Dostupni linkovi

Zašto SAD povlači zaposlenike iz Iraka?


Američki sekretar Mike Pompeo u toku posjete Iraku, u Ambasadi SAD
Američki sekretar Mike Pompeo u toku posjete Iraku, u Ambasadi SAD

Američka ambasada u Bagdadu je saopštila da je State Department naredio svim zaposlenicima u Iraku, koji nemaju obaveze od ključnog značaja za funkcionisanje, da u srijedu napuste tu zemlju, u momentu najvećih tenzija na relaciji Iran - SAD u posljednjih nekoliko godina.

Sjedinjene Države su ponovo iskazale zabrinutost zbog prijetnji koje predstavljaju snage koje u tom regionu podržava Iran.

Sve osoblje Ambasade u Bagdadu i konzulata u Irbilu, prijestonici autonomnog kurdskog regiona, koje nije od vitalnog značaja za funkcionisanje američkih diplomatskih predstavništava u Iraku, naređenjem State Departmenta povlači se iz te zemlje.

"Normalne usluge na odjeljenju viza na oba mjesta povremeno su suspendovane. Američka vlada ima ograničenu sposobnost da obezbijedi hitne usluge za američke građane u Iraku", navedeno je u saopštenju State Departmenta. Sugerisano je da oni na koje se naredba odnosi, komercijalnim transportom napuste Irak "što je prije moguće".

Takođe je 12. maja, ambasada u Bagdadu savjetovala američke građane da ne putiju u Irak, pozivajući se na "povećane tenzije" u zemlji. Nijesu navedeni detalji o prirodi prijetnji.

Pompeo: Iran izgleda kao da ga vodi mafija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Prošle sedmice je američki državni sekretar Mike Pompeo boravio u nenajavljenoj posjeti Bagdadu, gdje se susreo sa iračkim zvaničnicima da bi razmatrali strahovanje SAD od onoga što je nazvao "eskalacija" iranskih aktivnosti.

Prošle sedmice Vašington je objavio da raspoređuje borbenu grupu nosača aviona i bombardersku jedinicu B-52 i Patriot rakete u Persijski zaliv, da bi odvratili ono što američki zvaničnici zovu "jasnu indikaciju" prijetnje od Irana po SAD ili njihove saveznike u regionu.

Brian Hook, specijalni američki predstavnik za Iran, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je državni sekretar Pompeo u Briselu u ponedjeljak poručio evropskim liderima da Vašington samo "pokušava da obnovi odvraćanje".

"Mi ne tražimo borbu", rekao je Hook za RSE.

Usred sve veće zabrinutosti od konflikta između SAD i Irana, američki zvaničnici su rekli evropskim saveznicima da njihovo gomilanje vojnih snaga u Persijskom zalivu predstavlja "odbrambeni" potez, koji je odgovor na više prijetnji koje stižu od Irana.

Govoreći na na press konferenciji sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim u Sočiju, Pompeo je takođe rekao: "Mi suštinski ne vidimo rat sa Iranom".

Američki predsjednik Donald Trump odbacio je kao "lažnu vijest" izvještaj New York Timesa (NYT) da Bijela kuća razmatra planove o mogućem raspoređivanja do 120.000 trupa na Bliski istok, ukoliko bi Iran napao američke snage ili ubrzao rad na razvoju nuklearnog oružja.

"Ja mislim da je to lažna vijest, OK! Sada, da li bih to uradio? Apsolutno. Ali mi to nijesmo planirali", rekao je Trump novinarima u dvorištu Bijele kuće u utorak.

"Nadam se da nećemo imati plan za to. I ako to učinimo, mi ćemo poslati đavolski više trupa od toga", dodao je Trump.

Citirajući neimenovane zvaničnike administracije, NYT je u ponedjeljak objavio da je vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrick Shanahan (Šanahan) predstavio takve planove na sastanku sa glavnim savjetnicima za bezbjednost Donalda Trumpa, prošle sedmice.

Nekoliko planova je predstavljeno i "najdominantnija opcija je raspoređivanje 120.000 trupa, za šta će trebati sedmice ili mjeseci da se kompletira", prema Timesu. U izvještaju je navedeno da se među planovima ne nalazi i opcija za kopnenu invaziju na Iran.

Hook: Ne tražimo rat sa Iranom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:36 0:00

U utorak je, međutim, američka vojska ponovo saopštila da su zabrinuti zbog "moguće neposredne prijetnje od iranskih trupa u Iraku, iako je visokopozicionirani britanski komandant, prema Associated Pressu, iskazao sumnju u to rekavši da Teheran vodi ono što se naziva "psihološkim ratom".

Koliko juče, međutim, irački premijer Adel Abdul Mahdi je izjavio da ima naznake iz razgovora sa obje strane, i SAD i Iranom, da će "se stvari okončati dobro" uprkos retorici.

Portparol američkog State Departmenta je rekao da je odluka o povlačenju dijela osoblja bazirana na sigurnosnoj procjeni, ali nijesu naveli koliko se osoblja povlači.

SAD su se u maju prošle godine povukle iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije za Iran (JCPAI) što je zvaničan naziv nuklearnog sporazuma koje su šest svjetskih sila postigle sa Iranom 2015. godine. Američki predsjednik je potom ponovo uveo oštre sankcije Teheranu, koje su prijetnja i svima drugima koji bi mogli poslovati sa njima, uključujući i kompanije iz država američkih zapadnih saveznica.

Nakon povlačenja SAD iz sporazuma, Evropljani su uspostavili komplikovani sistem za rad sa Iranom da bi izbjegli direktne finansijske transakcije sa Teheranom, i da bi zaobišli moguće američke sankcije, koje će osim Irana targetirati i sve koji posluju sa njima. Taj sistem nazvan INSTEX, još nije operativan jer Iran još uvijek nije kompletirao njihov dio ove šeme.

Brisel je takođe uveo "statut blokade” za zaštitu evropskih kompanija od uticaja američkih sankcija. Problem je, međutim, što mnoge međunarodne korporacije više posluju sa SAD nego sa Iranom, zbog čega su već promijenili način poslovanja ne rizikujući konflikt sa Vašingtonom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG