Dostupni linkovi

Dan odluke za Iran


Ministri EU o Iranu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Ministri EU o Iranu

U Briselu na sastanku šefova diplomacije Evropske unije i Irana očekuje se potpora iranskom nuklearnom sporazumu o ograničenju nuklearnih aktivnosti, dok će Bijela kuća odlučiti hoće li nastaviti podupirati sporazum. Domaćin briselskog sastanka je Federica Mogherini koja se nada da će uvjeriti Teheran da ostane privržen potpisanom sporazumu sa svjetskim silama.

Agencija Reuters citira jedan evropski diplomatski izvor koji kaže kako je cilj sastanka "poslati poruku Washingtonu da Iran poštuje dogovor i da je bolje imati nuklearni sporazum nego izolirati Teheran".

Žestoki kritičar sporazuma: Donald Trump
Žestoki kritičar sporazuma: Donald Trump

Sastanak se odvija dan uoči isteka roka u kojem predsjednik Donald Trump treba ponovno odlučiti da li će Sjednjene Države nastaviti podupirati sporazum koji zahtijeva od Irana prekid svih nuklearnih aktivnosti u zamjenu za olakšanje ekonomskih sankcija.

Mnogi od Trumpovih najvažnijih suradnika navodno su pozvali predsjednika da produži olakšanje sankcija, no on nije tome sklon.

Trump i njegovi ključni savjetnici trebali bi se danas sastati kako bi donijeli odluku koja će biti sutra objavljena.

Prema izvještajima, državni tajnik Rex Tillerson, ministar obrane James Mattis i savjetnik za nacionalnu sigurnost McMaster jesu za to da predsjednik potpiše nastavak olakšanja sankcija Teheranu.

Naime, 12. januara ističe tromjesečni rok u kojem Trump mora potvrditi da li se Iran ponaša u skladu sa sporazumom.

Predsjednik je žestoki kritičar sporazuma i odbio je potvrditi da Iran poštuje sporazum u zadnjem roku u oktobru. Ipak, do sada nije povukao Sjedinjene Države iz sporazuma.

Iran je 10. januara upozorio kako se neće pridržavati sporazuma o ograničavanju nukelarnih aktivnosti ako ga napuste Sjedinjene Države.

"U slučaju da Amerikanci odustanu od dogovora, odmah ćemo reagirati", izjavio je Majid Tacht Rawanchi, savjetnik predsjednika Hasana Rohanija, prenijela je iranska državna novinska agencija IRNA.

Ostali potpisnici sporazuma - Velika Britanija, Kina, Njemačka, Francuska i Rusija - i EU nastavljaju podržavati sporazum.

Sastanak iranskog šefa diplomacije Mohammada Javada Zarifa u Moskvi sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom pokazao je da će Rusija braniti sporazum kao "ključni doprinos regionalnoj stabilnosti i nuklearnom razoružanju.“

Sastanak Zarifa i Lavrova u Moskvi pokazao da će Rusija braniti sporazum
Sastanak Zarifa i Lavrova u Moskvi pokazao da će Rusija braniti sporazum

Kako bi se suprotstavili Trumpovoj ideji da potpuno ukine olakšane sankcije, njegovi glavni suradnici predlažu da predsjednik umjesto toga nametne nove ciljane sankcije za iranske poslovne ljude i osobe vezane uz program balističkih raketa i nuklearni program.

Izvori kažu kako bi nove sankcije mogle pogoditi neke ljude i tvrtke kojima su prethodno olakšane sankcije u skladu sa sporazumom iz 2015. godine, te da bi to bio korak koji bi povećavao pritisak na Teheran, ali ne bi značio povlačenje iz sporazuma.

Bijela kuća i State Department za sada ne komentiraju ove mogućnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG