorila da bi odluka SAD o priznanju Jerusalima za glavni grad Izraela bila opasna za ceo Bliski istok.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa saopštila je sinoć da nije donela odluku o preseljenju svoje ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, uprkos činjenici da ističe pravni rok, ali je portparol Bele kuće rekao da se odluka očekuje u nerednim danima.

Na to su reagovale brojne arapske zemlje, kao i Palestinici koji traže da u Jerusalimu, čiji je istočni deo Izrael okupirao u ratu 1967. godine i kasnije anektirao, bude prestonica njihove buduće države.

Mogerini je na konferecniji za novinare s državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom rekla da "rešenje mora biti nađeno kroz pregovore da se reši status Jerusalima kao budućeg glavnog grada dve države (izraelske i palestinske) kako bi se ostvarile aspiracije obe strane", javlja Beta.

Arapska liga je upozorila SAD da ne preduzimaju bilo kakve mere koje bi promenile trenutni pravni i politički status Jerusalima.

Šef Arapske lige Ahmed Abul-Geit rekao je danas u Kairu, na sastanku predstavnika arapskih zemalja, da bi moguća odluka SAD o priznanju Jerusalima za glavni grad Izraela bila "opasna mera koja bi ostavila posledice" na ceo region Bliskog istoka, preneo je Asošijetid pres.

Predstavnici Arapske lige sastali su se danas u Kairu da razmotre moguće američko priznavanje Jerusalima za izraelsku prestonicu, a Abul-Geit je apelovao na Trampovu administraciju da ponovo razmotri to pitanje.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas da će Ankara prekinuti diplomatske veze sa Izraelom ako američka administracija prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela. On je u turskom parlamentu rekao da bi takva odluka predstavljala "crvenu liniju" za muslimane.

Poznavaoci prilika upozoravaju da je stabilnost na Bliskom istoku dovedena u pitanje jer se očekuje da Tramp odluči ove nedelje da li da preseli ambasadu SAD u Jerusalim ili prizna taj grad kao prestonicu Izraela.

Isto pitanje postavlja se svakih šest meseci već više od dve decenije: da li predsednik SAD pristaje da premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim kako se zahteva na osnovu zakona koji je 1995. godine usvojio Kongres SAD ili će potpisati da ostane u Tel Avivu, gde su i druge strane ambasade.

Do sada su se američki predsednici jedan za drugim odlučivali za drugo rešenje. Tramp je uprkos obećanju tokom izborne kampanje u junu odlučio da odloži preseljenje ne bi li dao šansu miru između dva naroda.

Palestinci planiraju da u istočnom delu Jerusalima proglase glavni grad nezavisne Palestine i prete da će prekinuti kontakte s američkom administraicijom, dok lideri Hamasa pozivaju na narodni otpor da se spreči zavera, kako su je nazvali.

Diplomatski savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa Maždi Kaldi rekao je da će palestinsko rukovodstvo prekinuti sve kontakte sa SAD ako Tramp prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Organizacija islamske saradnje juče je upozorila da bi priznanje predstavljalo "ogoljenu agresiju protiv muslimana i Arapa".

Saudijska Arabija oštro se usprotivila mogućoj odluci SAD kojom bi se priznalo da je Jerusalim glavni grad Izraela.

Rijad je izrazio "ozbiljnu i duboku zabrinutost" zbog takvog mogućeg poteza.

Pored Palestinaca i njihovih saveznika, Francuska je sinoć upozorila američkog predsednika.

U telefonskom razgovoru francuski predsednik Emanuel Makron je izrazio Trampu svoju zabrinutost povodom mogućnosti da SAD jednostrano priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela, saopštila je Jelisejska palata.

XS
SM
MD
LG