Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Britanija, Njemačka, Francuska, Rusija i Iran kritikovali Trumpa


Donald Trump

Lideri Francuske, Britanije i Njemačke upozorili su večeras u zajedničkoj izjavi Donalda Trumpa protiv izlaska iz nuklernog sporazuma sa Iranom, kritikujući njegovu odluku da ne potvrdi sporazum koji je međunarodna zajednica 2015. postigla sa Teheranom.

U zajedničkom saopštenju lidera tri zemlje izdatog nakon Trumpovog govora večeras navodi se da oni dijele zabrinutost SAD u vezi sa iranskim balističkim raketnim programom kao i u vezi sa destablizujućim regionalnim aktivnostima Irana te da su spremni da rade sa Vašingtonom po tom pitanju.

Rusija je saopštila da je Trumpov "agresivni stav osuđen na propast". Kako se navodi u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije Trumpova odluka da ne potvrdi sporazum neće imati direktnog uticaja na primjenu sporazuma, ali je protivna njegovom duhu.

Rusija je kritikovala unilateralano uvođenje sankcija, poručujući da kakva god bila pozicija SAD, nema povratka na sankcije Ujedinjenih nacija Iranu.

"Dok god iranski interesi budu očuvani Iran će se pridržavati nuklearnog sporazuma, rekao je Hasan Rohani, poručujući da nikakve klauzule na nuklerni sporazum ne dolaze u obzir.

Iranski predsjednik Hasan Rohani podsjetio je da je sporazum postigla međunarodna zajednica, a da je Trumpov govor bio pun, kako je rekao, neutemeljenih optužbi na račun iranske nacije.

Oštro je kritikovao Trumpa zbog odbijanja da potvrdi sporazum.

"Mi smo odlučni da se branimo" poručio je Rohani, koji je optužio SAD da su oni kreatori ratova na Bliskom istoku.

Dao je podršku Iranskoj revolucionarnoj gardi koja će kako je rekao "nastaviti da se bori protiv terorista".

Poručio je i da će Iran udvostručiti svoje napore u izgradnji oružja za odbranu i proširiti svoj raketni program, prenosi Reuters.

Američki predsjednik Donald Trump kritikovao je oštro sporazum o nuklernom programu Irana, ali nije objavio da se SAD povlače iz njega. Nije ga ni potvrdio ali ga umjesto toga šalje Kongresu na doradu.

Kako je rekao, sporazum će biti ukinut ukoliko ne bude postignut bolji dogovor o njemu u Kongresu.

XS
SM
MD
LG