Dostupni linkovi

Vanredna vijest

IAEA: Iran sprovodi obaveze prema nuklearnom sporazumu


Iran sprovodi svoje obaveze u okviru međunarodnog nuklearnog sporazuma, izjavio je u Teheranu direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano.

"Mogu da potvrdim da do danas Iran sprovodi svoje obaveze prema nuklearnom sporazumu", rekao je Amano na konferenciji za novinare.

Iran i šest svetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) postigli su 14. jula 2015. godine istorijski sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje medjunarodnih sankcija toj zemlji.

Američki predsednik Donald Tramp koji je u nekoliko navrata optužio Iran da ne poštuje sporazum, zapretio je 13. oktobra da će se SAD povući iz sporazuma i ostavio Kongresu da donese odluku o uvodjenju dodatnih sankcija Iranu kako bi sprečili tu zemlju da napreduje u programu balističkih raketa.

Amano se u nedelju sastao s predsednikom Irana Hasanom Rohanijem, šefom diplomatije Muhamed Džavadom Zarifom i načelnikom iranske Organzacije za atomsku energiju Alijem Akbarom Salehijem.

"Želimo nastavak primene nuklearnog sporazuma i da izbegnemo da dogovor (SAD) ugroze, jer bi posledice bile nepredvidive ukoliko bi sporazum bio prekinut", rekao je Salehi.

Prema njegovim rečima, Iran bi mogao da za samo četiri dana nastavi program obogaćivanja uranijuma do 20 odsto.

"Međutim, mi to ne želimo, jer se Iran obavezao sporazumom postignutim u Beču da ograniči obogaćivanje uranijuma na 3,5 odsto, što je dovoljno za upotrebu u elektranama", dodao je Salehi.

Prag od 20 odsto je medjunarodno priznata maksimalna granica za "slabo obogaćeni uranijuma", ali je taj postotak lako povećati u vojne svrhe.

XS
SM
MD
LG