Dostupni linkovi

Pompeo i Lavrov: Mnoge razlike ostaju između dvije strane


Mike Pompeo i Sergej Lavrov na press konferenciji u Sočiju 14. maja 2019.
Mike Pompeo i Sergej Lavrov na press konferenciji u Sočiju 14. maja 2019.

Američki državni sekretar Mike Pompeo i njegov domaćin, ruski ministar vanskih poslova Sergej Lavrov saopštili su u Sočiju da mnoge razlike ostaju između Vašingtona i Moskve, ali da su razgovori koje su u utorak održali koraci naprijed ka popravljanju bilateralnih odnosa.

Pompeo i Lavrov su govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije, naveli da su razmatrali razliita pitanja, uključujući i nuklerno razoružavanje, nuklerni sporazum sa Iranom i regionalne aktivnosti Teherana, situaciju u Venecueli i druge međunarodne probleme.

"Mi suštinski ne vidimo rat sa Iranom" rekao je Pompeo, po pitanju aktuelnih tenzija sa između Teherana i Vašingtona.

Lavrov je rekao da je imao "iskrenu i korisnu" diskusiju sa Pompeom, o različitim pitanjima, uključujući Iran, Venecuelu i Siriju.

"Do detalja smo razmatrali situaciju po pitanju bilateralnih odnosa i razmjene mišljenja o Venecueli, Siriji i stanje stvari po pitanju Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije za Iran (JCPAI)" rekao je Lavrov koristeći zvaničan naziv nuklernog sporazuma koje su šest svjetskih sila postigle sa Iranom 2015., a iz kojeg su se SAD povukle prošle godine u maju.

Pompeo je rekao da je apelovao na Rusiju da okončaju podršku venecuelanskom predsjedniku Nicolasu Maduru, ali je njegov poziv Moskva lagano odbacila.

"Vrijeme je došlo da Nicolas Maduro ode, on nije donio ništa osim bijedu za narod Venceule, i mi se nadamo da će se ruska ppdrška Madiru okončati" rekao je Pompeo.

Takođe je naveo da su razmatrali rusko miješenje u unutrašnje poslove Sjedinjenih Država, i da je ruskom šefu diplomatije rekao da je "miješanje u američke izbore neprihvatljivo."

XS
SM
MD
LG